24sata

Gospa stiže za 2 tjedna Skulpturu tešku 45 tona prevest će od Zagreba do Primoštena u sedam odvojenih dijelova...

-

Kip Gospe od Loreta već je trebao biti postavljen na poveliko postolje, no nedavno se jedan od sedam prstenova krivo izlio pri izradi. - To je produljilo proces izrade, pa se očekuje da će kip iz Zagreba do Primoštena stići kroz dva tjedna. Prijevoz skulpture teške 45 tona stajat će 18.000 kuna rekao nam je jučer primoštens­ki načelnik Stipe Petrina. Spektakula­rna skulptura Gospa od Loreta sastavljen­a je od sedam prstenova koji će morati biti razdvojeni pri prijevozu. Svaki će prsten putovati odvojeno, dobro osiguran i zamotan. Arhitekt Aron Varga i mozaičar Milun Garčević zajedno su počeli izradu Gospina kipa još 2012. godine na zahtjev primoštens­kog načelnika Stipe Petrine. Projekt je vodila arhitektov­a tvrtka Arheo u suradnji s profesorom Zdravkom Brkićem. Izradili su strukturu visoku 17 metara i 30 centimetar­a, od kojih postament iznosi 5 metara, a sam lik ima 12,50 metara. Cijeli je plašt obrađen mozaičnim 3D stakalcima te posut listićima od zlata i srebra. Lik Gospe je obojen u boje bijele, svijetle oker i zlatne, a sastavljen je, osim toga, i od četiri vrste kvarcita. Sastavljen je od sedam prstenova, a svaki od njih ima različito značenje. Prvi prsten označava apstrakcij­u. Drugi prikazuje drvo života sa slovima AM kao Ave Marija, a treći se nadovezuje s dva srca u mozaiku. Četvrti prsten ima motiv Isusova rođenja, a peti prikazuje nepravilne geometrijs­ke oblike. Šesti dio kipa označava simbol Marije i masline. Posljednji dio sastavljen je od Gospine glave i Isusa, a dodatni, osmi dio, čini starohrvat­ska kruna. Većina dijelova ukrašena je različitim stakalcima i ogledalcim­a zvanima smalte. Ima 85 četvornih metara mozaika. Glavu kipa izradio je akademski kipar Nikola Vudrag po uzoru na Donatellov model. Mozaik ove veličine, smatra načelnik Stipe Petrina, nije do sada još viđen u svijetu. Spomenik Gospe od Loreta bit će postavljen na brdu Gaj, visokom 173 metra. Do ovoga će svetišta voditi četiri velike staze, koje će simbolično označavati četiri biblijske rijeke - Eufrat, Tigris, Bijeli i Plavi Nil. Sve staze će biti u različitim bojama, a postojat će i kolni put za automobile, za slučaj nužde. Između ostalog, ondje će se nalaziti i kapelica u čast Gospe u kojoj će svi hodočasnic­i moći zapaliti svijeću. Petrinja se nada da će skulptura biti postavljen­a do 10. svibnja jer se upravo na taj dan obilježava blagdan primoštens­ke zaštitnice Gospe od Loreta.

 ??  ?? Potom će se slagati na licu mjesta kako bi se izbjegle bilo kakve opasnosti od lomljenja ili guljenja. Cijeli je kip ojačan čeličnim držačima i pločicama te je napravljen tako da može izdržati velike temperatur­ne promjene.
Potom će se slagati na licu mjesta kako bi se izbjegle bilo kakve opasnosti od lomljenja ili guljenja. Cijeli je kip ojačan čeličnim držačima i pločicama te je napravljen tako da može izdržati velike temperatur­ne promjene.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia