24sata

Zajedno kupite torbu i čitajte kako su zeko i medo krenuli u školu

BEZ FRUSTRACIJ­A Uzbuđenje i nelagodu pred školu mogu osjećati i dijete i roditelji. Važno je ne opterećiva­ti se velikim očekivanji­ma

-

Ako vam u školu kreće prvo dijete, onda je i za roditelja ovo golema životna promjena, koja može donijeti uzbuđenje, ali i strah. Stoga je važno osigurati da ovaj period bude što ugodniji i da ne opterećuje ni dijete, ali ni mamu i tatu. Stručnjaci s Harvarda ponudili su savjete, od kojih prvi glasi: razgovaraj­te o tome. Budući da ste vi školu prošli, pa makar i prije 20-ak godina, imate iskustva, a neke se stvari ne mijenjaju. Pričajte svome prvoškolcu o mirisu knjiga, osmijehu učiteljice, veselju zbog sve te djece koju već poznaje ili će upoznati.

Djetetu će biti lakše ako može s vama podijeliti što ga muči. Ispričajte mu kako ste vi krenuli u školu.

Neka si odabere teke s omiljenim likom, papuče u boji koju voli i bojice koje mu se sviđaju.

Nakon ljeta svima nam treba povratak u rutinu, no nove školarce bilo bi dobro i ranije početi pripremati.

Bez obzira jede li u školi ili ne, naviknite dijete da uzme voćku kad ogladni. Zajedno pripremite užinu. ba. Čitajte zajedno slikovnice ili gledajte crtiće o njegovim najdražim likovima koji kreću u školu. U svakom slučaju, budite pozitivni, ali i odlučni u prihvaćanj­u novih životnih zadataka, kako djetetovih, tako i svojih. djetetu i nove papuče te po potrebi novu odjeću. Glavno pravilo je: udobnost. Obuća mora biti kvalitetna, kao i u vrtiću. Posebice ako će biti u dnevnom boravku, šlapice moraju biti dovoljno velike te prozračne, ali bolje je da nemaju vezice kako ne bi dolazilo do ozljeda. Odjeća neka bude pamučna, na gumu, ne opterećujt­e dijete gumbima i zatvaračim­a kako ne bi dobilo traume od odlaska na zahod. Pripremite mu u torbi papirnate i vlažne maramice, njegovu čašu - bez obzira na to hoće li to imati u školi ili ne - tako će se u prvim danima osjećati sigurnije. I ne opterećujt­e se zbunjenošć­u, neurednim slovima, izgubljeni­m olovkama i potrganim trokutima. Nijedan početak nije baš jednostava­n, a vaš školarac sad najviše treba vašu potporu i osmijeh.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia