24sata

HRVATICA ZA KOJOM LUDUJU ARGENTINCI

HRVATSKI KORIJENI Zgodna Yamila Nizetich kapetanica je argentinsk­ih odbojkašic­a, a Abby Erceg predvodi novozeland­ske nogometaši­ce u Riju

- Piše: RENATO JUKIĆ

Yamila Nizetich najzaslužn­ija je što će Argentina po prvi put u povijesti imati žensku odbojkašku reprezenta­ciju na Olimpijski­m igrama. Njen pradjed prije osamdeseta­k godina s Brača je trubuhom za kruhom odselio u Južnu Ameriku. Pod hrvatskom zastavom u Riju nastupat će 88 sportaša, međutim i druge brojne zemlje imaju sportaše naših korijena.

LEGENDA NOVOG ZELANDA

Yamila Nizetich kapetanica je odbojkaške reprezenta­cije Argentine i prava zvijezda u Južnoj Americi. Iako po vlastitom priznanju ne zna ni jednu riječ hrvatskog jezika, više puta je nastupala u Hrvatskoj za koju ima samo riječi hvale. Nije

Yamila jedina Hrvatica koja će predvoditi drugu reprezenta­ciju u Riju. Isti slučaj je i sa ženskom novozeland­skom nogometnom reprezenta­cijom. Novozelanđ­anke u Riju predvodi Abby Erceg, kapetanica je reprezenta­cije i prva i u muškoj i ženskoj kategoriji koja je upisala 100 nastupa za nogometnu reprezenta­ciju Novog Zelanda. Erceg igra na poziciji stopera i osim hrvatskih, ima i maorskih korijena.

KURTOVIĆ LOVI ZLATO

Osim u Australiji i Južnoj Americi, dosta Hrvata nastupa za druge reprezenta­cije po Europi. Rukometaši­ca Amanda Kurtović igra za reprezenta­ciju Norveške, koja je jedna od najvećih kandidata za zlatnu medalju. U svojim vitrinama Amanda već ima zlatno odličje s Olimpijski­h igara osvojeno 2012. godine u Londonu. Kao i Yamila, Amanda također ne govori hrvatski jezik, ali svako ljeto dolazi na našu obalu. Pohvalila se kako je i neke suigračice uspjela nagovoriti na ljetovanje u Hrvatskoj.

NJEMAČKA BRAĆA FUMIĆ

Zajednička stvar Yamili, Abby i Amandi je što su rođene i odrasle u zemlji za koju nastupaju, međutim postoji niz sportaša koji su iz više razloga odlučili ne nastupati pod hrvatskom zastavom. Za Njemačku će se u biciklizmu natjecati Manuel Fumić. On je zajedno s bratom Aldom koji se također bavi biciklizmo­m 2005. godine odlučio nastupati za Nijemce, za koje je postigao i neke zapažene rezultate. Na Olimpijski­m igrama 2012. zauzeo je sedmo mjesto. Fumići su iz okolice Karlovca, gdje je rođen Aldo, dok je Manuel rođen u Njemačkoj.

 ??  ??
 ??  ?? U Argentini je obožavaju jer ih je
odvela u Rio
YAMILA NIZETICH
U Argentini je obožavaju jer ih je odvela u Rio YAMILA NIZETICH

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia