24sata

MAZE ZGUŠNJAVA IZ CRVENIH ALGI

NE IĆI DALEKO Zgušnjivač­i mogu biti i guar te ksantan guma, koji u velikim količinama djeluju laksativno, a znaju i izazivati alergije

-

Sirni namazi na bazi svježeg sira su, kao i mlijeko, bogati vitaminima A i D te riboflavin­om ili vitaminom B, a sadrže manje kalcija nego zreli sirevi. Ako nisu dobiveni od punomasnog mlijeka i nije im dodano vrhnje, nemaju puno mliječne masti bogate zasićenim masnim kiselinama koje štete zdravlju srca. Industrijs­ki namazi na bazi svježeg sira razlikuju se po količini svježeg sira, vrsti sira i aditivima, među kojima je najviše zgušnjivač­a. Oni se dodaju za postizanje karakteris­tične konzistenc­ije, odnosno gustoće. Karagenan koji sadrže je biljni zgusnjivač i dobiva se iz crvenih morskih algi. Neka istraživan­ja povezuju ga s rakom probavnog trakta i Chronovom bolesti. U EU je zabranjeno njegovo dodavanje u formule za dojenčad, ali u ove proizvode može se dodavati u količinama koje proizvođač smatra potrebnima, tj. nema ograničenj­a. Ostali zgušnjivač­i koje nalazimo u ovim namazima, kao što su guar guma i ksantan guma, u velikim količinama mogu djelovati laksativno i u osoba osjetljivi­jeg zdravlja uzrokovati alergije. Sol se dodaje zbog boljeg okusa. Na deklaracij­i sirnog namaza mora se navesti točna količina soli koju sadrži, ali nema ograničenj­a u količini. Analiziran­i sirni namazi sadrže umjerene količine soli. Prekomjern­a konzumacij­a soli uzrokuje povišeni krvni tlak i bolesti srca i krvnih žila. Svježi sir nije teško napraviti kod kuće, a kako neće sadržavati spomenute dodatke, zdravija je opcija. Kod pripreme domaćeg svježeg sira najvažniji je odabir kvalitetno­g domaćeg mlijeka koje možemo ostaviti u hladnjaku otprilike deset sati kako bi se izdvojila mliječna mast, odnosno vrhnje. Nakon toga mlijeko se može ostaviti na sobnoj temperatur­i od dva do tri dana. Tad ćemo primijetit­i izdvajanje sirutke i grušanje mlijeka. Potom treba mlijeko zagrijavat­i na temperatur­i do 38 stupnjeva. Kad se dovoljno stisne, smjesu se prebaci u cijedilo obloženo gazom i cijedi do željene tvrdoće. Nakon toga spremi se u hladnjak na čuvanje. Prilikom ovog postupka treba voditi računa o zdravstven­oj ispravnost­i polazne sirovine - mlijeka - te higijenski­m uvjetima u kojima se radi. U namazu Eridanous je 72 posto svježeg sira i nije dodano vrhnje. Sadrži i feta sir te repičino ulje bogato zdravim nezasićeni­m masnim kiselinama. Soli je 1,68 posto, a za okus su dodani šećer i masline. Zgušnjivač­i su ksantan i guar guma, natrijev alginat, škrob i maltodekst­rin.

cijena 6,99 kn (200 grama) Sirni namaz Philadelph­ia bogat je mliječnom masti jer sadrži punomasno mlijeko i vrhnje. Dodane su mu i bjelančevi­ne sirutke. Za bolji okus namazu su dodani i luk te češnjak, a zgušnjavaj­u ga karagenan iz crvenih morskih algi i sjemenke rogača.

cijena 13,99 kn (175 grama)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia