24sata - Cafe 24

Redateljsk­i zanat brusio sam s Magellijem...

- Piše: ASTRID ČADA

Drama govori o komplicira­nosti obiteljski­h i ljudskih odnosa. Obitelj ne bi trebala biti dužnost nego izbor koji se bazira na ljubavi i poštovanju, priča nam Aleksandar Švabić (32). Hrvatski redatelj zaslužan je za dramu “Dobro je dok umiremo po redu” čija je premijera bila 21. rujna u Zagrebačko­m kazalištu mladih. Predstava prati razvedeni bračni par koji se ponovno sastaje kako bi otpratio sina u inozemstvo, a scenama u kojima glumci jedu i piju Švabić je htio prikazati svakodnevi­cu života. U glavnoj ulozi je Pjer Meničanin kao Janko, a uz njega u predstavi glume Nataša Dangubić (Nikolina), Doris Šarić-Kukuljica (Elza), Maro Martinović (Mirko) i Kristijan Ugrina (Dražen). Scenarij za predstavu pisao je Ivor Martinić (35), a Švabić nam je otkrio koliko mu je zadovoljst­vo bilo surađivati s njim.

- Bilo je fenomenaln­o. Prvo što mi je rekao kad sam pročitao tekst je to da imam potpunu slobodu nad režiranjem - govori nam redatelj, kojemu je ovo treći projekt, ali i prva samostalna predstava koju je režirao za ZKM. Švabić je dosad zanat brusio surađujući i s poznatim redateljim­a poput Lenke Udovički (52) i Paola Magellija (72), a proslavila ga je predstava “Strujosek” koja je jedna od najpopular­nijih u Srbiji. - Uspjeh te predstave vidim u tome što ona šest godina nakon premijere i dalje živi - govori nam rođeni Puljanin, koji je odrastao u kazalištu.

- Kao klinac sam glumio u kazalištu, ali brzo sam se prebacio na svjetlo i tehniku. Išao sam u večernju školu, nisam mislio da ću moći upisati kazališnu i radio režiju na fakultetu u Beogradu, no uz nagovor i poticaj obitelji i prijatelja uspio sam. Bojao sam se ambicije da uspijem - priznao nam je Švabić, koji bi u budućnosti volio otići raditi u inozemstvo. - Apsolutno bih volio to probati i surađivati s redateljim­a kao što je Romeo Castellucc­i - rekao je Švabić.

 ??  ?? Pjer Meničanin kao Janko kojemu je otac na samrti, a sin mu odlazi u Ameriku
Pjer Meničanin kao Janko kojemu je otac na samrti, a sin mu odlazi u Ameriku
 ??  ?? U predstavi je zaigrala diva Doris Šarić Kukuljica, a s Martinićem mu je prva suradnja
U predstavi je zaigrala diva Doris Šarić Kukuljica, a s Martinićem mu je prva suradnja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia