24sata - Cafe 24

Marko Hergešić: Obitelj treba djecu naučiti tolerancij­i

Jedan od glumaca u predstavi o vršnjačkom nasilju igra pet uloga, a kao roditelju važno mu je govoriti o tome

- Piše: PETRA KANIĆ

Gradsko kazalište Žar ptica novu sezonu otvara 27. rujna predstavom “Ako kažeš, gotov si!”, koja govori o temi svake generacije djece - kako je biti “meta” u začaranom krugu bullyinga. Temelji se na stvarnim iskustvima djece iz Poliklinik­e za djecu i mlade grada Zagreba.

U predstavi će se ispričati četiri priče i svaka će tematizira­ti drugi oblik nasilja.

Marko Hergešić ( 30)

jedan je od glumaca kojemu je u predstavi pripalo pet uloga. Kako kaže, glumački će što uvjerljivi­je braniti likove koje tumači, ali navodi kako su sva petorica za strogu osudu. Smatra da predstava na adekvatan način predstavlj­a problem vršnjačkog nasilja te se mogu prepoznati i bullyji i žrtve. Fokus je i na društvenim mrežama i medijima kao jednima od pokretača vršnjačkog nasilja današnjice.

- Raznih oblika

bullyinga bilo je i prije, a iz društvenih mreža proizašao je još jedan, a to je cyber bullying. On nije samo sredstvo koje bullyji koriste nego često i razlog jer ako, primjerice, nemaš određeni broj pratitelja, lajkova i slično, možeš se naći na meti nekog praznoglav­ca koji smatra da je to važno. Tragično je koliko vremena, pažnje i važnosti pridajemo nečemu potpuno nebitnom - kaže Marko. Dodao je kako smatra da je svakako ključna obitelj koja će usmjeravat­i dijete na put razumijeva­nja i tolerancij­e, s vrlo jasnim i odlučnim stavom protiv svakog oblika nasilja. Marko je i sam roditelj te se po pitanju vršnjačkog nasilja postavlja izuzetno strogo.

- Teška sam karaktera, tvrdoglav i nikako lakovjeran. Svašta se može dogoditi, sve možemo riješiti, oprostiti, dati novu priliku i krenuti ispočetka, ali škorpion u meni ne zaboravlja i ne spušta gard. Međutim, ponovi li se, preokrenut ću nebo i zemlju da se tog od moje djece udalji i da snosi odgovaraju­će posljedice. Trećeg puta neće biti - zaključio je glumac.

režiji Krešimira Dolenčića, a dio je sveobuhvat­nog projekta Gradskog kazališta Žar ptica o borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Predstava je u

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia