24sata - Cafe 24

HRVATSKA IDE U SARAJEVO S JAKIM ADUTIMA

-

Nekoliko hrvatskih TV serija ušlo je ove godine u utrku za nagradu Srce Sarajeva na Sarajevo film festivalu. Riječ je o potpuno novoj nagradi, koju neki već nazivaju “balkanskim Emmyjem”.

Činjenica je da su u posljednji­h nekoliko godina hrvatski producenti proizveli niz vrhunskih serija, od kojih su neke postigle i veliki međunarodn­i uspjeh. Jedna od njih su sigurno “Novine” redatelja Dalibora Matanića koje su bile prvi domaći proizvod koji se našao u ponudi moćnog Netflixa. No slična je situacija i s ostalim zemljama u regiji, pa su neke srpske i bosanskohe­rcegovačke serije također bile vrlo gledane i u susjednim zemljama. Stoga i ne čudi da su se organizato­ri Sarajevo film festivala ove godine odlučili za uvođenje nove nagrade, tim više jer na ovom festivalu već niz godina, u programu CineLink, promoviraj­u najbolje TV serije iz regije. Prijašnjih godina producenti su birali upravo sarajevski festival da bi promoviral­i svoje nove projekte. Tako su ovdje ekskluzivn­o prikazane premijere epozoda serije “Bes”, “Jezero”, “Senke nad Balkanom”, kao i hrvatskih “Novina”. U konkurenci­ju za Srce Sarajeva ulaze samo one serije koje su proizveden­e od 1. rujna 2019. do 31. svibnja 2021., a Hrvatska izlazi s jakim adutima jer su u tom razdoblju nastale 3. sezona “Novina”, 4. sezona”Crno-bijelog svijeta” i “Dnevnik velikog Perice”.

Nagrada ima šest kategorija - najbolja dramska serija, najbolja komedija, najbolji kreatori serije, najbolja glumica, najbolji glumac i zvijezda u usponu. Posebna ceremonija dodjele nagrada održat će se tijekom Sarajevo Film Festivala koji traje od 13. do 20. kolovoza. U nominaciji za najbolje kreatore serije su autori i producenti “Novina” - Ivica Đikić, Nebojša Taraba, Miodrag Sila i Dalibor Matanić za treću sezonu “Novina” te Albino Uršić za “Dnevnik velikog Perice”. Za Srce Sarajeva u kategoriji najbolje dramske serije nominirano je sedam serija, “Grupa” (Srbija), “Jezero” (Slovenija), “Klan” (Srbija), “Kosti” (Bosna i Hercegovin­a i Srbija), “Novine”, 3. sezona (Hrvatska), “Porodica” (Srbija) i “Tajkun” (Srbija). Za najbolju komediju nominirane su “Crno-bijeli svijet”, 4. sezona (Hrvatska), “Dnevnik velikog Perice” (Hrvatska), “Mama i tata se igraju rata” (Srbija) i “Zlatni dani” (Srbija).

U kategoriji najbolje glumice i najboljega glumca po osam je nominirani­h, a od hrvatskih glumica na popisu su Olga Pakalović (“Novine”), Tihana Lazović (“Tajkun”) i Jelena Miholjević (“Crno-bijeli svijet”). Među regionalni­m glumcima koji će se natjecati za nagrade iz Hrvatske je Zdenko Jelčić iz “Novina”. Za zvijezdu u usponu pet je nominirani­h, a među njima i Kaja Šišmanović iz 4. sezone serije “Crno-bijeli svijet”. - Nagradama Srca Sarajeva za TV serije Sarajevo Film Festival odaje priznanje i promovira najkvalite­tnije regionalne televizijs­ke serije i njihove autore, glumice i glumce te potiče njihov međunarodn­i plasman - poručili su organizato­ri.

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 5
1) ‘Dnevnik velikog Perice’ natječe se za najbolju komediju, a Albino Uršić nominiran je za najboljeg kreatora serije 2) Ekipa serije ‘Crnobijeli svijet’ koja je nominirana u tri kategorije nagrada 3) Filip Riđički koji igra Kipu ostao je bez nominacija 4) Jelena Miholjević kao Ksenija Bertalan Kipčić nominirana je u kategoriji najbolje glumice, a uz nju će se iz Hrvatske još natjecati Olga Pakalović u seriji ‘Novine’ 5) Kaja Šišmanović nominirana je za zvijezdu u usponu 6) Iako je odigrala odličnu ulogu u ‘CB svijetu’, Anica Dobra nije u nominaciji 7) Zdenko Jelčić (desno) nominiran je za najboljega glumca
5 1) ‘Dnevnik velikog Perice’ natječe se za najbolju komediju, a Albino Uršić nominiran je za najboljeg kreatora serije 2) Ekipa serije ‘Crnobijeli svijet’ koja je nominirana u tri kategorije nagrada 3) Filip Riđički koji igra Kipu ostao je bez nominacija 4) Jelena Miholjević kao Ksenija Bertalan Kipčić nominirana je u kategoriji najbolje glumice, a uz nju će se iz Hrvatske još natjecati Olga Pakalović u seriji ‘Novine’ 5) Kaja Šišmanović nominirana je za zvijezdu u usponu 6) Iako je odigrala odličnu ulogu u ‘CB svijetu’, Anica Dobra nije u nominaciji 7) Zdenko Jelčić (desno) nominiran je za najboljega glumca
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 7
7
 ??  ?? 6
6
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia