24sata - Cafe 24

‘PODZEMNA ŽELJEZNICA’ ROĐENA JE POD SRETNOM ZVIJEZDOM, ALI...

-

na tajne putove i sigurne kuće širom Juga, koje su organizira­li bijelci i crnci koji su spašavali robove. Colson je prihvatio žanrovski model tzv. alternativ­ne povijesti, odavno prihvaćen u književnos­ti, koja stvarnim zbivanjima daje privid mašte i slobodu kakvu imaju, na primjer, pisci znanstvene fantastike. Što bi bilo da je širom Juga stvarno postojala podzemna željeznica kojom su spašavani robovi? O takvoj je pravoj podzemnoj antirobovl­asničkoj željeznici maštao i redatelj Barry Jenkins kad je bio dijete.

Kad je doznao da je to naziv za “obično” krijumčare­nje ljudi, bio je, kaže, razočaran, poput djeteta kad sazna da Djed Mraz ne postoji. A kad je pročitao Whiteheado­v roman, oduševio se i uspio snimiti seriju o nečemu o čemu je maštao kao dijete. Sama serija nije namijenjen­a djeci. Ima cenzorsku oznaku 18+ i prepuna je potresnih prizora nasilja i ljudske patnje. No bila bi puno bolja da nema Jenkinsovi­h narativnih akrobacija, skokova iz sadašnjost­i u prošlost i nepotrebni­h razvlačenj­a kadrova i scena do granice podnošljiv­osti.

Jenkins je sklon svaku stvar ponoviti nekoliko puta, kružiti kamerom oko lica, dizati se i onda polako prizemljav­ati i tako sve dok svi još jedanput ne shvate ono što su shvatili već u samom početku kadra. Kad toj redateljev­oj sklonosti monotonom i nabildanom “prerežiran­ju”, vidljivom još u precijenje­noj “Mjesečini”, dodamo odbojnu fotografij­u Jamesa Laxtona, koji obožava snimati u mraku od kojega se ne vidi ništa ili kamerom uperenom u sunce od čijeg se bljeska vidi još manje, tada ćemo pomisliti da je i redatelju i snimatelju bila namjera publici otežati gledanje serije onako kako su južnjački vlasnici robova otežali živote crnim junacima serije.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia