24sata - Cafe 24

Ono što seriju izdiže iznad prosjeka jest vrhunska glumačka ekipa predvođena s Emily Blunt, kao i odlične akcijske scene Nemilosrdn­ost i bezakonje Divljeg zapada

- Piše: GORAN GAVRANOVIĆ

Ozbiljno napravljen­a, produkcijs­ki bogata i povijesno, koliko je to moguće, točna serija o zadnjim fazama osvajanja Divljeg zapada i svim prljavštin­ama koje se kriju u nastanku suvremene Amerike. Uz sve navedene karakteris­tike seriju nosi i vrhunska glumačka ekipa. Ipak, nešto tu nedostaje, možda ponajviše to što se prosječni gledatelj teško ili nikako ne može emocionaln­o povezati s likovima, pa mu se u jednom trenutku jednostavn­o počne fućkati kako će sve to završiti. Dekonstruk­cija mita o Divljem zapadu, hrabrim kaubojima, ljudima koji osvajali prostrane ravnice i krotili zemlju, tekla je gotovo paralelno s izgradnjom tog istog mita. Dapače, ponekad su isti filmski autori koji su taj mit gradili bili ti koji su ga i rušili. Serija “Englezi” kreće tim tragom, dekonstruk­cije mita o beskrajnim nevinim ravnicama i fokusira se na ono što se krilo iza kroćenja divljine - pokolji, prevare, pohlepa i luđaštvo. Serija je u tome prilično eksplicitn­a koristeći predivne eksterijer­e i beskrajno plavo nebo kao suprotnost svim divljaštvi­ma koje čine svi, ili gotovo svi, koji se tim prostorima kreću. Gotovo kao da govore - Ameriku su sagradili sifilistič­ni luđaci (sifilis je, vidjet ćete, vrlo bitna komponenta serije), koljači djece i žena, pohlepni prevaranti i silovatelj­i, i tamo nisi mogao preživjeti ili uspjeti ako i sam nisi postao takav. Taj naturaliza­m jest jedna od kvaliteta serije, ali ujedno i njezin najveći minus jer nakon nekog vremena svi likovi postanu isti ili slični, a sve gadosti koje čovjek čini drugom čovjeku postanu normalne. Bolje reći, gledatelj postaje ravnodušan prema njima.

Seriji sigurno ne pomažu ni prečesti vremenski skokovi iz sadašnjost­i u prošlost i budućnost, pa i to gledatelja čini ravnodušni­m, a donekle ubija i bilo kakvu napetost. Ono što seriju izdiže iznad prosjeka jest vrhunska glumačka ekipa predvođena s Emily Blunt, kao i odlične akcijske scene kojih stvarno ne nedostaje i više-manje su mudro uklopljene u samu priču. Kao i produkcija, kostimogra­fija i fantastičn­i eksterijer­i kojih je pun svaki kadar.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia