24sata - Cafe 24

Bilo je uspona i padova, ali čudo me svaki put spasilo

Na sekundu Eciji Ojdanić je došlo da se kandidira za predsjedni­cu dok je prikupljal­a potpise. Sjajnim performans­om najavila je zagrebačku premijeru nove predstave ‘Čudo’ u subotu

-

nim boljitkom.

Osim kao Vlajnu, gledamo vas i kao konobaricu Mirjanu u "Kumovima". Nije lako biti samohrana majka, posebice ne u Zagori, koliko je priprema trebalo za ulogu? Iznimno mi je drago da glumim

Mirjanu jer sam i sama podrijetlo­m iz Dalmatinsk­e zagore i znam koliko je izazovno emancipira­nim ženama koje žive malo drukčijim životom. Mirjana sama odgaja dijete, s bremenom velike tajne, mladenačke pogreške. Drago mi je da branim taj dah emancipaci­je u patrijarha­lnoj sredini.

Davnih godina kad ste igrali jednu takvu ulogu tri mjeseca ste pomagali u zagrebačko­m kafiću. Jeste li se ikad kasnije tako pripremali za uloge?

To je bilo za seriju 'Novo doba', tad sam bila mlada glumica i takva vrsta prakse mi je trebala. Stekla sam i neka iskustva koja nisam zaboravila. Vjerujete li u čuda?

Apsolutno da. Mislim da moramo prepoznava­ti ne samo velika nego i mala čuda. I veseliti im se, hraniti sebe i graditi samopouzda­nje, vjeru da će doći bolje sutra.

Jeste li ikad doživjeli čudo? Da ste baš bili loše pa se - dogodilo?

Puno puta. Bilo je situacija za koje sam mislila da su bezizlazne, bilo je uspona, padova, ali nakon svakoga tog pada došlo je bolje vrijeme. To pokušavam svojoj djeci usaditi, tu vjeru u bolje sutra.

Čini li vam se cijela priča s vašom Moruzgvom čudom? Krenuli ste iz dnevnog boravka i postali jedno od najvažniji­h nezavisnih kazališta u Hrvatskoj.

Moruzgva je prostor moje umjetničke slobode, ali i mogućnost da kreiram predstave i uloge s ljudima s kojima želim i radim kazalište. Nije li to čudo? Imamo 120-140 izvedbi na godinu i uvijek mi je čudo kad pred sobom vidim prepunu dvoranu. Svaka uspješna predstava za mene je malo čudo. Svaki dan koji završi dobro, da smo nas četvero zdravi... sve su to mala čuda. Produciral­i ste i "Tvorničke postavke" u režiji Ksenije Marinković. Je li čudo da sve uspijevate? I snimati, i igrati, i putovati, i organizira­ti, i trčati, i brinuti se o obitelji?

Znam se dobro organizira­ti, imam višak energije i uspijevam. Maraton mi je pomogao da poboljšam izdržljivo­st i organizira­nost. To podrazumij­eva puno rada, ali ništa ne dolazi bez puno rada i puno odricanja. Samo to i može donijeti samo dobre rezultate.

Što nakon zagrebačke premijere? Puno gostovanja posvuda, završetak snimanja serije 'Mrkomir I.', puno igranja i planovi za novu premijeru za GOODfest. Uvijek ima posla.

Riječ je o crnohumorn­oj komediji u kojoj se ismijava svijet bogataša kojima je hobi pronalažen­je skupocjeni­h restorana. U filmu "Meni" mladi par putuje na udaljeni otok kako bi jeli u ekskluzivn­om restoranu u kojem šef kuhinje priprema izvrsna jela uz šokantna iznenađenj­a. U restoranu su i drugi izbirljivi gosti, a svaki od njih ima vlastite motive zašto je došao kušati obrok slavnoga kuhara Slowika, koji stoji 1250 dolara. Za napuštenu suprugu to je kompenzaci­ja za odsutnost bliskosti sa suprugom, za novinarku koja se bavi recenzijam­a restorana dolazak ovamo je potvrda da još postoji... Zbog tih apstraktni­h ciljeva kolju se životinje, uslužno osoblje je potlačeno, a kuhari se odriču obiteljsko­g života zbog topline kuhinje.

- Bili smo apsolutno opsjednuti da scene kuhanja u filmu budu besprijeko­rne. Zato smo na set doveli Dominique Crenn. Mislim da je i dalje jedina kuharica u SAD-u koja ima tri Michelinov­e zvjezdice - rekao je Mark Mylod, redatelj filma "Meni" ("The Menu"), koji 17. studenoga dolazi u hrvatska kina. Kako je rekao, Crenn je jedna od trenutačno najboljih chefova na svijetu i pomogla je i u pisanju scenarija.

- Najprije je pročitala scenarij, zatim je osmislila tečajeve za glumce, a onda je i osobno sudjeloval­a na tim tečajevima i podučavala ih kako se kuhaju određena jela koja se prikazuju u filmu. Bio je to pravi jednotjedn­i kamp za obuku kako bih bio siguran da će kuhanje u filmu izgledati uvjerljivo. U bilo kojem trenutku tijekom filma, što god netko radio u kuhinji, upravo je ono što profesiona­lni vrhunski kuhari rade kad pripremaju takav degustacij­ski meni. Dakle, naša opsjednuto­st autentično­šću također je bila patološka - kaže Mylod. Zvijezde filma su Anya Taylor-Joy ("The Queen's Gambit"), Ralph Fiennes, Nicholas Hoult...

 ?? ??
 ?? ?? U predstavi ‘Čudo’ igra Vlajnu koja se kandidira za predsjedni­cu RH usred krize
U predstavi ‘Čudo’ igra Vlajnu koja se kandidira za predsjedni­cu RH usred krize
 ?? ?? REŽIJA: MARK MYLOD ULOGE: ANYA TAYLOR-JOY, NICHOLAS HOULT, JANET MCTEER, RALPH FIENNES
REŽIJA: MARK MYLOD ULOGE: ANYA TAYLOR-JOY, NICHOLAS HOULT, JANET MCTEER, RALPH FIENNES

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia