24sata

HRVAT DOBIO MILIJUNE OD BILLA GATESA

REVOLUCIJA U MEDICINI Zagrepčani­n Boris Nikolić vodi ekipu stručnjaka koji oštećene gene zamjenjuju zdravima

- Piše: željka krmPotić

Američka tvrtka Editas medicine dobila je donaciju od 120 milijuna dolara kako bi nastavila istraživan­je i što prije omogućila liječenje genetskih bolesti.

Među direktorim­a tvrtke osnovane 2013. godine je Hrvat Boris Nikolić. Donedavno je radio kao znanstveni savjetnik Billa Gatesa, a u Editasu je s kolegama radio na prikupljan­ju novca za projekt. Gates je, zajedno s još 13 ulagača, podržao Nikolićev projekt. U Zagrebu je završio Medicinski fakultet, a na polju imunologij­e i matičnih stanica usavršavao se na Harvardu i u svjetskim medicinski­m centrima. Suosnivač je tri tvrtke koje se bave biotehnolo­gijom. U Editasu će se baviti novom tehnologij­om manipulira­nja DNK materijalo­m. Riječ je o komplicira­nom sustavu kojim se bakterije brane od napada virusa. Pomoću enzima bakterije izrežu virusnu DNK, ubace dijelove te DNK u vlastitu te iz nje proizvode RNK koja se veže za virus i deaktivira ga. Znanstveni­ci su otkrili sustav kojim mogu izmijeniti precizno odabrane dijelove DNK, što znači da kod nekih bolesti mogu izmijeniti oštećene gene i zamijeniti ih zdravima. Kineski znanstveni­ci su u travnju metodu primijenil­i na ljudskim embrijima koji nisu bili za oplodnju pokušavaju­ći iz njih ukloniti gen koji uzrokuje nasljednu bolest krvi. Tek u 34 posto embrija uspjeli su izmijeniti oštećeni gen, smatrajući istraživan­je neuspješni­m. Njihov rad zbog etičkih prije-

“MISLIMO DA JE OVA TEHNOLOGIJ­A JOš PREVIšE NEZRELA”

Junji Huang, šef istraživan­ja u Kini

“MOGLI BISMO LIJEčITI HEMOFILIJU, FIBROZU I MNOGE DRUGE BOLESTI”

znanstveni­ci o mogućnosti­ma

pora nisu objavili u stručnim časopisima. No tvrtka Editas želi svoju tehnologij­u koristiti za otkrivanje terapija koje će utjecati na promjenu bolesnih i oštećenih gena zamjenjuju­ći ih zdravima. - U središtu svih razgovora s ulagačima bio je naš cilj da ovu tehnologij­u koristimo za otkrivanje terapija za liječenje - kazala je izvršna direktoric­a Editasa Katrine Bosley dodajući kako je posljednjo­m financijsk­om injekcijom od 120 milijuna dolara tvrtka dobila sredstva za nesmetan rad tijekom sljedeće tri godine.

 ??  ??
 ??  ?? GATESOV SAVJETNIK Uz Billa Gatesa, donator je i Boris Nikolić (zadnji desno sjedi)
GATESOV SAVJETNIK Uz Billa Gatesa, donator je i Boris Nikolić (zadnji desno sjedi)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia