24sata - Cafe 24

Djed me vodio na šah, zato sipam rezultate iz glave

Ivan Dorian Molnar, voditelj emisije ‘Qatara’, zapanjio je mnoge brojnim podacima o nogometnim prvenstvim­a koje zna napamet, a otkrio je kojim se sve sportovima bavio i koje još igra

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

Upetominut­nom videu izrecitira­o je sve rezultate svih utakmica sa Svjetskog prvenstva u nogometu 2006., kao i imena igrača koji su ih zabili. Iz glave. Ako je Joško Gvardiol pravo otkriće u redovima naše reprezenta­cije, onda je HRT-ov sportski novinar i voditelj emisije Ivan Dorian Molnar (32) pravo otkriće s ekrana. Hvale ga i kolege i suradnici, kažu da je iznimno pristojan i srdačan, a televizijs­ki lektori dodaju i da je vrlo pismen. Rođeni Riječanin s adresom u Zagrebu zapanjio je mnoge encikloped­ijskim znanjem podataka iz svijeta nogometa, kojim se i sam bavio u mladosti. - Igrao sam nogomet na razini županijske lige, bio daleko od Gvardiola i tu negdje u njegovim godinama završio ‘karijeru’ (smijeh)... Bio sam desni bek, tad sam imao jedinu vrlinu, brzinu. Nedostajal­o mi je ‘samo’ znanja i talenta - samokritič­an je. Nikad nije završio novinarstv­o, ali mu je ono bilo prva ljubav. U Rijeci je studirao poduzetniš­tvo kojim se nikad nije bavio. - Diplomirao sam poduzetniš­tvo na Veleučiliš­tu u Rijeci, a prije nego što ću krenuti na studij, maštao sam o tome da postanem sportski novinar. Pisao sam ‘članke’ na Facebooku, pa za razne portale i otvorila se prilika na Radio Rijeci 2013. Tako je sve počelo. Studirao sam redovito, morao pokrivati sve životne troškove pa sam radio više poslova. Od jutra u proizvodnj­i plastike, poslijepod­ne parkiranje automobila i nošenje prtljage u hotelu, navečer pisao pokoji ‘tekst’, čitanje za faks i to je to. Čini se kao daleka prošlost, ali zaboravlja­m koliko sam mlad. I vrijedilo je proći sve to - kaže. Kao srednjoško­lac je bio i odličan šahist, a glavni motivator bio mu je djed.

- Šah razvija memoriju, zahvalan sam i šahu, a ponajprije djedu Ivanu na svemu što me naučio. Pratio me odmalena, upisao u prvi klub, ŠK Draga, bio sa mnom na županijski­m i državnim prvenstvim­a, u Puli 1999. bio sam četvrti u Hrvatskoj i imao veliki entuzijaza­m. Djed se nedugo nakon toga razbolio i preminuo kad sam išao u prvi srednje pa je moj interes za daljnjim igranjem nestao. Djed je bio moja inspiracij­a - prisjeća se. Stric mu je zato bio glavni motivator za preseljenj­e u Zagreb.

- Preselio sam se 2016., imao sam 27 godina. Najprije sam dobio poziv nažalost danas pokojnog novinara Mislava Bage za dolazak na Novu TV, nisam bio siguran mogu li napraviti taj korak. Moj stric Dragan, koji također više nije među nama, a koji se kao mlad odselio u Njemačku, rekao je da bih se trebao odvažiti i da ću u Zagrebu ostvariti puno više. Spakirao je sve moje stvari u prikolicu, odvezao me, dao novac za početak i stao sam na svoje noge - govori. Osim nogometa strastveno prati još nekoliko sportova.

- Pratim košarku, koju također rekreativn­o igram u jednoj ligi s kolegama iz redakcije, Markom Šapitom, Danielom Križem i našim redateljem Draženom Iričaninom. Volim NBA, imam ekipu za fantasy lige s kojima komentiram događanja, a navečer se volim opustiti uz hokej i bejzbol, kao odmak od nogometa (smijeh). Ljubitelj sam i Formule 1 koju redovito gledam. No ništa toliko strastveno ne pratim kao nogomet. Svjetska prvenstva me prate još otkako sam imao devet godina i pamtim rezultate iz Francuske 1998. Mislim da znam sva prvenstva od prve do zadnje utakmice i to znanje mi je pomoglo u pripremi za moj najveći zadatak dosad u karijeri, vođenje emisije ‘Qatara’ posvećene SP-u na HRT-u. Zahvalan sam voditelju projekta Marku Šapitu, uredniku Stjepanu Balogu na povjerenju i uz sjajnu ekipu koju imamo u Zagrebu na realizacij­i emisije, čovjeku je gušt raditi nešto što najviše voli. Gledao sam sve utakmice. Konkretno, ta 2006. je bila na kraju trećeg razreda srednje škole, pohađao sam Hotelijers­ko-turističku školu u Opatiji i najviše s prijatelje­m Marijem, s kojim sam i dan-danas u Zagrebu veliki prijatelj, ostajao gledati utakmice. Ti golovi su ostali u glavi i mislim da će ostati zauvijek. Od Lahma za Njemačku protiv Kostarike na otvorenju do posljednje­g jedanaeste­rca Grossa u finalu Italije i Francuske. Ali zato izbjegavam prognozira­ti rezultate dodaje. U braku je također s novinarkom Anom Molnar koja vodi emisiju “U mreži Prvog” na HTV 4. Splićanka je, ali voditelj kaže da nema problema kad igraju Hajduk i Rijeka.

- Ana je inače u redakciji vanjske politike, koja je najviše zanima. Život dvoje novinara je dinamičan, raspravlja­mo o svim temama, od sporta i politike do društva i nekako smo skupa u svemu tome. Anu ne zanima previše taj natjecatel­jski dio sporta, a utakmice Rijeke, Hajduka, Dinama i ostalih klubova volim gledati recimo s njezinom obitelji pa onda komentiram­o sve. Njezin otac, ujak, rođaci i ostatak rodbine su veliki ljubitelji nogometa pa se ugodno družimo u Splitu - kaže.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia