24sata

Amerikanka s tjeralice ubola policajca nožem u vrat

Vanessa Raney (41), koja je uhodila profesoric­u s Filozofsko­g fakulteta u Zagrebu, napala je kad su je priveli u Bilju kraj Osijeka...

- Piše: DANIJELA MIKOLA

Amerikanka je tijekom vožnje divljala u autu, porezala si ruku, a potom zaskočila policajca koji je sjedio na suvozačevu sjedalu. Zarila mu je nož u vrat. Vanessu Raney (41) priveli su jučer popodne u Bilju nedaleko od Osijeka. Za njom je bila raspisana tjeralica. Ozlijeđeni policajac (45) u bolnici je u Osijeku, a prema prvim informacij­ama nije životno ugrožen. Sreća u nesreći bilo je to što se sve odvijalo ispred Doma zdravlja pa je napadnuti policajac istrčao iz vozila i otišao sam potražiti pomoć.

OTIMALA SE I BACALA SE PO TLU

Za to vrijeme, njegov je kolega pokušao svladati Raney, koja se otimala i bacala se po tlu te ga je nastojala onemogućit­i da joj stavi lisičine na ruke. Napad i privođenje nasilne Amerikanke kamerom je zabilježil­a ekipa emisije “Provjereno” Nove TV, koja se vozila iza policijsko­g automobila. Snimali su nastavak priče o Raney, koja je, podsjetimo, uhodila i maltretira­la Ivančicu Banković-Mandić profesoric­u s Filozofsko­g fakulteta u Zagrebu. Vanessa je 2015. godine upisala kolegij Jezične vježbe II pod vodstvom profesoric­e koja postaje njezina opsesija. U početku ju je stalno tražila da joj ispravi tekstove nakon čega ju je optužila kako joj ne posvećuje dovoljno vremena. Kad joj ni to nije bilo dovoljno, Vanessa ju je započela maltretira­ti vulgarnim porukama i pornografs­kim slikama koje nisu zaobišle ni njezinu djecu. - Na svojoj Facebook stranici objavljiva­la je podatke iz našeg života. Na mobitele nam je slala podatke u koju školu idu naša djeca, kojim se aktivnosti­ma bave, kako nam izgleda kuća, a bila je i na grobu moje bake ispričala je profesoric­a stravične detalje do kojih je Vanessa došla i kojim ih je plašila. Slala joj je i tisuće poruka na dan.

TRAŽILI SU JE SEDAM MJESECI

Otvarala je, kako se sumnja, lažne Facebook profile pod imenom profesoric­e ali i njezine djece. Ona je sve to prijavila policiji. Općinski sud u Zagrebu izdao je tjeralicu za Vanessom, a više od sedam mjeseci polici-

ja joj nije uspjeli ući u trag. SOA ju je proglasila prijetnjom za nacionalnu sigurnost. Oduzeli su joj putovnicu, a imala je i zabranu ulaska te boravka u Hrvatskoj tri godine. Unatoč svemu tome Raney je šetala slobodno.

PRIJETNJE TREBA UZETI OZBILJNO

Čekalo ju je suđenje za nametljivo ponašanje. Iz američke ambasade u Zagrebu za Raney su ranije rekli kako je “riječ o vrlo problemati­čnoj osobi čije se prijetnje trebaju uzeti vrlo ozbiljno, a svaki konflikt s njom treba izbjegavat­i”. Glasnogovo­rnik PU osječko-baranjske Dario Premec potvrdio je jučer kako je ozlijeđeni policajac u osječkoj bolnici, a da je Amerikanka uhićena. Napadu je u nevjerici svjedočilo i nekoliko mještana Bilja. Jedan od njih pritrčao je u pomoć policajcim­a.

 ??  ?? POLICAJAC OTRČAO
PO POMOĆ
BRUTALNI NAPAD Smjestili su je u vozilo, a ona je izvadila nož. Ozlijeđeni policajac sam je otišao po pomoć u dom zdravlja u blizni.
POLICAJAC OTRČAO PO POMOĆ BRUTALNI NAPAD Smjestili su je u vozilo, a ona je izvadila nož. Ozlijeđeni policajac sam je otišao po pomoć u dom zdravlja u blizni.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia