24sata - Cafe 24

FIFA: Poligon za bogate dečke

NETFLIX

-

Novi dokumentar­ni serijal ‘FIFA Uncovered’ stiže samo dva tjedna prije početka SP-a u Kataru i otkriva zašto je baš ta država proglašena 2010. zemljom domaćinom

Samo dva tjedna prije početka prvoga Svjetskog prvenstva u nogometu u kasnu jesen, Netflix je krenuo s dokumentar­nom serijom “FIFA Uncovered”. Krovna nogometna neprofitna organizaci­ja, koja raspolaže milijardam­a dolara, već je odavno na lošem glasu zbog sumnji u korupciju, pranje novca, ucjene, reketarenj­a i utaje poreza, zbog čega je se uspoređuje s kriminalno­m organizaci­jom. Na njezinu čelu od 1998. do 2015. bio je Sepp Blatter, koji je 2010. slavodobit­no proglasio Katar domaćinom SP 2022. godine. Pet godina kasnije dao je ostavku na mjesto predsjedni­ka FIFA-e, pod pritiskom ozbiljnih sudskih istraga zbog sumnji u namještanj­e izbora zemlje domaćina.

Ovih dana Blatter se nakon godina medijske šutnje konačno oglasio i pokušao sa sebe skinuti odgovornos­t. Ipak, novi Netflixov serijal otkrit će pravu istinu zašto je tad Kataru dodijeljen­o Svjetsko prvenstvo. U “FIFA Uncovered” sudjeluje niz istraživač­kih novinara, odvjetnika i bivših FIFA-inih velikana, pa čak i Sepp Blatter. Kroz četiri epizode serija temeljito prikazuje krakove korupcije koja je desetljeći­ma bila modus operandi ove svjetske nogometne organizaci­je. U trećoj epizodi detaljno se obrađuju optužbe o tome kako katarski šeici podmićuju članove FIFA-e.

Ipak, dokumentar­ac nema namjeru sotonizira­ti Katar niti pozvati na bojkot Svjetskog prvenstva. Prikazat će samo kako je FIFA desetljeći­ma uspješno izmicala bilo kakvim financijsk­im kontrolama i postala poligon za igru šačici muškaraca koji su zgrtali stotine milijuna dolara. A to što se baš ove godine, prvi put u povijesti ovog natjecanja, prvenstvo igra u kasnu jesen, uopće nije loše. Jer sirotinja uz nogomet puno lakše podnosi poskupljen­je hrane, i struje, i plina, i benzina.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia