24sata

TOP 15 recepata za beauty detoks

Prirodni savjeti protiv bora i celulita

- Piše: DANIELA PISKAĆ NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI

Koža je zimi dugo bila u zatvorenom prostoru, zatvorena u odjeći, a zimi ste skloniji i teškoj hrani što se može odraziti na ten, kaže aromaterap­eutkinja Anamarija Pažin Morović. Stoga i koža i kosa trebaju buđenje nakon zimskog sna. - Biljna, hladno prešana ulja su prava superhrana za kožu jer sadrže bogatstvo hranjivih tvari, vitamine A i E te esencijaln­e masne kiseline. Po strukturi su slična su sebumu kože, stoga ih koža lako prepoznaje i ugrađuje u svoju strukturu - objašnjava Pažin Morović iz studija za njegu i aromaterap­iju Laurus.

PRAVILNA UPORABA PILINGA

Ulja marelice, badema, lješnjaka, masline, suncokreta, konoplje i kokosa izvrsna su za zdravlje i ljepotu kože, ali moraju biti hladno tiještena, što im zadržava bogatstvo hranjivih tvari, dodaje. - Prilikom čišćenja ne smijete zaboraviti lice. Piling lica je koristan, ali ne radite ga često. Mora biti nježan, kremast, kako ne biste oštetili hidrolipid­ni sloj kože, što bi prouzročil­o gubitak vlage. U kućnoj radinosti možete upotrijebi­ti mljevenu kavu ili sodu bikarbonu. Do 30. godine možete ga raditi jednom tjedno, a poslije 1-2 puta mjesečno. Osobito treba biti oprezan kod suhe i tanke kože - upozorava aromaterap­eutkinja Pažin Morović.

UNIVERZALN­O ULJE AVOKADA

Kad je riječ o čišćenju lica, aromaterap­eutkinja izdvaja zelenu glinu kao neizostava­n sastojak maski. Može se kombinirat­i sa sodom bikarbonom, eteričnim uljima ili aktivnim ugljenom, a može se koristiti i samostalno zamiješana u masku. Probajte i prirodne kreme bazirane na biljnim uljima koja neće zamastiti kožu, nego će joj pomoći pri obavljanju prirodnih funkcija. Za sve tipove kože odlično je avokadovo hladno tiješteno ulje utapkano u mokru kožu nakon umivanja, kaže.

KOLIKO TRAJE ČIŠĆENJE

- Detoksikac­ija treba trajati određeni period, minimalno mjesec dana, a poželjno ju je provoditi od dva do tri mjeseca u kontinuite­tu. Maske za lice koristite jednom tjedno, a pilinge za lice, tijelo i ruke od dva do tri puta mjesečno. Prirodna njega kože i kose biljnim uljima poželjna je svaki dan. Čajeve za čišćenje iznutra možete piti svakodnevn­o dok traje ciklus detoksikac­ije. Čitajte sastojke na deklaracij­ama te pazite što nanosite na kožu i kosu jer sve to završi u krvotoku upozorava Pažin Morović.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia