24sata

Slasni recepti za svečani objed...

SLATKO-SLANE KOMBINACIJ­E Meso peradi bit će sočnije ako ga pečete dulje na nižoj temperatur­i uz voće i med, a za prilog sjajno pašu kupus i hren

- Piše: DANIELA PISKAĆ NASTAVAK NA SLJEDEĆOJ STRANICI

Na blagdan Svih svetih tradiciona­lno se poslužuje pečenka, najčešće guska, no i druga perad. Uz voćne marinade i dodatke poput kupusa razbijte monotoniju i poslužite još raskošniji blagdanski ručak. Ako nemate gusku, pripremite patku. Guska, koja je manje masna, bit će ukusnija ako joj prije pečenja pod kožu gurnete ploške slanine, a masniju patku treba polijevati umakom od pečenja da dobije finu hrskavu koricu.

VOĆNI OKUSI

Kod pečenja patke valja paziti na vrijeme, pa se tako preporučuj­e da se patka peče od dva do tri sata, što dulje, to bolje. Peče se na nižoj temperatur­i i treba biti poklopljen­a, kaže Berislav Lacković, chef i suradnik portala gastro.hr. Patka se najbolje peče poklopljen­a kako bi ispustila svoju prirodnu masnoću i sokove, a najsočnija marinada je upravo ona od voća. - Dodajte naranču, jabuku i luk kako bi meso poprimilo voćne okuse. Bitno je podlijevan­je svakih 20 minuta odozgora kako bi patka dobila lijepu boju - objašnjava chef i savjetuje da zadnjih 20 minuta patku premažete medom i pečete je otklopljen­u. Na isti način možete pripremiti i gusku ili manju puricu. Posebno treba paziti da se ne peku na jakoj temperatur­i kako se ne bi isušile. I purica će biti pečena za dva i pol do tri sata, a to provjerite zabadajući vilicu u bijelo meso: ako vilica ulazi lagano, purica je pečena. Za aromatizir­ani maslac usitnite u mužaru začinsko bilje i sol te pomiješajt­e s omekšalim maslacem. Koristite kao premaz za puricu ili dodatak pečenome mesu. Možete pomiješati i malo soli sa slatkom crvenom paprikom i natrljati puricu. Odvojite kožu s purećih prsa i utrljajte maslac pod kožu.

HREN UMAK

Za sočnost puricu napunite povrćem za juhu (glavica luka, mrkva, celer, peršin...) a nakon što se ispeče, zagrijte ga s temeljcem i izmiksajte u umak koji poslužite s puricom. Uz perad su odličan prilog i mlinci, ali i crveni pirjani kupus, koji napravite s dodatkom crnog vina, koje pruža mirisnu aromu. Uz raskošno pečeno meso odlično paše i hren. Pomiješajt­e pet žlica naribanog hrena s naribanom jabukom i 125 grama majoneze. Dodajte limunova soka ili octa te soli i papra prema ukusu. Prije posluživan­ja umiješajte žlicu kiselog vrhnja i dobit ćete slasni umak.

 ??  ?? Upotpunite okus pečenke svježim začinskim biljem i ukusnim punjenjem
SVJEŽI ZAČINI
Upotpunite okus pečenke svježim začinskim biljem i ukusnim punjenjem SVJEŽI ZAČINI
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia