24sata - Cafe 24

Pohlepna rodbina i zajedljiva teta Hilda

U kina stiže komedija ‘Nasljedstv­o’ o disfunkcio­nalnoj obitelji koja se natječe za naklonost zločeste tete Hilde koja tek mora napisati oporuku

-

Sve je krenulo od ideje za TV pilot koji sam napisao za HBO. Radio sam tad s produkcijs­kom kućom Sarah Jessice Parker i pročitali smo u novinama tekst o tome koliko je južnjačkih vila napušteno i uzrokuju probleme u obiteljima zbog nasljedstv­a i neriješeni­h vlasničkih odnosa, kaže redatelj Dean Craig, čiji film “Nasljedstv­o” stiže u kina 15. prosinca. Glumačka postava filma je impresivna, predvode je nominirana za Oscara Toni Collette, nominirana za Oscara Kathleen Turner, nominiran za četiri Emmyja David Duchovny... Riječ je o raskošnim kućama koje su sagrađene prije 1860. i građanskog rata u Americi, okružene velikim farmama ili plantažama, i odlikuju se posebnim stilom gradnje. Veliki trijemovi i natkrivene terase oko kuće štitile su unutrašnjo­st od sunca, stropovi su bili visoki da bi se smanjila tempeinter­ijeru, ratura u a prozori veliki da bi se lakše prozračiva­le.

ART CROATIA - RIJEKA NESTAJANJE

Forenzička znanstveni­ca Alice u posjetu je Seoulu na konferenci­ji. Detektiv Jin-ho ponudi joj suradnju na slučaju na kojem radi i treba mu njezina pomoć. Film igra 10. i 11. 12.

TUŠKANAC - ZAGREB DA LI STE VIDELI OVU ŽENU?

Ključnu figuru - majku autori vide sasvim novim očima. Fizičko udaljavanj­e im proširuje horizonte i usložnjava inače okrnjenu predodžbu o sredovječn­im ženama. S vremenom, kako su se obitelji širile i potomci odlazili u gradove, tako je danas američki jug prepun takvih napuštenih kuća oko kojih se nasljednic­i i dalje spore. - Obiteljske svađe oko nasljedstv­a česta su pojava koja je pogodna za stalni sukob, osobito ako je vlasnica vrijedne nekretnine još živa i nije dovršila oporuku. Smatrao sam da bi ova premisa mogla biti smiješna ako se maksimalno iskoristi disfunkcio­nalna obiteljska dinamika. Nitko nije bio najzaslužn­iji za nasljedstv­o, ali su svi mislili da je lovina njihova. To je mješavini dodalo još više sukoba. Svi su imali jednake šanse za nasljedstv­o. Sve što su trebali učiniti bilo je donijeti teti Hildi veliki buket cvijeća i uvjeriti je da baš oni najviše vole tu zajedljivu ženu. Teta Hilda s velikim veseljem gleda kako njezina obitelj ratuje oko njezina nasljedstv­a. Namjerno je stvorena kao težak i zastrašuju­ći lik. Nisam želio da se osjeća ranjivom i da je ljudi previše

sažalijeva­ju - kaže Craig.

KINOTEKA - SPLIT TROKUT TUGE

Dobitnik Zlatne palme priča je o jahti, ruskom tajkunu, njegovu osoblju i manekenima koji sretno plove dok ne dođe oluja. Uloge se tad naglo mijenjaju. Film igra 10. 12. u 19:30.

CZK - ČAKOVEC MAČAK U ČIZMAMA

Vraća se šašavi, neustrašiv­i mačak koji obožava mlijeko! Odvažni odmetnik otkrit će da su njegova znatiželja i strast prema opasnosti došli po svoje. Igra 11. i 17. 12.

 ?? ??
 ?? ?? REŽIJA: DEAN CRAIG ULOGE: TONI COLLETTE, ANNA FARIS, DAVID DUCHOVNY, KATHLEEN TURNER
REŽIJA: DEAN CRAIG ULOGE: TONI COLLETTE, ANNA FARIS, DAVID DUCHOVNY, KATHLEEN TURNER

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia