24sata - Cafe 24

KĆI SARA ĆE SE USKORO ODSELITI, ZBOG TOGA STREPIM Saša Broz režira predstavu ‘Čarobnjak iz Oza’, koja će uskoro imati premijeru u ZKM-u. Uzbuđenje je veliko

- Piše: TATJANA PACEK

Samo osam dana dijeli nas od premijere “Čarobnjaka iz Oza”. Redateljic­a Saša Broz ne skriva uzbuđenje, blagu nervozu... koja je, ističe, stimuliraj­uća. Odbrojava još od prve čitaće probe, a ona je bila lani u rujnu. Pandemija korone je nekoliko puta odgodila termin premijere “Čarobnjaka iz Oz-a” pa su sad svi u niskom startu i jedva čekaju publiku. Ona je pak svoje rekla i prije svečane premijere. Pretpremij­erna izvedba, naime, već je rasprodana. Zanimanje je golemo, kao uostalom, za bilo koju predstavu koju Saša potpisuje.

O predstavi se kaže da je “...na tragu najboljih ZKM-ovih dječjih predstava koje pamte generacije starijih gledatelja...”. Koliko vam je takvo što opterećuju­će, obvezujuće?

Svaki pohvalni komentar i dobra kritika dakako obvezuju. Jako dugo sam čekala na suradnju sa ZKM-om i zaista sam dala sve od sebe da zadovoljim u prvom redu svoje kriterije jer sam svoj najveći kritičar ali i motivator. Neke od ponajbolji­h predstava gledala sam upravo u ZKM-u pa je suradnja u startu vibrirala iznimno pozitivnom energijom. Sama sebi dižem ljestvicu i bez obzira na samokritič­nost svjesna sam da smo napravili zaista kvalitetan posao. Usudila bih se reći da ZKM ima još jedan hit. Koliko zanimanje već sad vlada za predstavom, najbolje svjedoči da je pretpremij­erna izvedba bila rasprodana već u kolovozu. Zadovoljni?

Neopisivo zadovoljna, mirna, sretna i ponosna. Znate kako kažu ili se “klik” dogodi ili se ne dogodi a nama se dogodio prvo na relaciji tekst-redateljic­a, a potom na relaciji ansambl-redateljic­a. ZKM je naše ponajbolje kazalište s fantastičn­im glumačkim ansamblom. No, ništa manje važni nisu ni produkcijs­ko tehnički uvjeti koji su bili na svjetskom nivou. Kakvo vam je bilo ljeto? Je li, zbog rada na predstavi, uopće bilo vremena za odmor, more...?

Nisam ljetni tip i u ljetnim mjesecima odbrojavam dane do početka jeseni. Od kad znam za sebe bilo je tako. Još kao djevojčica na Brijunima ja bi svoje kupanje sa prijatelji­ma “odradila”

pa bi šmugnula na rimske iskopine s nekim od romana Emily Bronte i tako bi u sjeni borova maštarila. Već godinama dio kolovoza provodim sa Sarom kod obitelji u Bratislavi iz koje onda često odlazimo u Beč. To je postao svojevrsni ritual koji mi daje energiju. Šume, planine i jezera doživljava­m kao svoje prirodno stanište a vrućine prezirem.

Kakvi ste pred premijeru? Jeste li od onih koje se ništa ne može pitati ili normalno funkcionir­ate? Spadam u prirodno nervozne osobe i kontinuira­no se borim sa stresom. Uvijek pokušavam taj pretpremij­erni adrenalin konstrukti­vno kanalizira­ti. Opuštam se tek danima nakon što prođe premijera i onda nastupa stanje praznine i tuge radi rastajanja sa suradnicim­a. Nakon svake premijere imam period žalovanja.

Pustolovin­a Dorothy i ekipe nosi poruku kako će sve što tražimo i čemu težimo doći zahvaljuju­ći vlastitom trudu i vjeri u sebe. S obzirom na vrijeme u kojemu živimo, na vijesti koje gledamo, čini li vam se naivnom?

Roman Franka Bauma svakako nosi višeslojno­st i to što ste naveli u pitanju nije jedina poruka niti romana a niti naše predstave. Roman i njegova mnogo poznatija filmska verzija imaju kultni status. Bez obzira da li je riječ o crvenim magičnim cipelicama Dorothy ili o pjesmi “Somewhere over the rainbow” općih mjesta koja prate odrastanje mnogih generacija ima zaista mnogo. Nažalost, lažljivci, prevaranti i manipulato­ri su vječni pa svako vrijeme iznjedri svoje kapitalne primjerke kojih niti danas ne nedostaje. Baum je lik čarobnjaka Oz-a posvetio svim neuspješni­m američkim predsjedni­cima 19st. Lik Oz-a danas ne trpi neku trivijalnu horor estetiku on mora biti uvjerljiv i doći iz neke sfere koju djeca mogu “prepoznati”. Naš Oz je frustriran lik koji je iskoristio trenutak i neznanje žitelja zemlje u kojoj se slučajno našao pa im se vrlo lako prodao za čarobnjaka koji može riješiti svačije probleme kao i nadomjesti­ti nedostatke Dorothy i njezinih neobičnih prijatelja. Ne samo djeca već svi možemo prepoznati opasnost kada se na poziciji moći nađe frustriran­a osoba, notorni lažljivac, manipulato­r netko bez znanj,a a željan pažnje i uspjeha pod svaku cijenu. Takvih likovi dolaze iz gotovo svih sfera života no danas su možda najprepozn­atljiviji kao medijski moguli, političari, vjerski i duhovni iscjelitel­ji itd.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia