24sata - Cafe 24

TRI REKVIZITA

-

Tzv. deerstalke­r, kapa, lula i povećalo, zaštitni su znak Sherlocka Holmesa, iako je lula postala nezaobilaz­na tek u filmovima

Ali samo jednom slavnog detektiva, iako je tri puta glumio u filmovima o Sherlocku Holmesu. Najprije je 1959. igrao Sir Baskervill­ea u “Baskervils­kom psu”, a onda Holmesa u “Smrtonosno­j ogrlici” iz 1962. Treći put 1970. igrao je u “Privatnom životu Sherlocka Holmesa”, ali u ulozi starijeg i pametnijeg brata Mycrofta. Između 1939. i 1946. snimljeno je 14 filmova o Holmesu, a glavnu ulogu je igrao Basil Rathbone. Prva dva snimio je 29th Century Fox, a za ostale je prava otkupio Universal Studios. Neki od filmova su kasnije restaurira­ni i prikazani u koloru.

Douglas Wilmer igrao je ovog detektiva u sjajnoj BBC-jevoj seriji koja se snimala 1965. godine i bila je adaptacija Doyleovih romana. Wilmer, rođen 1920. godine, bio je obožavatel­j Doyleova junaka, pa je “gutao” njegove romane.

- Mnogi su mi kasnije zamjerali da sam bio vrlo ‘nesimpatič­an Holmes’. Ali Holmes i nije bio tip koji se želio svidjeti ljudima. Ja sam ga odigrao da bude baš onakav kakvog ga je stvorio Doyle rekao je glumac.

Serija je doživjela uspjeh, pa je BBC potpisao ugovor o još jednom ciklusu 1968. godine, ali je ovaj put Wilmer odbio ulogu.

- Odbio sam jer su u drugoj sezoni smanjili broj dana za pripremu snimanja. Već u prvoj sezoni imali smo dosta problema jer bi nam nekad scenariji dolazili u zadnji tren. Na njima je radilo nekoliko scenarista od kojih su neki bili briljantni, a neki užasni rekao je Wilmer koji je umro 2016. u 96. godini. Mnogi pamte ulogu Rogera Moorea u “Sherlocku Holmesu u New Yorku” iz 1976.

- Isprva nisam baš bio zainteresi­ran za ovu ulogu, ali kad sam pročitao scenarij, shvatio sam da je to pravi izazov. Imao sam više dijaloga nego li u 120 epizoda serije ‘Saint’ i dva filma o Bondu zajedno rekao je glumac kojeg je više proslavila uloga James Bonda. Jeremy Brett u 40 godina karijere četvrtinu je igrao

Sherlocka Holmesa. Između 1984. i 1994. Granada Telivision adaptirali su “Avanture Sherlocka Holmesa” i Brett je igrao u 41 epizodi.

- To je najteža uloga koju sam ikad igrao. Teža i od Hamleta i od Macbetha - rekao je.

Peter Cushing igrao je tri puta u filmovima o Doyleovu detektivu. Prvi put 1959. u “Baskervill­skom psu”, kad je njegov kolega Christophe­r

Lee igrao gospodina Baskervill­ea. Idući put igrao gao je umjesto Douglasa Wilmer2au seriji o Holmesu 1968. i onda 1984. u “Maskama smrti”. Igrao je i Arthura Conana Doylea u TV filmu “Veliki Houdini”.

- Nakon svake snimljene scene popio bih čašu mlijeka da isperem duhan iz ustiju rekao je Cushing.

Od mlađih glumaca Benedict Cumberbatc­h igrao je Holmesa od 2010. u sedam sezona serije “Sherlock”. Za ovu ulogu dobio je i nagradu Emmy. Rupert Everett nije imao tu sreću i mnogi kažu da je njegova uloga u filmu “Sherlock Holmes i slučaj svilene čarape” najpodcjen­jenija uloga ovog detektiva.

I Robert Downey Jr. igrao je dva puta u ovim filmovima i oba puta Watson je bio Jude Law. Prvi put 2010. i drugi put 2011. te je oba publika ocijenila visokim ocjenama. Ali to nije sve. Downey i Jude Law pripremaju i treći film o Sherlocku Holmesu, kojeg će režirati Dexter Fletcher.

 ??  ?? 1 1) Benedict Cumberbatc­h (lijevo) glumio je u sedam sezona 2) Ian McEllen je najstariji Holmes - igrao ga je 2016. kad mu je bilo 76 3) Rupert Everett nije se proslavio ulogom 4) Robert Downey Jr. igrat će uskoro i u trećem nastavku
1 1) Benedict Cumberbatc­h (lijevo) glumio je u sedam sezona 2) Ian McEllen je najstariji Holmes - igrao ga je 2016. kad mu je bilo 76 3) Rupert Everett nije se proslavio ulogom 4) Robert Downey Jr. igrat će uskoro i u trećem nastavku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia