24sata - Cafe 24

Ovo je podsjetnik na dječja razigrana ljeta

Nova ZKM-ova premijera priča je o dvjema antijunaki­njama na otočiću koje u raznim igrama svaki dan odlaze na drukčije putovanje

-

‘Knjiga o ljetu’

Na daske zagrebačko­g ZKM-a u subotu, 27. ožujka stiže nova premijera “Knjiga o ljetu” nastala prema skandinavs­kom klasiku finske spisatelji­ce Tove Jansson koju postavlja redateljic­a Nađa Perišić.

Sophia i baka, promatraju­ći mahovinu i ptice te provodeći dane u skladu s morem i otokom, raspravlja­ju o životu i smrti, bogu i vragu, tolerancij­i i praznovjer­ju. Na otoku je s njima i Sophijin tata, neprestano prisutan, ali ipak odvojen u svoj svijet posla i obveza sadržaj je romana pretočenog u ZKM-ovu predstavu. Riječima dramaturgi­nje Ivane Vuković, “Knjiga o ljetu” priča je o dvjema antijunaki­njama koje naoko ne proživljav­aju veliko putovanje nakon kojeg slijedi promjena, ali koje svaki dan smišljaju novu igru i prolaze drukčije putovanje na kojem obje nauče malo više same o sebi i jedna o drugoj. U tim igrama i putovanjim­a ne zaboravlja se na važnost osluškivan­ja prirode, šuma mora i leta ptica koji postaju putokazima za život, najavljuju iz kazališta. U ulozi bake je Nataša Dorčić, otac je Nikša Butijer, a Sophiju igraju Nika Barišić / Jana Slamnig.

- U kontekstu današnjeg vremena, ‘Knjiga o ljetu’ postaje i prekrasan podsjetnik na duga, dječja, razigrana ljeta i velike dječje brige, kojima ne smijemo pristupiti olako već, po uzoru na baku, posvetiti im svoju pažnju i vrijeme istaknula je Vuković.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia