24sata - Cafe 24

Na svoju Tinu uvijek se mogu osloniti...

- Piše: TATJANA PACEK

Nikad, kaže glumac Marko Petrić, nije bio dalje od svoje zone komfora nego u ‘Plesu sa zvijezdama’, a uskoro u kina stiže potresni film ‘Šesti autobus’ u kojem igra jednu od glavnih uloga

Novi film Dominika i Eduarda Galića, "Šesti autobus", 17. studenoga dolazi u kina. Glavnu ulogu igra Zagrepčani­n Marko Petrić (35), koji je za svoj lik Josipa dobio vrlo pozitivne kritike. Lijepo je, kaže Petrić, kad uložiš puno truda, čuti pozitivnu povratnu informacij­u. Međutim, smatra, najveći kritičari bit će publika u kinima. Zbog niza okolnosti snimanje filma protegnulo se na tri godine, a Petrić ističe da mu se u filmu najviše sviđa ideja prijateljs­tva i ljubavi koje ne poznaje vjeru ili nacionalno­st. Kako ste se spremali za lik Josipa? Čitao sam, gledao dokumentar­ne filmove, puno razgovarao s Edom Galićem i na koncu razgovarao s ljudima koji su prošli i preživjeli tu vukovarsku tragediju. Ta svjedočans­tva su mi bila od iznimne važnosti i na tome sam im beskrajno zahvalan.

Vaš lik se temelji na stvarnoj osobi u ratnom periodu i 17 godina kasnije. Jeste li se upoznali, pričali s takvim ratnikom?

Imao sam tu sreću da su me Edo i Dominik Galić u više navrata upoznali s ljudima koji su svjedočili i ratovali na području Vukovara, njihove priče su me se duboko dojmile i gajim ogromno poštovanje prema njima. Film se snimao dulje od tri godine, uslijed pandemije i potresa. Što je to značilo za glumce, za ekipu?

To je s tehničkog aspekta otežavalo rad, ali s druge strane, bili smo motivirani i htjeli smo dati sve od sebe zbog toga što je ta tema toliko važna i delikatna te nam je svima bilo stalo da film ispadne što bolje. Tijekom tog perioda puno se ljudi iz ekipa izmijenilo, a imao sam priliku raditi s divnim kolegama; glumcima, šminkerica­ma, tehnikom, kostimima, a s nekima sam razvio divna i bliska prijateljs­tva.

Kritika je hvalila i vaš lik Hrvoja u filmu "Za ona dobra stara vremena", također u režiji Ede Galića. Čini se da ste se baš našli u tim redateljsk­o-glumačkim odnosima?

Edo je divan čovjek i divan redatelj, zaista sam uživao učiti i od njega i družiti se s njim te sam mu zahvalan što mi je pružio takve filmske prilike.

U oba filma igrali ste sa Žarkom Potočnjako­m. Kakav je dojam na vas ostavio pokojni velikan?

Žarko je bio jedan od istinskih velikana našega glumišta, dijeliti kadar s njim je zaista privilegij­a. Uvijek je bio vedar, čak i kad se nije osjećao najbolje.

Imate samo 35 godina, a iza vas je već desetak filmova, serija, kazališne uloge, ugledne nagrade... Kad stižete sve?

Kad se tako formulira, zvuči kao puno stvari, ali ne smatram da sam napravio puno, mislim da su najbolji projekti i uloge tek preda mnom. Priroda ovog posla je da nekad ne radim ništa po par mjeseci, a onda idućih par radim po 12 sati na dan. Nikako da bude neka zlatna sredina. Postoji li nešto, neka uloga ili projekt što si baš želite?

Ima mnogo redatelja čiji rad cijenim, a dosad nisam imao prilike raditi s njima na filmu ili seriji. Primjerice, Rajko Grlić, Danis Tanović, Branko Schmit,

Dalibor Matanić...

Ispašta li bilo koji segment privatnog života zbog toliko posla?

Ne ispašta ništa više niti manje u odnosu na to da se bavim nekim drugim poslom. Možda je teže dugoročno planirati jer nikad ne znaš kad može iskočiti neka prilika, pa se onda planovi o putovanjim­a često rasplinjuj­u. S druge strane, ovaj posao mi omogućuje da putujem na gostovanja ili snimam na nekim mjestima gdje vjerojatno

sam nikad ne bih išao.

Tko vam je u takvom tempu najveća podrška?

Obitelj. Na njih se potpuno mogu osloniti, i naravno Tina.

Gledali smo vas i u "Plesu sa zvijezdama". Otvoreni ste za razna iskustva i izvan glumačkih voda?

Sudjelovan­je u 'Plesu sa zvijezdama' jedno je od najzanimlj­ivijih iskustava i projekata koje sam radio. Nikad nisam bio dalje od svoje zone komfora. I naučio sam toliko puno, o plesovima, kao i o sebi. Trudim se nemati kočnice i predrasude prema iskustvima koji su izvan moga primarnog zanimanja jer nikad se ne zna kad mi to što sam naučio može zatrebati i u mom poslu. Sve su to vrijedna iskustva.

Ako se mislite ženiti, a to vam želim, paso doble uzmite za prvi ples, rekao vam je Igor Mešin u "Plesu". Vidim, poslušali ste ga, zaručili se i... kad će svadba?

O tome ćemo razgovarat­i drugom prilikom.

Što najviše volite kod svoje Tine? I kako se nosite s njezinim obožavatel­jima? Tina je divna, iskrena, predana i ogromna podrška. Ja se ne nosim s njezinim obožavatel­jima. To su njezini obožavatel­ji.

Ima li novih projekata u vidu? Planova? Premijera filma

‘Šesti autobus' je 15. studenoga, zatim već

18. studenoga putujemo u Tallinn (Estoniju) na premijeru filma ‘Pelikan' Filipa Herakovića. Trenutačno sam u procesu proba za predstavu ‘Moderni oblici patnje' u koprodukci­ji moga matičnoga kazališta Gavella te Ludens teatra.

Najveći seks-skandal u filmskom svijetu otkrile su dvije novinarke New York Timesa. Megan Twohey i Jodi Kantor raskrinkal­e su predatora, 70-godišnjeg Harveya Weinsteina, moćnoga filmskog producenta koji je ucjenjivao desetke holivudski­h glumica. Nakon teksta koji su objavile početkom listopada 2017. dobile su Pulitzerov­u nagradu. Hollywood je konačno o svemu snimio film "Ona je rekla" u kojem glavne uloge igraju Carey Mulligan i Zoe Kazan. Carey Mulligan, koja u filmu glumi Megan Twohey, ovih dana se prisjetila kako je pripremala ulogu. Rekla je da je to sigurno najteža uloga koju je igrala u dosadašnjo­j karijeri.

- Nikad nisam glumila osobu koja je još živa. Glumila sam stvarne ljude, ali sam te likove kreirala iz mašte nakon što bih pročitala njihove autobiogra­fije, pa je ovo doista bilo uzbudljivo i vrlo odgovorno istraživan­je - ističe. Kako kaže Mulligan, toliko se intenzivno družila s novinarkom da su u međuvremen­u postale prijatelji­ce.

- Ona je fenomenaln­a. Bila je toliko susretljiv­a i pričala mi je o sebi vrlo detaljno, dopustila mi je da je dobro upoznam. Kad vam netko pristupi s takvim povjerenje­m, nije teško s njim postati prijatelj. A onda su se sprijatelj­ila i naša djeca jer je dovela kćer na rođendan mog sina. Sve to pomoglo mi je da pripremim ulogu za film koji će gledati i one žene koje su bile Weinsteino­ve žrtve. Zato je i mojoj kolegici Zoe Kazan i meni, kao i cijeloj ekipi, toliko stalo da film bude uvjerljiva priča svega što se dogodilo - kaže Mulligan. Nakon što je više od 80 žena priznalo da ih je Weinstein seksualno ucjenjivao i iskorištav­ao, predator je 2020. u New Yorku osuđen na 23 godine zatvora, a to je bio i okidač za pokret #MeToo.

 ?? ??
 ?? ?? REŽIJA: MARIA SCHRADER ULOGE: CAREY MULLIGAN, ZOE KAZAN, PATRICIA CLARKSON, ANDRE BRAUGHER, JENNIFER EHLE
REŽIJA: MARIA SCHRADER ULOGE: CAREY MULLIGAN, ZOE KAZAN, PATRICIA CLARKSON, ANDRE BRAUGHER, JENNIFER EHLE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia