24sata

Adio, Mirko...

MIRKO MIOČIĆ, legenda hrvatskih kvizova, umro je u 61. godini u Zadru

- Pišu: R. BOGELJIĆ, I. PRGOMET

Imao je tešku upalu pluća i rak jetre. Moj brat je od utorka bio bez svijesti. Baš krećemo u bolnicu u Zadar. Tamo nam leži i majka jer se i ona razboljela. Tek joj moram reći da je Mirko umro, još ne zna, rekao nam je jučer Marijan Miočić, brat najpoznati­jeg kvizomana. Zatekli smo ga ispred obiteljske kuće u Rtini kraj Zadra. Vidno potresen, Marijan Miočić je dodao da mu je brat bio jako dobar čovjek te da zbog lošeg zdravstven­og stanja nije bio u prilici odgledati meč svojeg rođaka Stipe Miočića.

HOSPITALIZ­IRAN PRIJE DEVET DANA

Još prošli tjedan, u utorak, Mirko Miočić se javio u 500. izdanje “Potjere”. Poželio se vratiti u kviz, u kojem je bio najpoznati­ji lovac. - Sve će ovisiti o tome kako će me služiti zdravlje. Bude li sve u redu, volio bih se od jeseni pridružiti kolegama - rekao je Mirko, koji se iz javnosti povukao lani u ožujku. Preminuo je jučer oko podneva u zadarskoj bolnici, gdje su ga već dvaput operirali. Zbog dijabetičk­e gangrene amputirali su mu nogu, a potom i dio druge noge. Liječenje je lani od travnja nastavio u Zagrebu. Potom se uputio na fizikalne terapije. U Opću bolnicu Zadar javio se 7. svibnja. Miočić je rođen 23. srpnja 1956. godine u Rtini. Studij prava prekinuo je 1987. godine, iako mu je do kraja ostalo tek šest ispita. - Uvijek sam pomagao kolegama dajući im instrukcij­e ili šapćući na ispitima. Jednom je cijela jedna grupa od pola razreda prepisala sve moje odgovore na testu iz engleskog, pa tako i jedan pogrešan odgovor. Profesor je više grdio mene zbog pogrešnog odgovora nego razred zbog prepisivan­ja - rekao je Miočić u intervjuu Nacionalu. Prvi put je nastupio u kvizu “3, 2, 1– ali vrijedan” sa 17 godina u drugom razredu gimnazije. Deset godina nakon toga pobijedio je u “Kviskoteci” i osvojio tadašnjih 20.000 dinara. U superfinal­u “Kviskoteke” 1986. bio je treći. Zbog Miočića su mijenjali pravila u kvizu “Tko želi biti milijunaš?”. Godinama je bio “joker zovi”, sve dok HRT nije 2004. godine promijenio pravila i odredio da se jednu osobu može zvati tri puta godišnje.

DOBIO OTKAZ JER JE BIO VIŠAK

U tridesetak godina sudjelovan­ja u kvizovima osvojio je više od pola milijuna kuna. Ulagao je u obiteljsku kuću. Bio je urednik i lektor za povijesna i encikloped­ijska izdanja u izdavačkoj kući u Zadru. Otkaz je kao tehnološki višak dobio 2009. te je završio na burzi i primao novčanu naknadu za nezaposlen­e. U 128. brigadi HV-a borio se i u Lici.

Vijest o smrti Mirka Miočića rastužila je i njegove kolege iz kviza “Potjera”. Kako kažu, svi su se nadali da bi im se Mirko mogao pridružiti od jeseni, pa zato još teže prihvaćaju njegov odlazak.

Tarik Filipović (45) oprostio se od kvizaškog erudita riječima: “Otišao je najveći, legenda, prijatelj, neponovlji­vi Mirko, zbogom dragi moj, počivaj u miru”. Voditelj kviza prije nekoliko dana posljednji je put razgovarao telefonski s prvim “lovcem” u “Potjeri”. Bilo je to povodom jubilarne 500. emisije. Tarik mu je poželio što skoriji povratak u emisiju.

UŽIVAO STATUS LEGENDE

Njihovu kolegicu Moranu Zibar (40) vijest je zatekla u Španjolsko­j, gdje je na odmoru. - Ova vijest me baš satrala. Mirka ću pamtiti kao velikog dobričinu, uvijek nasmijanog i spremnog za šalu - rekla je jedina “lovkinja” u kvizu “Potjera”. Kaže da Mirka pamti još iz 90-ih kao vrhunskog natjecatel­ja. - Prvi put vidjela sam ga u kvizu ‘Diplomac’ te se sjećam da me je zadivio hladnokrvn­ošću i fotomemori­jom, a pamtit ću ga kao nasmijanog dobričinu - rekla je Zibar. Lovac Dean Kotiga na društvenoj mreži napisao je da mu je bila čast upoznati Mirka. - Status ‘legende’ se danas dijeli svima, ali šjor Mirko je bio jedan od rijetkih koji ga je zaista i zaslužio. Do kraja života ću pamtiti mnoge naše razgovore nakon ‘Potjere’ - napisao je Kotiga. Smatra da je Mirko obilježio cijelu eru hrvatskih kvizova i usporedio ga s najslavnij­im nogometaše­m.

NAJDRAŽI RIVAL

- Bila je neopisiva čast imati ga za prijatelja i profesiona­lnog kolegu – u nogometu nije išlo bolje od toga da dijelite dres s Peléom, a ja sam zahvalan i ponosan što sam svoj kvizaški dres godinama mogao dijeliti s Mirkom Miočićem. Ljudino, hvala na svemu - napisao je. Krešimir Sučević Međeral, koji se s Mirkom davno borio u finalu kviza ‘Diplomac’, ne krije tugu zbog Mirka. - Neizmjerno sam tužan. Bio mi je najdraži rival. Jako sam vjerovao da će se oporaviti i vratiti nam se - zaključio je.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ZBOGOM, PRIJATELJU Voditelj kviza Tarik Filipović je posljednji put razgovarao s Mirkom povodom jubilarne 500. emisije ‘Potjere’
ZBOGOM, PRIJATELJU Voditelj kviza Tarik Filipović je posljednji put razgovarao s Mirkom povodom jubilarne 500. emisije ‘Potjere’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia