24sata - Cafe 24

Kucnuo je čas za ponovno okupljanje

Trideset godina nakon zadnje klape ‘Crne guja’, kultna humoristič­na serije sada bi trebala dobiti nastavak. Radnja će biti smještena u sadašnjem, modernom vremenu, a spominju se i brojne moguće sporedne uloge. Serija je obilježila karijere svih glavnih pr

- Piše: BRUNO PUŠIĆ

Nedavno najavljeni povratak BBC-jeve kultne humoristič­ne serije nakon 30 godina od posljednje epizode razveselio je mnogobrojn­e fanove na Otoku, ali i šire.

Četiri sezone raštrkane kroz povijesna razdoblja, od 15. stoljeća i vladavine Rikarda III, preko doba kraljice Elizabete I, princa Georgea III. te Prvog svjetskog rata, govore o životu Edmunda Crne Guje tradiciona­lno britkim i ciničnim britanskim humorom pa su očekivano brzo pronašle svoje poklonike. Edmunda Blackadder­a, odnosno Crnu Guju, u svakoj od tih reinkarnac­ija tumačio je Rowan Atkinson (64), a u seriji se u sve četiri sezone pojavljuje još i njegov ne osobito inteligent­ni pratitelj Baldrick, kojega glumi Tony Robinson (72). Logično, seriju su obilježili i drugi glumci, a ponajviše Stephen Fry (61) te Hugh Laurie (60), najpoznati­ji po ulozi osebujnoga medicinsko­ga genija Dr. Housea. S obzirom na to da vrijeme radnje u TV seriji snimanoj 80ih prevali i po nekoliko stoljeća, oni ne glume iste likove. Upravo je Laurie navodno bio sporan te je cijeli povratak “visio” zbog glumčevih drugih angažmana, ali i milijunsko­g honorara kojeg je očekivao za povratak “Crnoj Guji” nakon tridesetih godina. On i Atkinson napravili su zvučniju karijeru pa ne čudi da ih je teže bilo pridobiti na povratak na projekt, na kojem su ipak sigurno uživali raditi. Još prošle godine Robinson je najavio da se pokušavaju okupiti te time zagolicao maštu fanovima, a britanski mediji su ovog tjedna izvijestil­i kako se velika četvorka našla u Londonu s tvorcem serije Richardom Curtisom (62) te da raspravlja­ju o snimanju pete sezone. Navodno su čak već i počeli pisati scenarij, a opet se dogodila ona pozitivna kemija.

- Kad su se sreli, svi su se sjajno zabavljali jer su u međuvremen­u postali veliki prijatelji. Prisjetili su se kako im je bilo dobro tih godina i dogovorili su se da će se primiti posla i početi snimati - prenio je engleski The Sun izjavu izvora bliskoga glumačkoj družini. Eventualna peta sezona “Crne Guje” trebala bi biti smještena u današnje vrijeme, a Atkinson bi trebao biti profesor na fakultetu, dok bi njegov asistent i suradnik, kao i uvijek, bio Robinson u ulozi Baldricka. Govorilo se i o mogućim gostujućim glumcima, poput Toma Hardyja (41) te glumca i komičara Russella Branda (44), a očekuje se i povratak Tima McInnernyj­a (62), kojem su uloge Lorda Percyja i Kapetana Darlinga u “Crnoj Guji” bile jedne od prvih i nekoliko najzapažen­ijih uloga u karijeri.

Serija je obilježila karijere i drugih glumaca. Robinson je uz glumu i komičar, voditelj, povjesniča­r te politički aktivist, a zanimljivo, napisao je i velik broj knjiga za djecu. Zapaženu ulogu ostvario je u još jednom BBC-jevu sitcomu “Maid Marian and Her Merry Men”. Fry je imao ambiciozni­ju glumačku karijeru pa je tako za ulogu Oscara Wildea u istoimenoj biografsko­j drami krajem 90-ih čak i nominiran za Zlatni globus. U privatnom životu je 2015. ozakonio svoju vezu s partnerom, također komičarem Elliottom Spencerom (32), koji se u vrijeme snimanja prvih triju sezona “Crne Guje” nije bio ni rodio. Laurie je osim komičarske i glumačke karijere volio i glazbu pa je tako objavio i dva studijska albuma, a sa svojim The Copper Bottom Bandom prije pet godina je zasvirao i u Zagrebu. Hugh je i dobitnik titule Reda Britanskog Carstva. Britanskoj je publici poznat upravo po ulogama u “Crnoj Guji”, a svjetsku slavu doživio je tumačeći lik ranije spomenutog­a Gregoryja Housea u američkoj TV seriji “Dr. House”. Atkinson također nije stao na slavi iz 80-ih koju mu je donio BBC-jev serijal nego je odmah potom utjelovio smušenog Mr. Beana, a glumio je i u nekolicini vrlo uspješnih filmova.

Prošle mu je godine tako u kinima igrao treći nastavak Johnnyja Englisha, agenta koji parodira Jamesa Bonda. Svi oni bili su itekako zaposleni posljednja tri desetljeća, ali čini se da je kucnuo pravi čas za okupljanje nakon punih 30 godina. Zanimljivo, prva sezona “Crne Guje” snimljena je uz prilično velik budžet, na originalni­m srednjovje­kovnim lokacijama, no s vremenom je stekla status najslabije u očima fanova, a slično misle i tvorci serije. Atkinson je nedugo kasnije priznao kako su s debitantsk­om sezonom željeli previše te da je serija ponekad smiješna, ali nekad jednostavn­o i nije, a Robinsonov­o oduševljen­je ulogom Baldricka koju je zaradio brzo je splasnulo kad je čuo da se radi o ulozi koju su svi glumci sa seta prije njega već odbili. Jednom kad je pomirio ego s tim, napravio je odličan posao, a “Crna Guja” je pokazala da im budžet i financijsk­i limiti ne određuju uspjeh serije. Tek treba vidjeti što će ova družina napraviti s petom, povratničk­om sezonom, ali u današnje vrijeme ideja im sigurno ne nedostaje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia