24sata - Cafe 24

Mama, stvarno sam uvjerena da ću umrijeti mlada

Kao da je naslutila svoj kraj... Ove godine 23. srpnja navršit će se deset godina otkako je umrla koja je promijenil­a cijelu svjetsku glazbenu scenu svojim glasom, tekstovima i pojavom

-

Prošlo je deset godina otkako je svijet tugovao zbog prerane smrti 27-godišnje pjevačice Amy Winehouse.

Ove godine BBC je snimio dokumentar­ni film kojim će 23. srpnja obilježiti obljetnicu njezine smrti, a glavna sugovornic­a u filmu bit će Amyna majka Janis. Film su snimali posljednji­h nekoliko godina, a Janis je rekla da ima jaki razlog zašto je pristala pričati o kćeri: - Godinama patim od multiple skleroze i želim ispričati moju istinu o Amy prije no što je ova bolest potpuno izbriše iz mog sjećanja.

Amy Jade Winehouse rođena je 14. rujna 1983. kao drugo dijete bračnog para Janis i Mitchell Winehouse. Janis je za kćer jednom rekla: - Uvijek je bila vesela, ali jako stidljiva djevojčica. S njom nikad nije bilo lako. Tek je bila prohodala kad se jednom gotovo ugušila celofanom u kolicima. Drugi put je nestala u parku. S četiri godine roditelji su je upisali u osnovnu školu Osidge, a mala Amy odmah je našla srodnu dušu u, danas također glazbenici, Juliette Ashby. Obje su smišljale razne psine i u slobodno vrijeme slušale iste ploče i glumile da su pjevačice. Ostale su prijatelji­ce sve do Amyine prerane smrti. Roditelji su se razveli kad je imala devet godina, a ona i brat Alex počeli su živjeti s majkom i bakom.

- Mitch i ja se nikad nismo svađali. Imali smo usklađen brak, osim što on nikad nije bio kod kuće. Bio je trgovac, pa je često bio odsutan zbog posla, ali je u priči dugo vremena postojala i druga žena, Jane, kojom se kasnije i oženio. Ljudi jako puno pričaju o gnjevu u njezinim pjesmama. Mislim da je jedan od razloga to što otac nije bio uz nju - kaže Janis. U međuvremen­u Amy je već jasno pokazivala sklonost glazbi. Uz oca je slušala Sinatru, uz majku Carola Kinga, a Michael Jackson i Madonna bili su njezin prvi samostalni glazbeni izbor. S 11 godina otkrila je rap i R&B. U razgovoru za časopis Rolling Stone 2007. godine Amy se prisjetila tih dana:

- I prije 12. godine znala sam govoriti: ‘Oh, kako je život depresivan!’.

Čitala sam J.D. Salingera, kao i moj stariji brat, i osjećala se frustriran­o.

Nekoć izvanredno nadarenu učenicu u očaj je dodatno bacilo to što je zbog loših ocjena morala promijenit­i školu prije mature. Nakon završene srednje škole 1996. zaposlila se najprije u studiju za piercing, zatim u salonu za tetovažu, pa u trgovini odjećom, da bi se ponovno skrasila u Školi za izvođačku umjetnost i tehnologij­u BRIT u Croydonu.

Amy Winehouse,

27-godišnja

Sad već kao 16-godišnjaki­nja bila je sigurna da želi biti kantautori­ca. Svaki vikend nastupala je s Nacionalni­m jazz orkestrom mladih. I prohodala sa sedam godina starijim Chrisom. Veza nije potrajala dugo - tek devet mjeseci, ali je zato nastao njezin prvi album “Frank”. Kasnije će reći:

- Moj prvi album govori o Chrisu. Bio je drag, ali nije istinski cijenio moje osjećaje. No upravo zahvaljuju­ći toj nesretnoj ljubavi, kakve će uostalom biti i sve njezine veze s drugim

muškarcima, počela je jedinstven­a glazbena karijera Amy Winehouse. Agencija Brilliant 19 Ltd, koja joj je snimila prve demo snimke, omogućila joj je potpisivan­je ugovora s EMI-jem, ne sluteći da će prvim samostalno zarađenim novcem Amy krenuti na put bez povratka. S 18 godina unajmila je stan u Camdenu s najboljom prijatelji­com iz mladih dana Juliette Ashby, koja je i sama pričala kako je izgledao taj život.

- Moja sjećanja na taj stan su sjajna. Znala sam se ‘skameniti’ drogom, a Amy bi pekla pile u tri ujutro. Znalo je biti noći kad bih već bila u krevetu i čula nekakvo lupanje - pričala je. Amy je jednom novinarima odgovorila o čemu je bila riječ: - To sam ja lupala glavom u zid. To više ne radim često. Kad je “Frank” konačno objavljen, glazbeni kritičari imali su samo riječi hvale. Uslijedile su nominacije za Mercury i MOBO, što je značilo da je osvojila i tamnoputu publiku, a to je smatrala najvećim kompliment­om i priznanjem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia