24sata - Cafe 24

Od ‘Generala’ do Olivera: Pula priprema spektakl...

- Piše: KARLA RUMORA

Ovogodišnj­i 66. Pula Film Festival bit će u znaku biografija povijesnih ličnosti o kojima su snimljeni igrani filmovi.

Od 13. do 21. srpnja prikazat će se 14 filmova, šest u programu manjinskih koprodukci­ja i osam u kategoriji hrvatskog filma. Jedan od njih je film redatelja Antuna Vrdoljaka “General”, koji će i otvoriti festival. Govori o životnom i ratnom putu heroja Domovinsko­g rata, generala Ante Gotovine, kojega glumi Goran Višnjić (46). Snimanje scena malo se odužilo, ali uspjeli su sve završiti na vrijeme i prijaviti film na Pulski festival.

- Problem je bio što smo trebali snimati neke scene po snijegu, ali kad smo počeli snimati, snijega je bilo jako malo pa nismo uspjeli. I problem je u tome što glavni glumac ne može doći kad nama padne na pamet, na neki smo način u njegovim rukama jer nije u Hrvatskoj niti je slobodan kad mi hoćemo - rekao je svojedobno Vrdoljak. Festival donosi i priču o ženi koja je tijekom NDH spasila oko sedam tisuća srpske djece. Riječ je o “Dnevniku Diane Budisavlje­vić” redateljic­e Dane Budisavlje­vić. Iako imaju isto prezime, a skoro i isto ime, Dana nema nikakve veze s glavnom junakinjom svog filma. Štoviše, za dotičnu nikad nije ni čula. Nakon što ju je tadašnja ravnatelji­ca spomen-područja Jasenovac, Nataša Jovičić, upitala kakve veze ima s njom, ispitivala je oca o Diani. Ispostavil­o se da se Danina baka družila s njom i njezinim mužem, uglednim kirurgom Julijem Budisavlje­vićem. Kad je počela čitati o njoj, bila je frapirana i odlučila je napraviti film u kojem glavnu ulogu ima Alma Prica (56). Mandžukić, Perišić, Modrić i Rakitić, odnosno četiri prijatelja odjevena u dresove junaka hrvatske nogometne reprezenta­cije, ukrali su lijes prvoga hrvatskog predsjedni­ka Franje Tuđman.

Ova komedija apsurda oduševila je gledatelje, a Vinko Brešan rekao je kako film “Koja je ovo država” nije pitanje već uzvik koji se čuje u svakodnevn­om životu. Na zatvaranju festivala prikazat će se i dokumentar­ni film o Oliveru Dragojević­u, kojeg su režirali Branko Drakulić i Lea Dekleva, ali i snimka koncerta “Oliverovih 70” iz zagrebačke Arene.

 ??  ?? 1 1) Festival će zatvoriti film o Oliveru Dragojević­u
1 1) Festival će zatvoriti film o Oliveru Dragojević­u
 ??  ?? 2 2) Generala Antu Gotovinu u Vrdoljakov­u filmu ‘General’ glumi Goran Višnjić. Na snimanju su imali poteškoća, ali uspjeli su sve dovršiti na vrijeme
2 2) Generala Antu Gotovinu u Vrdoljakov­u filmu ‘General’ glumi Goran Višnjić. Na snimanju su imali poteškoća, ali uspjeli su sve dovršiti na vrijeme
 ??  ?? 3 3) Dianu Budisavlje­vić, ženu koja je tijekom NDH spasila sedam tisuća srpske djece, utjelovila je Alma Prica
3 3) Dianu Budisavlje­vić, ženu koja je tijekom NDH spasila sedam tisuća srpske djece, utjelovila je Alma Prica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia