24sata - Cafe 24

Damir Kedžo: Još, nažalost, nisam zagrlio baku...

- Piše: KARLA RUMORA

Jedva čeka nastup u koju je dobio zadatak otpjevati ‘Love Shine A Light’

U veljači je pobijedio na Dori, izboru hrvatske pjesme za pjesmu Eurosongu, ali Damira Kedžu (32), kao ni predstavni­ke drugih zemalja, nećemo gledati u Rotterdamu.

Sve je odavno odgođeno zbog korone. Ipak, to što nećemo vidjeti mnoge nastupe, ne znači da nikakvog eurovizijs­kog sjaja nećemo vidjeti. Ove subote, 16. svibnja, na HRT-u bit će posebna emisija o Eurosongu, “Europe Shine A Light” u kojoj će biti predstavlj­ena 41 pjesma koju smo trebali čuti u Nizozemsko­j. Kedžo će imati poseban zadatak, a to je izvesti pobjedničk­u pjesmu Eurosonga iz 1997. “Love Shine A Light”.

- Pjesmu manje-više znam napamet pa nije bio problem s pripremom. Jedva čekam vidjeti kako su to organizato­ri montirali i pripremili. Ima nas jako puno, mislim da bi trebalo biti dinamično. Uzbuđen sam, ali je čudan osjećaj jer je sve virtualno, pa je i uzbuđenje manje. Ipak sam izvođač koji se najbolje osjeća u live izvođenju pred publikom kaže nam Damir. Bit će tu i Gali Atari, Marija Šerifović, Netta, Duncan Laurence... - Eurosong je uvijek odlično osmišljen, pa mislim da će i u ovim okolnostim­a biti jako zanimljivo - poručuje. Mjere polako popuštaju. Ipak, upitali smo ga misli li da će se ljudi vratiti “na staro” kad se sve unormali.

Mogu govoriti samo u svoje ime. Meni je izolacija donijela puno toga dobrog. Naučio sam dosta toga što ranije nisam znao o svijetu, sebi, tehnologij­i. Dogodilo mi se preslagiva­nje vrijednost­i i prioriteta u životu. Neki odnosi su otpali, a oni drugi, posebno obiteljski, još su čvršći. Živimo u ludom vremenu. Povijest nas opominje, vidjet ćemo jesmo li naučili na prošlim greškama kao civilizaci­ja zaključuje. Zbog ugroze nije htio riskirati jer su baka i djed rizična skupina pa su on i sestra išli u nabavu i ostavljali im sve ispred vrata njihove kuće. Otkako nam je ispričao da bi s bakom pričao preko ograde jer je nije htio

- Ne znam.

dovesti u opasnost od virusa, prošlo je nešto više od mjesec dana, ali situacije se, kaže Kedžo, nije promijenil­a. - Nažalost, nisam je još zagrlio. Cjepiva još nema pa i dalje držim distancu. I djed i baka su u godinama kad ne bih volio riskirati da završe na respirator­u. Bez obzira na to što mjere popuštaju, odgovornos­t svakog od nas ne prestaje. Pogotovo prema ugroženim skupinama iskreno će Damir.

U petak, 15. svibnja, na HRT-u će biti 27. Glazbena nagrada Porin, a Kedžo je nominiran u kategoriji za najbolju mušku vokalnu izvedbu za pjesmu “Srce mi umire za njom”. Ako je suditi prema komentarim­a pratitelja i broju pregleda na YouTube kanalu, pjesma je oduševila slušatelje. Često ga traže da im baš nju zapjeva na javljanjim­a uživo putem Instagrama.

- Pjesma je nastala kao

stranica dnevnika u jednom životnom razdoblju. Volim je beskrajno i svaka nominacija ili nagrada mi je draga jer je ta pjesma zaslužuje. Ono što me najviše veseli je što ću pjesmu izvesti u posebnom aranžmanu za koji je odgovoran Ivo Popeskić.

S druge strane, počašćen sam nominacijo­m za Porin. To je najveća strukovna nagrada u Hrvatskoj, za koju te nominiraju kolege - rekao nam je pjevač za kraj.

za

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia