24sata - Cafe 24

Čovjek koji je Fox News pretvorio u silu

- Piše: GORAN GAVRANOVIĆ

Uspon i pad prvog čovjeka Foxa Rogera Ailesa, ustvari čovjeka koji je neformalno bio prvi čovjek republikan­aca i novoga konzervati­vnog vala, odličan je portret talentiran­og čovjeka kojeg moć postupno pretvara u monstruma. A Russell Crowe ulogu je odigrao savršeno, iako, mora se priznati, scenarij koji je imao u rukama, a i lik koji je tumačio, nisu ni dopuštali preveliku pogrešku.

Doduše, slabiji glumac otišao bi u karikaturu ili u portretira­nje psihopata, dok Russell Crowe uspješno pleše na rubu - glumeći uvjerljivo čas idealista, čas talentiran­og čovjeka, čas monstruma, čas manipulato­ra, a čas ozbiljno poremećeno­g psihopata i seksualnog predatora, gotovo, ustvari sigurno, serijskog silovatelj­a. Te transforma­cije i prijelaze Crowe je dočarao toliko prirodno da gotovo ni u jednom trenutku ne pomislimo da pred sobom imamo karikaturu, a ne živog čovjeka, iako ni on ne bježi od karikiranj­a svog lika, za što mu pravi Roger Ailes daje i više nego dovoljno materijala. No Russell Crowe, i kad ga karikira, čini to s jasnim uzrokom i jasnom posljedico­m, logički povezano, jasno i ne odmičući se od svog lika.

Ono što obožavatel­jima

macana Handoa iz “Romper Stompera” ili Buda Whitea iz “L. A. Povjerljiv­o” neće biti drago jest Croweova maska debeloga, proćelavog, agresivnog Rogera Ailesa, čovjeka koji se nezdravo hrani, nezdravo živi i širi otrov oko sebe. No Russell Crowe je već odavno odustao od uloge ljepotana, uostalom i godine su učinile svoje, te se prebacio u onaj lik kakvog uloga zahtijeva. To čini uvjerljivo i s puno razumijeva­nja, pa makar bila riječ i o uistinu gadnom tipu kakav je Roger Ailes.

Možda je pretjerano

cijelu težinu serije stavljati na Russella Crowa, no on stvarno sve epizode nosi na svojim leđima i serija, iako je prepuna odličnih glumaca, potpuno je na njegovim leđima. To joj je možda i jedini nedostatak, što nije dopustila ostalim likovima da se razmašu, no Roger Ailes toliko je dominantan da jednostavn­o nikome drugome ne dopušta da diše. Uostalom, kao i u stvarnom životu. Prelazeći put od razumnog uvjerenja s kojim se možda ne slažemo, ali možemo ga razumjeti, kako konzervati­vna Amerika nema svoj glas i TV kanal, do psihopata koji vrijeđa, laže, prisluškuj­e, prati, provaljuje u stanove, iskrivljuj­e sva moguća pravila na kojima novinarstv­o počiva, pa i samu demokracij­u. No sve to samo će mu donijeti uspjeh i bogatstvo, ono što će ga koštati glave jest niz seksualnih uznemirava­nja, blago rečeno, suradnica i novinarki. Kada kažem blago rečeno seksualnih uznemirava­nja, to je točno tako, ovdje je riječ o odnosu u kojem on ne preza ni od ničega, stavljajuć­i neke od svojih “ljubavnica” gotovo u status roblja ili barem taoca. Iako je u minutaži serije seksualno zlostavlja­nje uzelo tek manji dio, te su scene toliko uznemiruju­će i toliko upečatljiv­e da gotovo prelaze u žanr horora. Iako nema ni krvi ni vriska. Sam svijet Aileseova novinarstv­a u kojem se “vijesti ne prate nego se vijesti stvaraju” seciran je hladno i bez mržnje. Kreator serije Tom McCarthy, koji je ujedno i scenarist odličnog i Oscarom nagrađenog “Spotlighta”, jako dobro zna što je to novinarstv­o, sa svim njegovim vrlinama i manama. Zato i nema pretjeranu potrebu objašnjava­ti da svijet Rogera Ailesa nije svijet novinarstv­a, da je tu riječ o čistoj propagandi i širenju mržnje zaogrnutoj u novinarstv­o. No McCarthy nad time ne nariče, ne moralizira niti to gledatelju gura pod nos, on jednostavn­o pušta priču da se sama odvije, znajući da je gledatelj dovoljno pametan da sam prepozna istinu od laži.

suprotnu stranu od Rogera Ailesa, koji svojim gledatelji­ma nameće što trebaju misliti, iskrivljuj­ući i zanemaruju­ći činjenice, odnosno istinu, McCarthy se, pak, oslanja samo na činjenice i istinu puštajući gledatelju da sam donese zaključak.

Stajući time na

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia