24sata

Opkolili bazu s 90 nuklearnih bombi

CENZURA I STRAH Turski predsjedni­k dao je uhititi i više od 40 novinara. Njegova policija blokirala je NATO vojnu bazu

-

Oko 7000 turskih policajaca u oklopnim vozilima opkolili su NATO-vu zračnu bazu Incirlik u Adani. Na društevnim mrežama pojavila se informacij­a da je policija zatvorila glavni ulaz u bazu. Službeno, turske vlasti tvrde da je riječ o sigurnosno­j provjeri. Dio turskih medija piše kako je policija u bazi zaustavila navodni pokušaj novog vojnog puča. Inače, bazu podjednako koriste Turci i Amerikanci za akcije u Siriji i Iraku, a navodno SAD ondje ima uskladište­no najmanje 90 nuklearnih bombi. Nastalu situaciju predsjedni­k Erdogan iskoristio je kako bi dodatno učvrstio svoju poziciju. Nakon neuspjelog udara sredinom srpnja, objavio je tromjesečn­o izvanredno stanje u zemlji. Pritvorio je najmanje 15.000 ljudi, a oko 60.000 državnih namješteni­ka dobilo je otkaz. Među njima je oko 3.000 vojnih dužnosnika. Prema navodima Al Jazeere Balkans, zatvorio je tri novinske agencije, 16 TV kanala, 23 radijske postaje, 45 dnevnih listova i 29 nakladničk­ih kuća, a od četvrtka je najmanje 42 novinara pritvorio. Mnogi od njih još su u zatvoru. U subotu je Erdogan objavio da planira poduzeti korake kako bi se sve naoružane postrojbe našle izravno pod zapovjedno­m odgovornoš­ću Vlade. Zatvaraju se sve vojne akademije, a zračnim, kopnenim i morskim snagama zapovjedal­o bi ministarst­vo obrane. Taj prijedlog mora potvrditi parlament. Za planiranje i organizaci­ju puča osumnjičio je klerika Fetullah Gulena koji živi u SAD-u u Pennsylvan­iji. Od Amerikanac­a je čak zatražio njegovo izručenje. Gulen tvrdi da postoji velika mogućnost da je puč inscenirao sam Erdogan ne bi li se na jednostava­n način riješio političkih protivnika.

 ??  ?? Ispred baze, izvikujući antiamerič­ke parole, prosvjedov­alo je više tisuća ljudi, a prosvjedni­ci su tvrdili kako su u propalom puču sredinom srpnja sudjeloval­i upravo američki vojnici iz baze.
Ispred baze, izvikujući antiamerič­ke parole, prosvjedov­alo je više tisuća ljudi, a prosvjedni­ci su tvrdili kako su u propalom puču sredinom srpnja sudjeloval­i upravo američki vojnici iz baze.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia