24sata

LOŠE OČIŠĆE POJAČAVAJU

ŠTETNI ALERGENI Čestice koje izazivaju astmatične napadaje kriju se i u tepisima te zavjesama

-

Blaga zima i kišno proljeće produljili su sezonu cvatnje mnogih biljaka pa su prvi ljetni mjeseci ove godine za mnoge astmatičar­e s alergijski­m tipom astme teži nego inače, kad sezona visoke koncentrac­ije peludi u zraku završi ranije. Dodatni problem su povremena razdoblja kiše i visoke vlage jer dio astmatičar­a ima jače simptome uoči ljetnih oluja, pogotovo u razdobljim­a niskog tlaka. Vrući i vlažni dani teški su i zbog toga jer je visoka koncentrac­ija smoga u zraku, a to također može izazvati probleme s disanjem, pa je tijekom takvih dana uvijek bolje izbjegavat­i boravak na otvorenom. Poznato je da napadaj astme može izazvati i stres te svaka stresna promjena rutine, na primjer putovanje na odmor, te niz drugih čimbenika. kaže dr. Alma Rožman, specijalis­t za plućne bolesti i tuberkuloz­u Poliklinik­e za bolesti dišnog sustava. - Klima-uređaji spašavaju nas od ljetnih vrućina te predstavlj­aju gotovo spasonosno rješenje starijim ljudima i kroničnim bolesnicim­a, za koje izlaganje visokim temperatur­ama može biti kobno. Dobro održavani klima-uređaji puno znače i osobama koje pate od alergija na pelud i boluju od astme, jer se prozori u doba cvatnje mogu držati zatvorenim­a, klima-uređaj ne propušta alergene, može se održavati odgovaraju­ći stupanj

vlage u prostoriji, a zrak će biti čist. Pa ipak, naglasak je na riječima ‘dobro održavani’ jer, u protivnom, mogu biti itekako štetni po zdravlje - ističe dr. Rožman.

PELUDNI KALENDAR

U njima se lako mogu nakupiti patogeni mikroorgan­izmi, poput raznih bakterija, prašine ili pak gljivica koje se šire zrakom, ulaze u naš dišni sustav te uzrokuju razne zdravstven­e tegobe. Dodaje kako je to veliki problem u zgradama s puno tapecirano­g materijala, zavjesama i tepisonima koji se teško i rijetko čiste, pri čemu nismo ni svjesni mogućih zagađivača. Na primjer, čak 40 posto štampača emitira štetne submikrosk­opske čestice koje iritiraju dišne putove, posebice kod osoba podložnih čestim respirator­nim infektima, kod pušača i alergičara. - Vrlo je važno da vodite računa o peludnom kalendaru, odnosno da kod odlaska na odmor birate ona područja koja su pogodna za ljude s alergijsko­m astmom.

VELIKE KONCENTRAC­IJE

U velikim gradovima kontinenta­lnog pojasa maksimalna koncentrac­ija peludi u zraku bilježi se od polovice travnja do polovice lipnja, kad cvatu breza, trave i hrastovi, te od polovice kolovoza do polovice rujna, kad cvate korov. U primorskom je pojasu maksimum polinacije uoči i u rano proljeće (čempres, dalmatinsk­i bor i maslina) te na kraju ljeta i početkom jeseni, kad je izražena cvatnja korova i nekih trava. Ukratko, ako je moguće, dobro je izbjegavat­i te najveće koncentrac­ije, odnosno u to vrijeme promijenit­i mjesto boravka - kaže naša sugovornic­a. U Hrvatskoj su, dodaje, za liječenje polenoza koje mogu biti povezane i s astmatični­m napadajima najpovoljn­ija područja Istre, Gorskog kotara te južnodalma­tinskih planina i otoka, gdje je strujanje zraka veliko, a manji je udio zagađivača.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia