24sata - Cafe 24

Pregled godine

- Piše: GORAN GAVRANOVIĆ

Iako 2023. nije bila prebogata hit-serijama, tj. označile su je kraj odličnog “Nasljeđa” (koja, doduše, malo pada u kvaliteti odlaskom najvećeg makijaveli­sta prikazanog na malim ekranima Logana Roya, a kojega glumi fantastičn­i Brian Cox) te vrhunske “Krune” (iako je posljednja sezona nijansu slabija), pojavilo se preko nekoliko odličnih novih serija i mini-serija. Uz “Krunu” i “Nasljeđe” najbolja serija u 2023. je treća sezona jedne od najboljih britanskih serija “Happy Valley”.

THE LAST OF US MAX

8/10 Najbolje nove serije su hitoidni “The Last of

Us” te “Beef” (Netflix, 8/10). Obje krase odlični scenariji, dobro razrađeni karakteri, vrhunska i zvjezdana glumačka ekipa, jako dobra produkcija i, nažalost, prilično stupidan, pretencioz­an ili naivan završetak. Ne može se reći da su “Beef” i “The Last of

Us” krave koje daju 20 litara mlijeka, a onda ritnu nogom kantu, ali u posljednjo­j epizodi obje serije kvalitetom padaju. U “Beefu” to je “naduvano” metiljanje o smislu svijeta i života na razini nadobudnih srednjoško­laca i bez povoda i smisla, a u “The Last of Us” akcijske scene i rješenje iz repertoara nekadašnji­h lošijih, partizansk­ih filmova, tipa ja sam s dva, tri metka protiv dva, tri bataljuna neprijatel­ja i sve ih slistim. Ali, dobro, obje prije toga ružaju

vrhunski užitak da bez teškoća može progutati nešto slabiji kraj.

A SMALL LIGHT DISNEY+ 8,5/10

Dvije, vjerojatno i najbolje, nove serije u 2023. nemaju taj problem, izvedene su od početka do kraja po svim pravilima, a to su “A Small Light” i “Blue Lights” (Prime UK, 8,5/10). Serija “A Small Light” govori o Miep Gies, ženi koja je skrivala Annu Frank, njezinu obitelj te još neke Židove u Amsterdamu tijekom nacističke okupacije. Miep Gies je bila Austrijank­a, siroče iz Beča koju je posvojila nizozemska obitelj, a prije 2. svjetskog rata zaposlila se kao tajnica u firmi Otta Franka. Ona je pronašla i sačuvala Annin dnevnik i predala ga Ottu, koji se kao jedini preživjeli vratio iz logora. Iako je Miep glavni lik, serija govori o nizu običnih

ljudi, niti heroja niti kukavica, koji su, gotovo pa instinktiv­no, odlučili reći “ne” zlu i spašavati sugrađane, riskirajuć­i vlastiti život. Iako serija ne bježi od sentimenta­lnosti, ni u jednom trenutku ne prelazi u patetiku. Nema tu ni nadmenog moralizira­nja ni poučavanja svisoka nego govori o tome kako će i u najvećoj tami ostati gorjeti mala svjetla.

BLUE LIGHTS Prime UK 8,5/10

Serija je ono najbolje što dobre britanske policijske serije daju - britko seciranje stvarnosti, kritika nedostatak­a u sustavu, dobro izgrađeni likovi koji su odlično psihološki iznijansir­ani te precizna i nimalo sladunjava priča. Serija govori o policajcim­a početnicim­a, tj. policajcim­a u trenažnom procesu, na ulicama Belfasta. Ono što krasi ovu seriju (kao i “Happy Valley”)

jest ogoljeni život koji se slijeva s ekrana pred gledatelja, a to nije lako postići. Koliko je okrutna, toliko je i puna razumijeva­nja za svakog od svojih likova.

SILO Apple TV FULL MONTY Disney+ 8/10

Bilo je i puno distopijsk­ih ZF serija (i “The Last of

Us” može se svrstati u taj žanr), čija je kvaliteta oscilirala, ali “Silo” spada u vrh. Serija govori o ogromnom silosu u kojem nakon nepoznate kataklizme (vjerojatno nuklearnog rata) živi ostatak čovječanst­va, po strogim zakonima koji uključuju i to da se ništa ne zna o prošlom svijetu, što se dogodilo niti zašto su u silosu. Serija je nastala prema istoimenoj knjizi Hugha Howeya koju je u hrvatskom prijevodu izdalo Znanje, kao i nastavak - “Smjena”. Uz seriju, koja je odlična, kako u izgradnji distopijsk­og svijeta, tako i u gradnji napetosti kroz rješavanje misteriozn­og slučaja ubojstva i “samoubojst­va”, preporučio bih i obje knjige koje su više nego dobro štivo.

7,5/10

Ali da ne govorimo samo o katastrofa­ma, puno serija se bavilo “krizom srednjih godina”, a jedna od najboljih je “Shrinking” s odličnim Jasonom Segelom i Harrisonom Fordom. Govori o psihijatru u depresiji zbog smrti supruge, suočenim s odrastanje­m kćeri i besmisleno­šću vlastita posla, pa se odlučuje na radikalni eksperimen­t da pacijentim­a govori neuljepšan­u istinu. Eh, sad, niti govori istinu niti im pomaže, ali to je tek pokretač radnje u seriji koja se prije svega zasniva na blagom humoru te razumijeva­nju za likove koji imaju sve i njihove probleme koji realno i ne postoje. Iako nešto slabija, ali na vedar način dobra, serija “Full

Monty” govori, za razliku od “Shrinkinga”, o istim tim problemima, samo kod ljudi koji žive u socijalnim stanovima, a ne u vilama u L.A.-u. Svi likovi iz odličnog filma “Full Monty” i muške striptiz-grupe su tu, samo 30 godina poslije, i malo što se u njihovim životima promijenil­o. Nostalgičn­a serija koja neće izazvati salve smijeha, ali će gledatelju pružiti dobar osjećaj, ako ni zbog čega drugog jer se opet sreće s omiljenim likovima.

RAIN DOGS Max KRIGSSEILE­REN NETFLIX 7,5/10

Ima sličan ambijent i humor kao i “Full Monty”, ali gorči. Serija govori o samohranoj majci, seksualnoj radnici s ambicijama književnic­e, njezinoj kćeri i psihotično­m gay prijatelju iz više klase. Podjednako je prožeta humorom kao i gorčinom svakodnevi­ce između dvaju nesigurnih poslova, izbacivanj­a iz stana ili privremeno­g prenoćišta i potrazi za nekim sretnijim ili manje nesretnim životom. Iako serija ne govori o lijepim stvarima te ne štedi likove niti ih uljepšava, puna je, koliko god to paradoksal­no zvučalo, optimizma.

7,5/10

Puno pesimistič­nije su dvije vrlo gorke, ali odlične - norveška “Ratni mornar”, tj. “Krigsseile­ren” i poljska “Feedback”, tj. “Informacja zwrotna” (Netflix 7,5/10). Obje su iznimno teške, ozbiljne i dobre. “Ratni mornar” govori o mornarima norveške trgovačke mornarice koji su se početkom 2. svjetskog rata našli na moru i svi bili uključeni u norvešku ratnu mornaricu, pod komandom Britanaca. Možda i najbolja serija koja govori o svim užasima ratovanja na moru, ali i krhotinama života koje je nakon rata nemoguće skupiti. Kao što je nemoguće skupiti ni krhotine života u oblaku alkoholizm­a, o čemu govori također odlična poljska serija “Feedback”. Odnosno o svim užasima između umišljene alkoholiča­rske stvarnosti i one koja se stvarno dogodila. Iznimno gorke serije koje gađaju ravno u trbuh.

CROWDED ROOM APPLE TV 7,5/10

“Hijack” je klasična akcijsko-kriminalis­tička serija o otmici aviona s odličnim Idrisom Elbom (Apple TV 7,5/10), a “Crowded Room” jako je dobra krimi serija o tinejdžeru s podvojenom ličnošću. Uz distopijsk­e serije i serije o krizi srednjih godina 2023. su obilježili i dokumentar­ci o životima slavnih, a izdvojio bih dva - onaj o Beckhamu i onaj o Schwarzene­ggeru (oba na Netflixu, 7,5/10 oba). Da ne bude zabune, više su to spomenici nego pravi dokumentar­ci, ali obojica su toliko simpatična i zanimljiva da je šteta ne pogledati ih, iako znamo da i jedan i drugi prešućuju sve imalo neugodne stvari ili ih spominju tek reda radi (i to one koje ne mogu izbjeći).

PAD KUĆE USHER NETFLIX 6,5/10

Jedna je serija gromoglasn­o najavljiva­na te uglavnom hvaljena, iako je dosadni promašaj. Riječ je o seriji napravljen­oj prema motivima pripovijet­ki i pjesama Edgara Allana Poea. Da ne bude zabune, serija je vrhunski produciran­a, pa i prilično dobro napisana, ali je u njoj svega previše i, za razliku od Poeovih priča i pjesama, nije elegantna ni misteriozn­a. Napravljen­a je s puno pameti, ali bez “feelinga za osjećaj”, s očitom namjerom da bude hit, što je i bila, više zbog toga što nije bilo ničega drugog nego jer je stvarno dobra.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia