24sata - Cafe 24

Priča o Antigoni u Tvrđavi Minor

Nakon Beogradsko­ga ljetnog festivala predstava ‘Antigona - 2000 godina kasnije’ u režiji Lenke Udovički 23. i 25. kolovoza zaigrat će na Malom Brijunu

-

Dvije snažne priče koje prikazuju da se svijet nije niti nakon 2000 godina promijenio, da ratovi neprestano uzimaju žrtve i danak, obitelji neprestano pate, a pitanja onih koji su na pravoj ili pogrešnoj strani aktualna su od prapovijes­ti naovamo, opis je predstave “Antigona – 2000 godina kasnije”.

U režiji Lenke Udovički, nastala prema kultnom Sofoklovu djelu, u koprodukci­ji Kazališta Ulysses i MESS teatra iz Sarajeva, predstava kazališta Ulysses na repertoaru je 23. i 25. kolovoza u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu. Mitska priča iz davnih vremena prati sudbinu odvažne Antigone, koja se, premda svjesna posljedica, suprotstav­lja odluci vođe. Moderna “Antigona” u prvi plan, pak, stavlja predstavni­cu jedne od obitelji naše regije koja se suočava s gubitkom člana obitelji uoči ratnih razaranja. To je priča koja nas upravo danas spretno sustiže te tjera da zastanemo i preispitam­o vlastite stavove u ovom našem (ne)vremenu - kako interpreta­cijom mita, tako i dokumentar­ističkim dramaturšk­im intervenci­jama. Uz Radu Šerbedžiju kao Kralja Kreonta u glavnim ulogama nastupaju Maja Izetbegovi­ć, Ermin Bravo, Katarina Bistrović Darvaš, Dženana Džanić, Jelena Lopatić, Damir Urban i Vedad Suljagić, a dramaturgi­ju potpisuje Željka Udovičić Pleština. Predstava je osvojila niz nagrada na međunarodn­im festivalim­a. (ač)

 ??  ?? Katarina Bistrović Darvaš za ulogu Majke osvojila je Zlatni
lovorov vijenac
Katarina Bistrović Darvaš za ulogu Majke osvojila je Zlatni lovorov vijenac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia