24sata - Cafe 24

Roger Moore zamalo je odbio ulogu detektiva, a Brett ju je igrao 41 put

Uoči nove Netflixove serije ‘Irregulars’ u kojoj je jedan od likova prisjetili smo se nekih od najboljih glumaca u ulozi slavnog detektiva

-

Holmes,

Sherlock

predstave. Za nijemi film “Sherlock Holmes” dugo se mislilo da je izgubljen, ali je primjerak pronađen prije sedam godina u arhivi Cinémathèq­ue Française. Stručnjaci su vrijednu filmsku vrpcu obnavljali godinu dana i 2015. film je ponovno prikazan. Između 1899. i 1932. godine Gilette je Holmesa odigrao nešto više od 1300 puta.

Doyle je pod pritiskom fanova vratio Holmesa u romanu “Baskervill­ski pas” koji je tijekom 1901. i 1902. u nastavcima objavljiva­o u časopisu Strand. Godinu dana kasnije pisac je objavio “Nenastanje­nu kuću”, a zatim još nekoliko romana, od kojih je zadnji “Shoscombe Old Place” prije nego što je umro 1930. u 71. godini.

Od tada do danas mnogi su glumci igrali Sherlocka Holmesa, pa se i danas rade top-liste najboljih ili onih koje publika najviše pamti.

Nakon Gillettea uloga Sherlocka Holmesa u istoimenom filmu pripala je Johnnu Barrymoreu, velikoj filmskoj zvijezdi 20-ih i 30-ih godina prošlog stoljeća. Vanjske scene filma snimale su se u Londonu, a studijske u New Yorku. I ovo je bio nijemi film, a Barrymore je jedan od malobrojni­h glumaca koji su uspjeli unatoč kasnijem prelasku s nijemih na zvučne filmove. No slava ga je odvela u ovisnost o alkoholu, pa je kasnije postao tabloidna tema i njegova se popularnos­t počela gasiti sredinom tridesetih, a umro je 1942. u 60. godini.

Christophe­r Plummer umro je u veljači ove godine, ali jedan od filmova po kojima će ga se pamtiti je film “Ubojstvo dekretom” u kojem Holmes i njegova desna ruka Watson pokušavaju pronaći serijskog ubojicu. Radnja je smještena u London 1888. godine. Radnja filma inspiriran­a je knjigom Stephena Knighta objavljene 1976. godine, a film je snimljen 1979. U knjizi se iznose danas vrlo popularne teorije zavjere o Trbosjekov­u identitetu i motivima. Uz Plummera kao Holmesa, Watsona je glumio James Mason.

Još jedan Christophe­r igrao je Sherlocka Holmesa. Christophe­r Lee igrao je u životu čak deset puta Drakulu.

 ??  ?? 9 1) William Gillette igrao je Holmesa u kazalištu 1300 puta 2) Christophe­r Plummer kao Holmes i James Mason kao Watson 3) Christophe­r Lee
4) Douglas Wilmer obožavao je Doylove romane 5) Jeremy Brett igrao je u seriji od deset sezona 6) Roger Moore isprva nije bio zainteresi­ran za ulogu 7) Basil Rathbone igrao je u 14 filmova 8) Peter Cushing igrao je tri puta Holmesa 9) John Barrymore u nijemom filmu iz 1922.
9 1) William Gillette igrao je Holmesa u kazalištu 1300 puta 2) Christophe­r Plummer kao Holmes i James Mason kao Watson 3) Christophe­r Lee 4) Douglas Wilmer obožavao je Doylove romane 5) Jeremy Brett igrao je u seriji od deset sezona 6) Roger Moore isprva nije bio zainteresi­ran za ulogu 7) Basil Rathbone igrao je u 14 filmova 8) Peter Cushing igrao je tri puta Holmesa 9) John Barrymore u nijemom filmu iz 1922.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia