24sata - Cafe 24

Chefovi postali bogatiji od rock zvijezda...

Današnji chefovi, baš kao i pionirka Bettyy Crocker, rutinu pretvaraju u zabavan ritual, dodajuu mu dašak glamura i navode nas da povjerujem­o da kuhanje može biti zabavno, a sve to uz prstohvatt skandala

- Piše: PETRA MOČIĆ

Kulinarski show je televizijs­ki format u kojem kuhari, najčešće oni zvjezdanog statusa, na televizijs­kom setu, u restoranu ili udobnosti vlastitog doma pred kamerama, pripremaju jelo vodeći publiku kroz sve faze postupka njegove izrade i pripreme.

Zvuči zanimljivo koliko i sjedenje pred računalom dok se na zaslonu prikazuju uživo prenošene operacije, a u sali su na rasporedu otvaranje prsnog koša i vađenje najgorih tumora.

Barem u teoriji. Iako je ona obično zanimljivi­ja od prakse, ovdje to nije slučaj. Ili je možda nekad bio, no danas su, tako nam draga poštapalic­a kaže, “druga vremena”. No ma o kojem vremenu govorili, zadiranje ispod površine pokazat će da su emisije o kuhanju u popularnoj kulturi prisutne koliko i sama televizija.

Možda su nekoć

i sličile dosadnjika­vim ekranizaci­jama “uradi sam” vodiča, no današnji su chefovi slavni kao rock zvijezde, a s obzirom na pad prodaje glazbenih albuma i procvat internetsk­ih servisa, od nekih su rokera i bogatiji. Koliku ulogu kultura promatranj­a hrane više nego kultura kuhanja ima u marketinšk­om smislu govori i podatak da u nekim dijelovima svijeta na oglašavanj­e u emisijama posvećenim­a kuhanju odlazi veći dio financijsk­og kolača nego na sveprisutn­u industriju ljepote.

bio podijeljen­iji: na zapadu će smrtnost od karcinoma uskoro preteći broj smrti uzrokovani­h kardiovask­ularnim bolestima, dok populacija nerazvijen­ih i zemalja u razvoju muku muči s pretilošću, jedni pak njeguju kult tijela, a drugi štuju sjedilački način života i odgovaraju­ću mu prehranu. Neprestana jurnjava učinila je “nemam vremena” motom generacije, a recepti su, u tiskanim medijima kao i na internetu, jedan od najpopular­nijih formata. Čime nas to i otkad kuharski showovi drže prikovanim­a za ekran? Počelo je još 1924. u radijskom programu s emisijom “The Betty Crocker Coolinary School On Air”. Sveameričk­a cura Betty nesebično je dijelila recepte, otkrivala tajne kuhanja, postala ikona

Svijet nikad nije

svojega vremena i zaštitni znak Washburn-Crosby Com- pany. I ničeg tu neobičnog ne bi bilo da Betty nije bila - izmišljeni lik. Kuharicu Betty Crocker stvorila je, kako bi si povećala tržišnu vrijednost, spomenuta kompanija, a opsjena je prerasla u stvarnost kad se Betty pojavila i na malim ekranima, gdje ju je utjelovila bivša zvijezda vodilja Adelaide Hawley Cumming. Koliki je dio svojeg bogatstva procijenje­nog na 500.000 dolara Cumming mogla zahvaliti ulozi Betty Crocker nije poznato, no već ć su prvi televizijs­ki chefovi pedesetih godina, James Beard i Julia Child, postali multimilij­unaši, čije se bogatstvo procjenjuj­e na 32, , odnosno 38 milijuna dolara. .

Danas, kad najbogatij­i

celebrity chef Jamie Oliver, unatoč nedavnom restoransk­om krahu, “teži” 372 milijuna dolara, Gordon Ramsay 190, a poslovno se carstvo Marthe Stewart, koja a je u danima najveće slave jednom tortom zarađivala tjednu plaću Cristianan­a Ronalda, procjenjuj­e na nezamisliv­a 683 milijuna, ti su iznosi prava “sića” i ne bi dostajali ni za ulazak na listu deset najbogatij­ih kuhara, no upravo su Beard i Childova svojim emisijama “I love to eat” i “French chef”, prikazivan­ima na NBC-ju, utrli put svim današnjim formatima. O njihovoj važnosti u popularnoj kulturi svjedoče kuhinja Julije Child sačuvana i izložena u Smithsonia­nu te 1991. utemeljena James Beard Award, koja se

u radijskom programu kreće emisija ‘The Betty Crocker Coolinary School On Air’. Sveameričk­a cura nesebično otkriva tajne kuhanja i postaje ikona onoga vremena. Betty je bila - izmišljeni lik.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia