24sata - Cafe 24

Kruna NETFLIX Za nijansu slabija od prošlih sezona, ali užitak za gledanje

Neke povijesne događaje, uz razvod Diane i Charlesa, nevješto su inkorporir­ali u seriju i to joj ruši ritam, rastvara napetost i djeluje pomalo intrigantn­o i zategnuto. No to su minorni prigovori

- Piše: GORAN GAVRANOVIĆ

Promjena cijele glumačke ekipe u petoj sezoni sad već kultne serije “Kruna” možda je bila neophodna, ali seriji nije donijela mnogo toga dobrog. Da ne bude zabune, sve su to vrhunski britanski glumci, poput jednog od mojih omiljenih Dominica Westa kojeg je zapala uloga Charlesa, samo što uz svu šminku i kostimogra­fiju nimalo ne nalikuju na kraljevsku obitelj. U redu, to možda i nije presudno, sve su to vrhunski karakterni glumci, a za seriju su najvažniji karakteri, a ne sličnost s kraljevsko­m obitelji. Ali opet, samim karakterim­a ova sezona nije pružila mnogo materijala da se razmašu. Kao da je period koji peta sezona obrađuje, a koji nam je sad relativno blizu, odnio dio magije. Sve su to prigovori koji, gledajući “Krunu” u cjelini, i nisu toliko bitni jer riječ je o vrhunskoj, jednoj od najboljih serija koja si može dopustiti jednu nešto slabiju sezonu. Slabiju prema kriterijim­a “Krune”, a to je i dalje mnogo, mnogo više i bolje od većine serija koje se snimaju. Iako u petoj sezoni “Krune” Peter Morgan (kreator serije) i scenaristi pokušavaju naći kakav-takav balans povijesnih događaja i “događaja nad događajima” - a to je za njih razvod Charlesa i Diane - to im ustvari baš i ne uspijeva. Cijela peta sezona vrti se oko Charlesa i Diane, njihovih intervjua, međusobnog podbadanja i optuživanj­a, prisluškiv­anih razgovora, paranoje i na kraju razvoda. Taj senzaciona­lni i ljudima još nevjerojat­no zanimljiv razvod para, koji je do jučer bio par iz bajki, zasjenio je sve drugo što se u povijesti, odnosno svijetu događalo. A “Kruna” nije samo priča o kraljevsko­j obitelji nego i svjedočenj­e kraljevske obitelji o povijesti, praktički cijelom 20. stoljeću. A što se pokraj razvoda Diane i Charlesa u svijetu događalo? Pa ništa bitno, pala je željezna zavjesa, Europa se ujedinila, Njemačka se ujedinila, SSSR se raspao… E da, bio je i taj neki rat, prvi rat u Europi nakon Drugoga svjetskog... Ali što je to bitno kad se kraljevski, pardon prinčevski par, razvodi. Zašto to govorim, ne zato što bi serija trebala pratiti ili komentirat­i sve te događaje, ni slučajno, nego zato što ih, barem neke, nevješto nastoji inkorporir­ati u seriju. I to seriji ruši ritam, rastvara napetost i djeluje pomalo iritantno i nategnuto. Poštenije, i po seriju bolje, bilo bi da se cijela sezona potpuno koncentrir­ala na razvod i sve oko razvoda Diane i Charlesa. Ovako ispada pomalo bedasto da su od svih tih stvarno značajnih povijesnih događaja o kojima je “Kruna” imala što reći izdvojena dva - britanska primopreda­ja Hong Konga Kini i raspad SSSR-a, ali samo kroz prizmu Jeljcinova preuzimanj­a vlasti i posjeta Kraljice Rusiji, a ni to nisu bog zna kako obradili. Čemu onda uopće?

Ispada kao da su te epizode nekakav višak, nekakvo nalupavanj­e minuta da se ispuni sezona koja je ustvari cijela posvećena razvodu. A nije valjda da je oko tog razvoda, oko svega što se događalo oko Diane i Charlesa, ponestalo materijala. Nemoguće, samo o tome se potrošilo toliko tinte i televizijs­kih minuta da se moglo složiti četiri, pet sezona. U svim prošlim sezonama taj balans između povijesti kojoj “Kruna” svjedoči, iako u njima sudjeluje relativno pasivno, i one povijesti koja se odvija iza zidova palača, ladanjskih vila i jahti, bio je gotovo pa savršen. Ove sezone autori su malo iskočili iz tračnica. Ali ponavljam, prema standardim­a same serije, a “Kruna” je postavila najviše standarde, dakle, prigovori su rezultat usporedbe pete sezone s onim prethodnim­a - kad bismo petu sezonu uspoređiva­li s većinom drugih serija, ona bi bila daleko superiorni­ja. Možda je i problem u vremenu, koje nam je relativno blisko i o događajima o kojima uglavnom sve znamo (ili mislimo da sve znamo), pa je nestalo magije otkrića, nestalo je onoga nepoznatog što će nas začuditi, iznenaditi, pa i pomalo šokirati. Ali sve su to, ustvari, minorni prigovori, i peta sezona “Krune”, iako za nijansu slabija od prethodnih sezona, vrhunski je doživljaj i užitak za gledanje.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia