24sata - Cafe 24

Već sa 17 dobio prvu nagradu u Montrealu

Živio je Život sa stricem, a onda, iako je iz Tuzle, bio je Duh Sarajeva, volio je biti Autsajder, pa i Čarugin saradnik, ali svaka njegova uloga je imala Ovo malo duše

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

Otišao si kao dobri duh svog Sarajeva i obilježio zauvijek našu mladost svojim ulogama, kao i našim druženjem u ovim vremenima koja svaki dan odnose takve dobre duhove iz naših života. Hvala za uspomene i sve ono što nas spaja u dobru. Tako se glumac Enis Bešlagić ovih dana oprostio od prijatelja i kolege Davora Janjića, koji je iznenada umro samo deset dana nakon što je navršio 53 godine. Janjić je rođen u Tuzli, a Akademiju dramskih umjetnosti završio je u Sarajevu. Njegov veliki talent odmah je prepoznao redatelj Krsto Papić, koji mu je dao prvu ulogu dok je Janjić još bio brucoš. Sa 17 godina debitirao je u Papićevu filmu "Život sa stricem" 1987. Igrao je Martina Kujundžića i za ulogu nećaka dobio odmah nagradu na filmskom festivalu u Montrealu za najboljega mladoga glumca.

- Sjećam se jutra kad je pozvonio na mojim vratima da mi prvom kaže da je dobio nagradu u Montrealu. Bio je vječni dječak, takvog ću ga se uvijek sjećati. Moje misli sad su s njegovim roditeljim­a, porodicom i bliskim prijatelji­ma - rekao je Branko Đurić ovih dana, a prisjetio ga se i redatelj Rajko Grlić: "Bio je fantastiča­n glumac s izuzetnom, lijepom energijom, punom veselja, koja mi je zaista bila potrebna u 'Čarugi'. Davor je filmu dao taj duh veselja i za to sam mu uvijek bio zahvalan". Janjić je od 1991. do 1996. živio i radio u Londonu, a onda se preselio u Sloveniju.

- Davor Janjić je onaj zbog kojeg su se mnoge generacije mladih ljudi odlučile baviti glumom, a početak je i film 'Ovo malo duše', kojem je on utkao svoj duh. Zato putuj dobra dušo, dobri brate moj... Duhovi Sarajeva ostaju kao naš neizbrisiv trag. Dok Miljacka protječe, ja ću te voljeti. Putuj u vječnost svoju i pronađi istinski mir - napisao je uz niz fotografij­a glumca, kolega Enis Bešlagić (47).

- Živio je Život sa stricem, a onda, iako je iz Tuzle, bio je Duh Sarajeva, volio je biti Autsajder, pa i Čarugin saradnik, ali svaka njegova uloga je imala Ovo malo duše... - objedinio je najvažnije Janjićeve filmove i uloge njegov kolega Alen Muratović, opraštajuć­i se od prerano preminulog­a glumca.

 ?? ?? U Grlićevoj ‘Čarugi’ janjić (desno) glumio je s Ivom Gregurević­em
U Grlićevoj ‘Čarugi’ janjić (desno) glumio je s Ivom Gregurević­em

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia