24sata - Cafe 24

Bepinu i Luigija htio je vjenčati svećenik s Hvara

Prije 50 godina počela se snimati serija ’Naše malo misto’, koja je proslavila glumce, životinje iz serije, a ekipa govori kako je bilo kad su se kamere ugasile

-

za druge epizode u kojima se pojavljuje Ivan Trogiranin cenzuriran je.

Iako je u to vrijeme već imao desetogodi­šnju karijeru iza sebe, to je bila prva serija u kojoj je zaigrao Boris Dvornik. I 50 godina poslije nerijetko se u intervjuim­a može naići na pitanje “zašto danas nema uloga koje će zauvijek obilježiti glumca, kao što je to bio slučaj s Borisom Dvornikom i njegovim Rokom Prčom?”.

Osim Borisa u seriji su

igrali i njegovi sinovi, Dino i Dean. Dino je tad imao 4,5 godine, a Dean šest. Dugo se prepričava­lo kako su oca svako malo ispitivali gdje su njihovi honorari. Jer mališani su trebali dobiti 120.000 dinara (za što se onda mogao kupiti Fićo), no zaradu

nikad nisu vidjeli. dobili. Njihov su novac pojeli i popili stariji kolege. Poslije su Borisovi sinovi govorili da im nije bio nikakav problem naučiti tekst. Snimanje je za njih bilo poput igre. Najdosadni­je im je bilo čekati da se postave kamere i onda sjediti i ubijati vrijeme dok na red ne dođe njihova scena. Zahvaljuju­ći “Malome mistu” i u bivšoj državi došlo je do velikih promjena u turizmu. U Jelsi na Hvaru 1969. otvoren je prvi disko klub, a gradonačel­nik je na otok doveo prvi Chevrolet Cabriolet i gliser.

koja je u seriji igrala Anđu Vlajinu, navodno je bila česta gošća diskoteke, a rado se vozala u gliseru i kabrioletu. U ondašnjoj turističko­j tvrtki Helius govorili su da tijekom snimanja serije nije bilo slobodne sobe, ni u hotelu ni privatno. Do kasne noći turisti su pratili snimanja po uličicama, kalama, konobama Staroga Grada, gledali svoje junake i žicali ih autograme. I nisu ih oslovljava­li s Boris, Zdravka, Ivica, Karlo... nego s Bepina, Roko, Luigi, Anđa, Servantes. Mještani su se gurali da na bilo koji način pomognu nastanku serije pa su rekviziter­ima od doma donosili stvari “ako će im zatrebati, neka se nađe”, a glumce su častili rashlađeni­m domaćim vinom, donosili im marende. Doktora Luigija često su pitali i za liječničke savjete, a Bepini savjetoval­i kako da osvoji Luigija i odvede ga pred oltar. U tome je prednjačio mjesni župnik.

Lijepa Zdravka Krstulović,

 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 2
2
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia