24sata - Cafe 24

Siromašna Janja u dogovoreno­m braku s bogatim Ivom

U kina 7. prosinca stiže film ‘Sveta obitelj’ redateljic­e Vlatke Vorkapić čija radnja se odvija 60-ih godina prošlog stoljeća u jednom slavonskom selu

-

Njezin prvi dugometraž­ni igrani film, komediju “Sonja i bik” iz 2012., u kinima je pogledalo više od 100.000 ljudi, što je za hrvatski film izniman uspjeh. Otad do danas snimila je 15-ak dokumentar­nih filmova, a zadnji serijal “Vjetrovito”, o vjetrovima na Jadranu, gledali smo proljetos na HTV-u. Ove godine napokon je snimila i drugi igrani film, a ovaj put radnju je smjestila u Slavoniju. Kako je rekla u razgovoru za Nacional, ideja za film rodila se i prije nego što je krenula u snimanje “Sonje i bika”. - Točno se sjećam trenutka kad mi je Slavica Šnur ispričala ideju za film. Bilo je to na jednom piću sad već davne 2008. Otad do snimanja prošlog ljeta napisale smo više verzija scenarija. Osim priče, privuklo me što je u pitanju zapravo povijesna drama. Ponekad je jako dobro vratiti se u neko drugo vrijeme i ispričati priču koja nas se tiče i danas. Inače, uvijek me je zanimalo režirati film smješten u neko drugo, prošlo vrijeme - objasnila je.

Priča je nastala prema motivima istinitih događaja, a radnja je smještena u fiktivnom slavonskom selu 60-ih godina 20. stoljeća, gdje urbani utjecaji slabo prodiru, a pridržavan­je starih običaja imperativ je ovoj ruralnoj zajednici. U središtu pozornosti je imućna obitelj gazde Marka, koja svoju disfunkcio­nalnost skriva bogatstvom, religiozno­šću i njegovanje­m tradicije pod svaku cijenu. Sve navedeno služi kao paravan i fasada kako bi se sakrila strogo čuvana obiteljska tajna. Gazda Marko, koji kao “pater familias” potpuno kontrolira obitelj, isprosi ruku siromašne nadničarke Janje za sina Ivu. Mladoj Janji se ta ponuda učini kao ostvarenje njezinih snova. Glumačku ekipu čine Nikola Đuričko, Anita Matić Delić, Ivan Čuić, Luna Pilić, Judita Franković Brdar, Aleksandar Cvjetković te mnogi drugi.

 ?? ??
 ?? ?? REŽIJA: VLATKA VORKAPIĆ ULOGE: LUNA PILIĆ, JUDITA FRANKOVIĆ, NIKOLA ĐURIČKO, ANITA MATIĆ DELIĆ
REŽIJA: VLATKA VORKAPIĆ ULOGE: LUNA PILIĆ, JUDITA FRANKOVIĆ, NIKOLA ĐURIČKO, ANITA MATIĆ DELIĆ

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia