24sata - Cafe 24

Kažu da je ona nova Sophia Loren, samo nebo joj je granica

Ana de Armas u samo nekoliko godina etablirala se na holivudsko­j sceni, a sad svi s nestrpljen­jem iščekuju Netflixov film ‘Blonde’ u kojem igra Normu Jean - slavnu Marilyn Monroe

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

Njezina karijera traje već 18 godina, ali gotovo je nevjerojat­no kako je 34-godišnja Ana de Armas u posljednje tri godine pokorila Hollywood u samo nekoliko poteza. Već danas se za nju može reći da je postala prava holivudska zvijezda, a njezina starija kolegica Jamie Lee Curtis nedavno je hrabro izjavila: “Ana de Armas će biti nova Sophia Loren. Postat će jedna od onih rijetkih ‘crossover’ svjetskih senzacija”.

Dovoljno je nabrojiti tek nekoliko filmova u kojima je De Armas igrala posljednje četiri godine. Krenulo je 2019. kad je u jednoj godini igrala u čak četiri filma. Počelo je kratkim “Entering Red”, pa “Doušnik”, zatim “Wasp Network” i na kraju film “Nož u leđa”, za koji je dobila odlične kritike. Iduća godina donijela joj je tek dva osrednja filma “Sergio” i “Noćni službenik”, da bi zatim zaigrala u visokobudž­etnom “Za smrt nema vremena”, posljednje­m filmu o Jamesu Bondu s Danielom Craigom u glavnoj ulozi. Netflixov “Sivi čovjek” s Ryanom Goslingom najavljen je kao senzacija, no nije ispunio očekivanja, ali je u njemu Ana de Armas igrala glavnu žensku ulogu. I na kraju, u godini kad se obilježava 60. godišnjica smrti Marilyn Monroe, igrat će holivudsku ikonu u dugoiščeki­vanom Netflixovu filmu “Blonde”.

Iako će se film premijerno prikazati tek za desetak dana na Filmskom festivalu u

Veneciji, on već izaziva mnoge polemike. Jedna od zamjerki je da De Armas još govori engleski s kubanskim naglaskom, što je i istina. Jer De Armas se tako brzo probila na američkoj sceni da nije uspjela dobro ni svladati engleski jezik.

Pravim imenom Ana Celia de Armas Caso, rodila se 30. travnja 1988. godine u Havani. Odrasla je u gradiću Santa

Cruz del Norte. Djed i baka emigrirali su iz Španjolske na Kubu, gdje su joj rođeni i roditelji. Otac Ramón mijenjao je poslove, od direktora banke do ravnatelja škole i na kraju bio zamjenik gradonačel­nika. Završio je filozofiju i studirao u SSSR-u, a majka Ana radila je u Ministarst­vu prosvjete. Ana de Armas odrastala je uz starijeg brata Javiera, koji je danas fotograf u New Yorku.

- Odrastala sam kao i sva kubanska djeca, sjećam se i nestašica hrane, goriva, redukcije struje, ali djetinjstv­o mi je bilo sretno. Nismo imali internet i vrlo malo sam znala o pop-kulturi izvan Kube. Mogli smo gledati crtiće subotom i nedjeljom na matineji u kinu, a moji nisu imali ni DVD player pa sam holivudske filmove gledala potajno kod susjeda. Onda bih pred ogledalom ponavljala monologe iz filmova - prisjeća se najranijeg djetinjstv­a Ana de Armas, koja se već s 12 godina zaludjela glumom. Zato su je dvije godine kasnije roditelji odveli na audiciju u havansko Nacionalno kazalište. - Budući da nismo imali automobil, da bih pohađala tečaj u kazalištu, stala bih kraj semafora i čekala da se upali crveno. Onda bih prišla nekom automobilu i zamolila vozača da me odvede do kazališta.

I tako četiri godine - isprićala je glumica, koja je ipak napustila glumačku školu tri mjeseca prije završnog nastupa. Jer svi koji bi završili školu, morali su ostati u Kubi još tri godine na poslovima u korist zajednice, kako se zvao obvezan rad za opće dobro. Već tad je planirala otići u domovinu svojih predaka, u Španjolsku, jer osim kubanskog, po djedu i baki imala je i njihovo državljans­tvo. Čim je navršila 18, preselila se u Madrid.

- Mi smo na Kubi bili jedna od malobrojni­h obitelji koja nije imala nikog u Miamiju. Amerika za nas nije bila opcija, uvijek smo bili orijentira­ni na pradomovin­u, Španjolsku - kaže De Armas. Odlasku je prethodilo nekoliko događaja. Kao tinejdžeri­ca na rodnoj Kubi glumica je igrala glavnu ulogu uz Álexa Gonzáleza u romantično­j drami Manuela Gutiérreza Aragóna “Una rosa de Francia”. Kubanski glumac Jorge Perugorría predložio je redatelju da razmotri De Armas za ulogu, a redatelj je otišao u njezinu dramsku školu i umjesto audicije odmah ju je odabrao za ulogu. Otputovala je u Španjolsku kao dio promotivne turneje za film i upoznala se s Juanom Lanjom, koji će kasnije postati njezin španjolski agent. Snimila je na Kubi još nekoliko filmova, a onda je u Madridu upoznala redatelja Luisa San Narcisa, koji joj je dao ulogu u tinejdžers­koj drami “El Internado” koja se prikazival­a tri godine i proslavila tada 22-godišnju glumicu. No ona je imala veće ambicije.

- Činilo mi se da samo dobivam uloge u tinejdžers­kim serijama i da ću u njima zaglaviti. Zato sam odbila ulogu u posljednjo­j sezoni - kaže danas Ana de Armas. Upisala je i u Madridu glumačku školu, odigrala nekoliko uloga u španjolski­m filmovima, a jedan tečaj pohađala je i u kazališnoj trupi koju je tamo vodio poznati slovenski, danas pokojni redatelj Tomaž Pandur.

Konačno, 2014. na poziv agenta preselila se u Los Angeles. Problem je bio što nije znala engleski, pa je upisala intenzivni tečaj, ali je u filmovima učila replike samo fonetski i izgovarala ih bez razumijeva­nja. Ipak, odlučila je da ne želi ostati samo još jedna latinoamer­ička glumica koja dobiva samo uloge Latinoamer­ikanki. Glumila je uz Keanua Reevesa u erotskom trileru “Knock Knock”. U biografsko­j drami “Ruke od kamena” o panamskom boksaču Robertu Duranu glumila je suprugu, a za sporednu u “Blade Runneru 2049” kritika je iznimno pohvalila njezinu izvedbu. No prekretnic­a je bio film

“Nož u leđa”. Tu je upoznala i Jamie Lee Curtis,

koja je odmah u mladoj glumici prepoznala izvanserij­ske glumačke potencijal­e. - Razgovaral­a sam s njom kao da pričam s nekom studentico­m, ali nakon razgovora odmah sam poslala poruku Stevenu Spielbergu da mora uzeti u obzir ovu djevojku. U međuvremen­u sam shvatila da Ana de Armas ima tu izuzetnu dubinu, posebnu ljepotu i nježnost, a istovremen­o je djevojka s Kube i ima urođenu upornost, ustrajnost i žestinu - rekla je holivudska veteranka. Novine su počele pisati o Ani de Armas kad je prohodala s Benom Affleckom. Bili su zajedno desetak mjeseci i prekinuli. Medijska hajka je tome i kumovala te se preselila bliže starijem bratu, u New York. - Užasavalo me što sam stalno bila pod povećalom. Shvatila sam da LA nije mjesto za mene. Postalo je malo previše. Nema spasa. Nema izlaza... To je grad koji te drži tjeskobnim - rekla je nedavno u intervjuu zašto se preselila u New York. Danas tamo živi s novim partnerom, vlasnikom Tindera, tri godine starijim Paulom Boukadakis­om, koji izbjegava publicitet. Ona, unatoč slavi, ne voli previše objavljiva­ti na Instagramu, a ni on nema profil na društvenim mrežama. Ispunila je do danas većinu svojih snova. - Nekoć nisam mogla ni zamisliti da ću biti glumica u američkim produkcija­ma. A sad Kubanka igra Marylin Monroe. Što poželjeti više od toga - kaže glumica.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia