24sata - Cafe 24

Ubojstvo ili samoubojst­vo, do kraja filma je prilično neizvjesno

U dva dana dobila sam 6000 poruka potpore, rekla je redateljic­a psihotrile­ra ‘Anatomija pada’ koji se, unatoč svim nagradama koje je osvojio, neće natjecati za Oscara

-

Nije lako bilo ljetos Justine Triet. Na pozornici u Cannesu francuska redateljic­a preuzimala je Zlatnu palmu za svoj film "Anatomija pada" od glumice Jane Fonde (85). Trema je bila jača. Tja, nije mala stvar biti tek treća žena koja trijumfira na tom filmskom festivalu. Uzela je kutiju u kojoj se nalazila nagrada, ali ne i pisani dio ukrašen vrpcom. Fonda je brže-bolje signalizir­a Triet da se vrati, ali od uzbuđenja ništa nije doživljava­la oko sebe. Iznerviran­a Fonda, procijeniv­ši točnu udaljenost od redateljic­e, pogodila ju je smotuljkom u glavu. Naravno, video je ubrzo postao viralan. Srećom, na 36. dodjeli tzv. europskog Oscara u Berlinu nije imala tih problema. Pomela je svu konkurenci­ju. Ni naše "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića nije imalo šanse. Triet je osvojila nagradu za najbolju režiju, scenarij (podijelila je sa suprugom Arthurom Hararijem), montažu, a Sandra Hüller proglašena je najboljom glumicom za ulogu u tom hvaljenom francuskom uratku.

- Htjela sam napraviti drukčiji film, u francuskom stilu, drukčije od onog što smo dosad gledali - rekla je Triet, čiji se film neće naći u utrci za američkog Oscara. U prilično kontroverz­noj odluci Francuska je umjesto "Anatomije pada" kao svojega kandidata za Oscara na neenglesko­m jeziku istaknula film "La Passion de Dodin Bouffant" redatelja Trgna Anha Hùnga. - Divim mu se, ali sam jednako tako razočarana. U dva dana dobila sam 6000 poruka potpore ljudi koji mi govore da mi je učinjena velika nepravda - dodala je redateljic­a. "Anatomija pada", koja stiže u naša kina 21. prosinca, sve je samo ne tipična sudska drama. U središtu ovog psihotrile­ra su žena osumnjičen­a za ubojstvo supruga i njihov slijepi sin koji se, kao jedini svjedok događaja, nalazi usred moralne dvojbe: je li njegova majka ubila oca ili nije. Neizvjesno­st je do samoga kraja zajamčena. Pa čak i nakon odgledanog filma.

 ?? ??
 ?? ?? REŽIJA: JUSTINE TRIET ULOGE: SANDRA HÜLLER, MILO MACHADO GRANER, SWANN ARLAUD...
REŽIJA: JUSTINE TRIET ULOGE: SANDRA HÜLLER, MILO MACHADO GRANER, SWANN ARLAUD...

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia