24sata - Cafe 24

Film ‘Zora’ dobio još jedno priznanje

Na 55. festivalu u Karlovym Varyma drugi film iz ‘Trilogije Sunca’ Dalibora Matanića bit će prikazan u kategoriji u kojoj se prikazuju najvažniji filmovi iz 2020.

-

Matanićev film “Zora”, drugi iz “Trilogije sunca”, ušao je na još jedan festival A-kategorije. Prikazat će “Zoru” na prestižnom festivalu u Karlovym Varyma. Na 55. filmskom festivalu, koji traje od 20. do 28. kolovoza, “Zora” će biti prikazana u kategoriji “Horizonti”, u kojoj se prikazuju najznačajn­iji filmovi u prošloj godini.

Na nedavnom 68. Pulskom filmskom festivalu, “Zora” je osvojila četiri Zlatne arene - za najbolju kameru, montažu, glazbu i oblikovanj­e zvuka. U “Zori”, kao i u prvom filmu iz trilogije, “Zvizdanu”, Matanić se nastavlja baviti suprotstav­ljanjem najplemeni­tijih i najnižih ljudskih poriva. U razgovoru za 24sata redatelj Dalibor Matanić objasnio je zašto je i u ovom filmu ponovio suradnju s dvoje glavnih glumaca:

- Tihana Lazović Tihana je konstanta ove trilogije i jako se dobro razumijemo. Rekao sam joj da sad tu skačemo na drugi nivo, tu više nisi curica sad moraš biti žena i ona to apsolutno razumije i jako sam ponosan na nju. Krešimir Mikić je sjajan glumac, radimo odavno, ne znam tko bi bio bolji za ovu ulogu. On baš poznaje taj unutarnji svijet.

Glavnog protagonis­ta filma Matiju igra Krešimir Mikić, a Tihana Lazović njegovu suprugu Iku. Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producenti­ca “Zore” je Ankica Jurić Tilić. (pb)

 ??  ?? Na Pulskom filmskom festivalu ‘Zora’ je osvojila četiri Zlatne arene
Na Pulskom filmskom festivalu ‘Zora’ je osvojila četiri Zlatne arene

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia