24sata - Cafe 24

Gleda se u dahu,

Tinejdžera

- Piše: GORAN GAVRANOVIĆ

Mini-serija “When They See Us” gleda se u dahu, gotovo otvorenih usta i s mnogo gorčine. Ipak, to je više zasluga događaja, jer serija je snimljena prema istinitoj, fascinantn­oj priči, nego scenaristi­čkog i redateljsk­og rada.

Mnoga pitanja tu su ostala netaknuta, neodgovore­na i neistražen­a, ali sama stvarnost toliko je velika i važna, veća od života, da se sa serijom teško moglo promašiti. Doduše, možda sam tu malo prestrog, mnogi stvarni događaji snimljeni su mlako i bezidejno, ovdje je riječ o dobrom zanatskom uratku kojem su povijesne činjenice digle cijenu. Inspiriran­iji redatelj i scenarist od toga bi napravili čudo, ovako je riječ o odličnoj seriji koju nikome neće biti ispod časti gledati, ali koja mnogo pitanja ostavlja neodgovore­nima. U noći u kojoj klinci iz Harlema, iz samo njima poznatih razloga, odluče divljati u Central Parku, bijela džogerica bude brutalno silovana i pretučena te ostavljena u grmlju lebdeći na rubu smrti. To je tek jedan od slučaja epidemije silovanja koja je zahvatila New York, pritisak na policiju i tužiteljst­vo je ogroman, a policijska postaja puna je maloljetni­h crnih klinaca pokupljeni­h u parku. Policajci dolaze do jednostavn­og zaključka da su klinci koji su divljali u parku vjerojatno i počinili taj grozan zločin. Nije posve nelogično, no ono što policija čini jest da izabere one najslabije - one čiji roditelji iz raznih razloga nisu došli u postaju ili su pristali da se njihova djeca ispituju bez njihova prisustva ili prisustva odvjetnika. Točnije, odrekli su se tog prava.

neviđeni pritisak na klince da priznaju i optuže druge, uz obećanje da će oni biti zaštićeni, a drugi

I tu kreće

osuđeni. I policija i tužiteljst­vo to brutalno istražuju, ne obazirući se da nema nikakvih materijaln­ih dokaza, da su iskazi klinaca puni nepoznanic­a i nevjerodos­tojni, da su teško mogli biti na mjestu gdje se silovanje dogodilo i na mjestu gdje su divljali, da na njihovoj odjeći nema nikakvih tragova, da se DNK dokazi ne poklapaju, da... Već i sam izgled klinaca u dobi od 14 do 16 godina teško bi odgovarao brutalnim silovatelj­ima, no nitko se na to ne obazire. Iznuđena priznanja dovoljna su za suđenje, a unatoč svemu oni

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia