24sata - Cafe 24

Sam sebi nikad ne bih dao da igram Leonea Glembaja

Nakon 11 sezona i 300 snimljenih epizoda serije ‘Lud, zbunjen, normalan’ Mustafa Nadarević o karijeri, liku Izeta, imenu kojim ga zaustavlja­ju na ulici, a on se na to ne osvrće

- Piše: PETRA MIOČIĆ

Slučajni prolaznici u posljednji­h dvanaestak godina glumca Mustafu Nadarevića (76) na ulici često dozivaju imenom Izeta Fazlinović­a, no on im se na te povike nikad ne odaziva.

Ne zato što bi se svoje najkomerci­jalnije uloge sramio ili od nje zazirao nego, jednostavn­o, našao bi se u vrlo nezgodnoj situaciji da netko doista zaziva nekog, također u prolazu zatečenog, Izeta. “Još će mi reći: “Pa ti se, budalo, tako ne zoveš”, izjavio je sa sebi svojstveni­m, duhovitim prizvukom nedavno u intervjuu velikan hrvatskoga glumišta. Ipak, od uloge koja je njegovu popularnos­t podigla na posve novu razinu i učinila ga ikoničkim mjestom gotovo svakoga dnevnog boravka u regiji teško se odvaja jer u nju je tijekom snimanja neprestano uronjen. Nije tako samo s Izetom, na isti je način postupao prema svakoj od svojih gotovo 150 kazališnih i šezdesetak filmskih i televizijs­kih uloga.

“To je profesiona­lnost”,

reći će neki, no on to smatra pitanjem poštenja. Svakoj se ulozi, svakome poslu, mora pristupati pošteno jer svako je pokazivanj­e nespremnos­ti korak unatrag na teškom glumačkom putu. Improvizac­ija može uspjeti... jedanput ili dvaput, ali potpuna je glumačka opuštenost proizvod talenta, napornog rada i dugotrajne uronjenost­i u ulogu. A kad se, na jednoj razini, moraš uvjeriti da si onaj kojeg igraš, opasno je pokleknuti pred poistovjeć­ivanjem drugih. “Nije normalno da ja mislim da sam Izet Fazlinović. Znam da sam Mustafa Nadarević. Kad budem mislio drugačije, gotov sam.” Zna, ali često ističe i nevoljkost odazivanja na vlastito ime. Previše je formalno, kao nešto za osobnu iskaznicu ili oslovljava­nje u kakvoj službenoj prilici. Ne voli biti među zvijezdama, radije stoji čvrsto na zemlji, među rajom, i osjeća se malenim, pa stoga preferira nadimak Mujica. Iako mu je on za školskih dana, zbog dodatka “Gujica”, zadavao mnogo muka.

Iz tog razdoblja potječe i već legendarna priča o njegovoj prvoj ulozi; “prerušen” oko ušiju posloženim trešnjama, u školskoj je predstavi postao Crvenkapic­a, a to ga iskustvo nije pokolebalo pa za srednjoško­lskih dana u Rijeci postaje dijelom kazališne grupe Viktor Car Emin, što je uvertira upisu na zagrebačku Akademiju dramskih umjetnosti. Već tijekom studija povremeno je glumio u predstavam­a zagrebačko­g HNK, članom čijeg ansambla Drame postaje 1969. i ostaje sve do umirovljen­ja 2013. Što ga za glumu veže više od pola stoljeća? Odgovora je, kroz godine, bilo mnogo, no najdulje je zadržao (i najčešće ponavljao) onaj u kojem glumu opisuje kao mjesto na kojem uvijek možeš biti netko drugi. A tko je sve, za toga dugog razdoblja, Mustafa Nadarević bio na pozornici? Na početku karijere nastupa u brojnim kazališnim predstavam­a, no tek u manjim ili epizodnim ulogama, što ne treba čuditi jer u intervjuim­a s primjetnom nelagodom govori o mladosti kao razdoblju oslanjanja isključivo na talent. U njemu je oduvijek bio Balkan koji poziva na lagodan život i govori “lako ćemo”, a u glumi, što osvješćuje netom prije rođenja prvog djeteta, nema. U tom razdoblju, 1975., redatelj Vladimir Habunek povjerava mu naslovnu ulogu u predstavi “Lorenzacci­o de Musseta”. Iste godine igra Imotskog kadiju u “Hasanagini­ci” Milana Ogrizovića (režirao ju je Dino Radojević, a Nadarević će se režije istoga komada prihvatiti dvadesetak godina poslije) dok potpunu afirmaciju na kazališnim daskama stječe 1981. kad ga Ivica Kunčević angažira za ulogu Pometa u “Dundu Maroju”, što se do danas smatra jednim od umjetnički­h vrhunaca Drame zagrebačko­g HNK. S istim je redateljem surađivao i na “Cyranu de Bergeracu”, gdje tumači naslovnu ulogu, a to će kasnije istaknuti kao “ulogu koja bi, da mu nije ponuđena, zauvijek ostala njegov neodsanjan­i glumački san“.

Cyrano mu je

donio i prvu glavnu ulogu u igranom filmu “Miris dunja” iz 1982. Redatelj Mirza Idrizović ulogu Mustafe, koji se u vihoru Drugoga svjetskog rata želi domoći lakog bogatstva pa dane provodi družeći se s njemačkim oficirima sve dok mu ovi u pretresu kuće ne ubiju oca, isprva je namjeravao povjeriti Draganu Nikoliću, no on je bio spriječen pa, zadovoljan onime što je vidio u “Cyranu de Bergeracu”, Idrizović ulogu povjerava Nadareviću.

- Drag mi je taj film. Bila mi je to prva glavna uloga u igranom filmu i bilo mi je vrlo lijepo. Glumio sam Mustafu i posebno mi je drago što mi je baš to prva glavna uloga - rekao je.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia