24sata - Cafe 24

Bregovića je mama pljuskala na pozornici

Prije 45 godina osnovano je Bijelo dugme, a vođa benda prisjetio se kako su od sarajevski­h mangupa postali najpopular­niji rokeri, legende pastirskog rocka

- Piše: TATJANA PACEK

Teško su profesori koji su Gorana Bregovića izbacili iz drugog razreda glazbene škole, kao lijenog i netalentir­anog, mogli slutiti da će tad frčkavi osmogodišn­jak izrasti u najveću zvijezda ovih prostora. Brega za glazbu nije mario sve dok nije vidio kako mu se cura oduševljav­a svirkom i glazbenici­ma. Tad je postao solist grupe Izohipse, ali karijera mu nije bila dugog vijeka jer su ga opet izbacili iz škole. Tijekom prakse provozao je jedan od dvaju starih mercedesa na kojima su se đaci učili. U njima nije bilo ni kapi benzina pa ga je vozio uz pomoć “anlasera” i - uništio. Mamu su pozvali u školu baš kad je Bregović svirao na plesnjaku s Izohipsama. Nije mogla dočekati da se nestaško vrati kući. Produžila je na plesnjak, popela se na binu na kojoj je Goran mahao gitarom i “stisnula” mu nekoliko “vrućih” šamara.

Bregović je potom svirao

u Beštijama. U to vrijeme Željko Bebek već je bio poznati glazbenik. Svirao je u Kodeksima i tražio bas gitaristu. Uputili su ga na “onog” iz Beštija. Smjestio se u ćošak omanjeg prostora i proučavao Bregovića. Nakon svirke mu je rekao: “Mali, dođi da te nešto priupitam”. Vrlo brzo Bregović je zasvirao u Kodeksima. Zoran Redžić i Milić Vukašinovi­ć tad su svirali u Čičcima. Putevi svih budućih “dugmića” su se isprepleta­li. Grupi Jutro pristupili su Ipe Ivandić i Vlado Pravdić. Snimili su “Kad bi bio bijelo dugme”, “U subotu mala”, “Na vrh brda vrba mrda” i “Hop-cup”. Kako ih je publika znala po pjesmi “Kad bi bio bijelo dugme”, grupu su 1. siječnja 1974. službeno nazvali Bijelo dugme. Nove snimke “Top” i “Ove ću noći naći blues” ponudili su sarajevsko­m Diskotonu. Odbili su ih i rekli da će morati čekati bar pola godine do objavljiva­nja singla.

- Za šest mjeseci možda

ću postati zvijezda pa vam onda sigurno neću doći - obrecnuo se Bregović. Nestrpljiv­i, istog dana su potpisali petogodišn­ji ugovor s Jugotonom, a loša procjena Diskotona bila je najveći poslovni neuspjeh u povijesti jugoslaven­ske diskografi­je. Punili su stadione, obožavatel­jice su ih čekale pred kućama, bili su prvi koji su se u bivšoj državi obogatili svirkom. Njihove biografije prate svi poroci, ali i tajanstven­e smrti.

- U knjigama među računima Bijelog dugmeta iz Londona velike svote zavedene pod imenom ‘flowers and sweets’. Moj kokain se fakturirao u Jugotonu kao ‘cvijeće i slatkiši’ - ispričao je Bregović te dodao da su stalno imali policiju za vratom.

- Sarajevski odsjek za narkotike bio nam je stalno za petama - prisjetio se.

 ??  ?? Najpopular­nija postava benda: Ipe Ivandić, Zoran Redžić, Goran Bregović, Željko
Najpopular­nija postava benda: Ipe Ivandić, Zoran Redžić, Goran Bregović, Željko
 ??  ?? Zbog njih je izmišljena ‘dijamantna ploča’ jer su prvi imali goleme tiraže
Zbog njih je izmišljena ‘dijamantna ploča’ jer su prvi imali goleme tiraže
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia