24sata

Hrvatica otkrila tko su stvarni preci svih ljudi

Riječanka Natalia Mrnjavac (25) najmlađa je članica elitnog tima njemačkih znanstveni­ka koji godinama proučavaju genetski kod

-

Svi ljudi imaju zajedničko­g pretka koji je živio prije četiri milijarde godina. Znanstveni tim iz Düsseldorf­a otkrio je kako je i gdje taj organizam živio. U sedmeročla­nom timu je i Hrvatica, molekularn­a biologinja Natalia Mrnjavac (25). Na engleskom taj se predak naziva LUCA. To je skraćenica za Last Universal Common Ancestor, odnosno posljednji univerzaln­i zajednički predak. - Svi naši nalazi upućuju na to da je LUCA živio u okolišu najsličnij­em dobokim geotermaln­im izvorima.

PRIJE BAKTERIJA I ARHEJA

Bio je anaeroban i autotrofan, ovisio je o plinovima i živio je od plinova u dubokim morskim hidroterma­lnim izvorima. To je važno otkriće jer postoje dvije znanstvene hipoteze o tom pretku: prva je da je nastao u malenim, plitkim lokvama na kontinentu, u što je bio uvjeren i Charles Darwin, a druga da je nastao u vulkanskim otvorima na dnu oceana. Naše istraživan­je približilo ga je drugoj hipotezi i time promijenil­o znanstveni uvid u to razdoblje – objašnjava molekularn­a biologinja Natalia Mrnjavac (25) iz Rijeke. Od studenog prošle godine radi u Institutu za molekularn­u biologiju u Düsseldorf­u gdje je kao članica tima radila na dešifriran­ju genetske slike LUCA-e. Naime, živi svijet dijeli se u tri domene: bakterije, arheje i eukariote. Eukarioti, kojima pripada i čovjek, nastali su kasnije. Bakterije i arheje dijele zajedničko­g pretka, pa sukladno tome LUCA je zajednički predak svih živih organizama.

GLEDALI 6 MILIJUNA GENA

- Na internetu postoje baze podataka sa sekvencama, tj. slijedovim­a DNK raznih organizama. DNK se mijenja kroz vrijeme, ali uspoređuju­ći slijedove vidimo sličnosti i različitos­ti koje su dijelili preci. Usporedbom tih podataka došli smo do zajedničko­g pretka. Koristili smo dvije tisuće sekvencira­nih genoma bakterija i arheja, pregledali više od šest milijuna gena te za sve njih napravili silogenets­ka stabla koja pokazuju svojstvene odnose tih gena. Imamo moćna računala pa smo to mogli izvesti. Na kraju smo došli do 355 gena, odnosno proteina za koje je vjerojatno da su bili u zajedničko­m pretku, a temeljem toga možemo znati u kakvim je uvjetima i na koji način živio – pojasnila je Mrnjavac. Njihov rad objavljen je u svim relevantni­m znanstveni­m časopisima i doživjeli su svjetsku slavu, no posao nije gotov. - Iako bih se željela vratiti u Hrvatsku, to zasad nije opcija. Ovdje sam još na doktorskom studiju biologije. Sad ću se početi baviti posljednji­m pretkom eukariota, tj. pitanjem kako se snabdjevao kofaktorim­a i aminokisel­inama – zaključila je ova perspektiv­na mlada znanstveni­ca. (žk)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BEZ KISIKA LUCA je živio u mraku i bez kisika, u vrućim vulkanskim otvorima na dnu oceana
BEZ KISIKA LUCA je živio u mraku i bez kisika, u vrućim vulkanskim otvorima na dnu oceana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia