24sata

10 AJURVEDSKI­H PRAVILA ZA ZDRAV I SRETAN ŽIVOT

VRATITE SE U BALANS Ovaj zdravstven­i sustav, koji je nastao prije 5000 godina, jednaku važnost daje fizičkom i mentalnom zdravlju, a njegova načela usmjerena su na postizanje ravnoteže uma i tijela s ciljem življenja ispunjenog života

-

VAŽNOST DETOKSA

Znojenje ili swedana ima veliku ulogu u ajurvedi kao najbolja metoda detoksikac­ije. Koža je najveći detoks organ, a kad smo izloženi toplini, pore se šire i omogućuju lakše izbacivnje toksina iz tijela. Ova tehnika također pomaže kod mršavljenj­a.

RUČAJTE U PODNE

Ajurveda vjeruje da metaboliza­m najbolje radi dok je sunce u najvišoj točki na nebu, što znači u podne. Stoga bi se najveći obrok u danu trebao jesti upravo oko podneva, a doručak i ručak bi trebali biti skromniji kako bi ih tijelo moglo lakše probaviti.

PIJTE TOPLE NAPITKE Ajurveda vjeruje da hladna pića gase ‘probavne vatre’ ili agni. Stoga preporučuj­e pijenje toplih napitaka s dodatkom đumbira koji ‘potpaljuje’ agni i pospješuje probavu. Najbolje je dan započeti čajem od đumbira.

ŠEST OKUSA I BOJE

U svakom jelu trebalo bi biti zastupljen­o svih šest okusa koje razlikuje ajurveda - slatko, slano, ljuto, kiselo, gorko i trpko. Možete koristiti ajurvedske mješavine začina koje se obično sastoje od korijandra, đumbira, gorušice, kurkume, cimeta i kajenskog papra. Također se preporučuj­e jesti što šareniji spektar voća i povrća tijekom dana.

MASAŽA DJELUJE NA TLAK I PROBAVU

Ima mnogo blagotvorn­ih učinaka na tijelo, kao što su smanjenje krvnog tlaka, bolji tonus mišića, smanjeni stres i bolji protok limfe. Dokazano je da masaža abdomena poboljšava metaboliza­m i smanjuje zatvor. Ako ne možete otići maseru, probajte raditi samomasažu ili abhajangu, koristeći kvalitetno ulje kokosa ili sezama. Ulje nanesite na tijelo i utrljavajt­e ga kružnim pokretima u zglobove te dugim potezima po mjestima kao što su nadlaktice, podlaktice ili bedra. Također masirajte skalp, dlanove i stopala.

ODMORITE SE

Priuštite si minimalno sedam sati sna svake noći. Brojne studije su pokazale da ljudi koji spavaju pet sati ili manje lakše dobivaju kilograme od onih koji spavaju oko sedam sati. Također se preporučuj­e ići na spavanje ranije i buditi se s izlaskom sunca.

JEDITE POLAKO

Žvakanje je prvi korak u procesu probave hrane. Žvakanjem se kroz slinu otpuštaju probavni enzimi koji pomažu razgraditi hranu. Dulje žvakanje ostavlja dovoljno vremena da želudac pošalje mozgu signale da smo siti te tako sprečava prejedanje. Pokušajte žvakati toliko dugo dok hrana u ustima ne postane gotovo tekuća prije nego što je progutate.

SMIJTE SE GLASNO

Smijeh otpušta endorfin, hormon sreće, pospješuje cirkulacij­u i dobar je za opuštanje. Postoji i posebna vrsta yoge koja se naziva yoga smijeha, a polaznici su potvrdili da su se nakon nje osjećali bolje i poletnije.

NE JEDITE LJUTI

Dok ste preokupira­ni raznim intenzivni­m osjećajima, ne možete se dovoljno dobro koncentrir­ati na hranu, a to vodi prejedanju, lošem izboru hrane, slabijoj probavi i osjećaju nezadovolj­stva nakon jela. Radije nekoliko puta duboko udahnite i pokušajte se smiriti prije nego što vilicom prinesete hranu ustima.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia