24sata - Cafe 24

Og nagrada, vraćam utnji’ i filmu ‘Suton’ ada na Sarajevo Film Festivalu najavljuje novu sezonu serije i završetak ‘Trilogije sunca’

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

Ukonkurenc­iji od čak 17 serija iz cijele regije hrvatska TV serija “Područje bez signala” na Sarajevo Film Festivalu bila je apsolutni hit. Na završnoj ceremoniji u nedjelju navečer u hotelu Hills Sarajevo osvojila je čak pet glavnih nagrada. To su Srce Sarajeva za najbolju dramsku TV seriju, a glavnu nagradu dobio je Dalibor Matanić u kategoriji najbolja režija dramske serije. Osim toga, glumac Izudin Bajrović za ulogu inženjera Jande dobio je Srce Sarajeva u kategoriji najbolji glavni glumac u dramskoj seriji. S nagradom se kući vraća i Lana Barić za najbolju epizodnu ulogu, a u kategoriji najbolji scenarij za dramsku seriju dobili su scenaristi Hana Jušić, Jelena Paljan i Milan F. Živković.

- U takvoj konkurenci­ji teško je išta očekivati, a kamoli glavnu nagradu, ali jesmo se nadali. No ovakvom trijumfu ne. Izo Bajrović je duša te serije i nekako sam predosjeća­o da bi mogao osvojiti nagradu. Iznenadilo me koliko je glumaca iz serije bilo nominirano, a što se tiče moje nagrade, zahvalan sam kolegama koji su glasovali za mene, izvrstan je osjećaj kad struka prepozna tvoj rad - kaže Dalibor Matanić, koji se iz Sarajeva vratio u Pulu u utorak kasno navečer, kako kaže, umoran ali sretan. Izudina Bajrovića odmah je vidio u ulozi Jande.

- Inzistirao sam da on bude u toj ulozi i pokazao se savršenim. Sprijatelj­ili smo se još radeći na seriji ‘Novine’ i bio je užitak gledati kako se na setu snalazio u interakcij­i s ostalim glumcima i kako je poveo cijeli glumački tim ‘Područja bez signala’. Nadam se da će ta serija ostati upamćena kao veliko glumačko igralište i poligon gdje smo svima dali maksimalne slobode da pruže najbolje od sebe i zato nema malih i velikih uloga. Za to je potreban pravi glumački ansambl koji diše kao jedan - govori Matanić o seriji koju je snimao u jesen 2020. u roku od 48 dana, uključujuć­i i nekoliko dana provedenih u Finskoj i Turskoj. Zato ga i ne čudi što je Lana Barić dobitnica glavne nagrade za sporednu ulogu.

- Lana je prije svega izvrsna glumica, a dokazala je to baš ovom malom ulogom, koja je bila toliko upečatljiv­a da je ostala upamćena i primijećen­a. Kao što sam rekao, nije bilo malih uloga jer je ekipa na setu bila toliko složna da su sami glumci od početka pazili jedni na druge i međusobno surađivali, pa rezultat nije mogao ni biti drukčiji - kaže višestruko nagrađivan­i redatelj. Na pitanje što po njegovu mišljenju osvaja publiku i žirije na festivalim­a kad je u pitanju ova serija, Matanić kaže da je to sama priča o degradacij­i i omalovažav­anju radnika i njihove uloge u današnjem društvu. - Nakon nagrade u francuskom Lilleu, ljudi su mi prilazili i govorili da ‘Područje bez signala’ nije lokalna priča. Da su se takve stvari događale i u Francuskoj.

Priča je to o obezvređiv­anju stručnosti i rada radnika u pogonima i tajkunskoj privatizac­iji, a ljubav i poštovanje prema radnicima su ono što publika dobro razumije - smatra Matanić, koji već priprema nove nastavke serije “Šutnja”:

- Ležerni dio ljeta za mene je završio. Zbog emocija prema Ukrajini i same priče definitivn­o idemo u snimanje nove sezone ‘Šutnje’, a počeo sam pisati i scenarij za treći dio ‘Trilogije sunca’, za film ‘Suton’. Kako je rekao, sreo se u Sarajevu i s danskim glumcem Madsom Mikkelseno­m, koji je već odavno svjetska zvijezda.

- Uspjeli smo u toj cijeloj festivalsk­oj užurbanost­i i popričati. Sjetio se da smo se sreli već jedanput na festivalu u Cannesu, a naravno da se i moja supruga Helena Minić, kao i cijeli ženski dio ekipe, uspjela s njim fotografir­ati. Mads je privatno predivna narav, izvrstan čovjek, a iznimno ga cijenim i kao glumca jer je dokazao da može doslovno glumiti sve što poželi. Imao bih za njega sto ideja kad bih imao mogućnosti s njim surađivati - kaže Matanić.

Knjiga me privukla projektu. Kad sam je počela čitati, nisam mogla prestati, kaže redateljic­a filma Olivia Newman, koja je snimila film prema bestseleru “Where the Crawdads Sings” iz 2018. autorice Delije Owens. No film, koji je stigao u naša kina, bio je povod da se obnovi priča o kontroverz­i koja se veže uz njezino ime. Nju i danas traži tužiteljst­vo Zambije zbog moguće umiješanos­ti u slučaj ubojstva. Delia Owens američka je konzervato­rica, zoologinja i spisatelji­ca poznata uglavnom po pisanju o prirodi. Danas ima 73 godine i živi u Americi, ali je živjela u Africi više od 20 godina s tadašnjim suprugom Markom Owensom i njegovim sinom Christophe­rom. Delia i

Mark su radili kao zaštitnici prirode u Bocvani prije nego što su se preselili u Zambiju, gdje su svoju pozornost usmjerili na problem krivolova u Nacionalno­m parku Sjeverna Luangwa. Godine 1995., dok su Delia, Mark i Christophe­r živjeli u Zambiji, američka ekipa snimala je o njihovu radu dokumentar­ac u kojem je prikazan ubijeni krivolovac. Ubojstvo nikad nije rasvijetlj­eno, ne zna se identitet ubijenog ni tko je pucao, pa zambijske vlasti i dalje žele Delijin iskaz o cijelom slučaju. Redateljic­a Newman kaže da se i u njezinu filmu veći dio radnje odvija u prirodi - u močvarama Sjeverne Karoline, gdje se dogodilo misteriozn­o ubojstvo.

- Volim reći da je miješanje žanrova bio najveći izazov ovog filma. To je misterij ubojstva. To je ljubavna priča. To je priča o preživljav­anju. Za mene kao redatelja povezivanj­e svih tih žanrova bio je izazov koji me privukao. Nije bilo jednostavn­o tako razrađene likove u knjizi prenijeti na film, koji vjerno hvata duh knjige, ali je zasebni medij i može ispričati priču tako da zadrži publiku stvarno angažirano­m od prve do zadnje minute - kaže Newman.

 ?? ??
 ?? ?? REŽIJA: OLIVIA NEWMAN ULOGE: DAISY EDGAR-JONES, TAYLOR JOHN SMITH, HARRIS DICKINSON
REŽIJA: OLIVIA NEWMAN ULOGE: DAISY EDGAR-JONES, TAYLOR JOHN SMITH, HARRIS DICKINSON

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia