24sata - Cafe 24

NAKON 44 GODINE KONAČNI OBRAČUN

-

ide ovako. Landis je trebao napraviti kratki film o najavama horor-filmova i trebao mu je narator. Pa tko bi to bio? Oh - pa naravno - Jamie! Zbog Carpentero­va filma “Noć vještica” zovu me kraljicom vriska, a onda me Landis bolje upoznao i shvatio da sam privatno popuno otkačena i luckasta te mi je tako ponudio ulogu u ‘Kolu sreće’ - prisjetila se Curtis. No lančanoj reakciji tu nije bio kraj. Curtis kaže da ju je zbog filma “Kolo sreće” zapazio John Cleese i dao joj ulogu u filmu “Riba zvana Wanda”, a to je dalje vodilo k novim angažmanim­a.

Nakon te 1978. Curtis je snimila još nekoliko nastavaka u kojima je glumila Laurie Strode. A onda je 40 godina nakon prvog filma “Noć vještica” režirao David Gordon Green. Snimljen s budžetom od 15,000.000 dolara, zaradio je 225,000.000, pa je tri godine kasnije snimljen novi nastavak “Noć vještica ubija”. I taj je prošao fantastičn­o u kinima. Snimljen s budžetom od 20,000.000 dolara, zaradio je šest puta više. To je bio i razlog zašto je snimljen ovaj posljednji nastavak u kojem dolazi do epskog obračuna s glavnim negativcem Michaelom Myersom.

Jamie Lee Curtis vjeruje da joj je baš “Noć vještica” iz 1978. utjecala ne samo na njezin profesiona­lni život nego i na privatni.

- Sjedila sam jednog dana s producenti­com tog filma Debrom Hill kad sam vidjela na naslovnici časopisa Rolling Stone fotografij­u Christophe­ra Guesta zbog uloge u filmu ‘Ovo je Spinal Tap’. Rekla sam Debri: ‘Za ovog tipa ću se udati!’. Rekla mi je da je baš njega htjela angažirati u idućem filmu i da imamo iste agente. Nikad sama ne bih krenula u potragu za njim, ali kad je već bila takva situacija, nazvala sam svoje agente i rekla im da mu daju moj broj telefona. Nije me nazvao, ali sam ga uskoro srela u restoranu. Udala sam se za njega četiri mjeseca kasnije - ispričala je Jamie Lee Curtis.

- Da nisam sjedila s Debrom, ne bih vidjela njegovu fotografij­u, ne bih znala da imamo iste agente i ne bih se udala za čovjeka s kojim sam i danas - govori glumica, koja je u braku sa scenaristo­m, redateljem i glumcem Guestom od 1984. U braku su posvojili dvije kćeri danas 36-godišnju Annie i 26-godišnju Ruby, koja je transrodna osoba, o čemu su obje prvi put progovoril­e prošle godine. Ruby je priznala da je bilo strašno kad je posjela roditelje jednog dana u vrt i morala im reći o sebi nešto o čemu njih dvoje nisu mogli ni sanjati.

- Kad sam imala 16 godina, moj prijatelj koji je trans, pitao me kojeg sam spola. Rekla sam mu: ‘Pa ja sam muško’. A onda sam o tome počela sve više razmišljat­i. I shvatila sam da sam žensko, ali sam na terapiji imala negativna iskustva pa nisam odmah to priznala, iako sam trebala. Sedam godina kasnije još sam bila Tom, ali sam toj osobi koja je danas moj zaručnik rekla da sam vjerojatno trans - prisjetila se Ruby prošle godine.

Na pitanje je li o tome javno progovoril­a jer je dijete slavnih roditelja, Ruby je odgovorila:

- Cijeli život trudila sam se biti neprimjetn­a u javnosti i nisam se željela eksponirat­i na račun mojih roditelja. No ovo je bio trenutak da progovorim javno jer znam da je mnogo osoba koje čuvaju ovu tajnu i bilo bi im lakše da o tome progovore. U tom smislu slava mojih roditelja je pomogla. Jamie Lee Curtis kaže da su i ona i suprug prihvatili Tomovu želju da postane Ruby i da je uz nju naučila potpuno nove izraze, način ophođenja s trans osobama, ali se i danas dogodi da se i ona i suprug znaju “poskliznut­i”.

- Teško se preko noći naviknuti da dijete zovete drugim imenom od onoga kako ste ga zvali 20 godina, pa za Ruby i dalje ponekad kažemo ‘Tom’ i koristimo zamjenicu muškog roda. Ali svi smo zahvaljuju­ći Ruby puno toga naučili. To što je Ruby

Laurie Strode u filmu ‘Noć vještica H20’ iz 1998., u kojem je promijenil­a ime u Keri Tate i radi kao dekanica privatne škole u Kalifornij­i kad se opet susreće s progonitel­jem Michaelom Mayersom, a u zadnjem filmu slijedi konačni obračun

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia