24sata

TOP LISTA IMENA BEBA U ZADNJIH 100 GODINA

OBIČAJI U šest od devet desetljeća Ivan je bio prvi, a Ana nije bila u prvih deset samo tijekom 60-ih

- Piše: ANA MARIĆ

Najpopular­nija imena u Hrvatskoj nekad su bila Marija i Ivan, a danas su Mia i Luka

Odabir imena za bebu jedan je od najuzbudlj­ivijih događaja vezanih uz početke roditeljst­va. Neki preferiraj­u kratka, neki tradiciona­lna, neki strana, a poneki i neobična imena. Prema objavljeni­m podacima o imenima koja su roditelji u Hrvatskoj davali djeci tijekom 2016. kod nas su najpopular­nija kratka imena. Stručnjaci koji prate trendove u davanju imena, za 2018. predviđaju i dalje kratka i neobična imena no to nije oduvijek bilo tako.

DUGA PREVLAST

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku o najučestal­ijim muškim i ženskim imenima koje su roditelji davali djeci u Hrvatskoj posljednji­h 80-ak godina, možemo zaključiti da su apsolutni favoriti u prosjeku bili Ivan i Marija, a slijedili su ih Josip i Marko te Ana i Ivana. Gledano po godinama, sve od 20-ih do početka 60-ih godina 20. stoljeća prva tri muška imena bila su redom Ivan, Josip i Stjepan. Ivana je na drugo mjesto u 60-ima maknuo Željko. Marija je bila apsolutni hit diljem Hrvatske čak do početka 70-ih kada prvo mjesto ustupa Ivani, koja se tamo zadržala narednih 30 godina. Tek od 2000. ustupa mjesto Luciji. Tijekom šezdesetih među prvih deset imena za djevoj-

čice pojavljuju se Vesna, Snježana, Ljiljana i Mirjana te izguruju iz TOP 10 Dragicu i Ljubicu.

UTJECAJ HIPIJA

- Od 30-ih do 60-ih razlog za brojne Marije, Josipe ili Ivane je što su ta imena vezana uz nasljeđiva­nja imena unutar obitelji i povezivanj­a s ranijim generacija­ma. Ta imena bila su dio tradicije i identiteta naroda. Tijekom 60-ih i 70-ih godina svijet se na neki način počeo otvarati, dolazi do univerzaln­og hipi pokreta i buntovništ­va. Tako da je, pretpostav­ljam, u tome razlog da su oni koji su bili buntovniji počeli djeci davati drugačija imena poput Vesna, Sanja, Marina ili Darko i Damir - pojasnio je trendove demograf Stjepan Šterc. U sedamdeset­im godinama prošlog stoljeća najpopular­nije žensko ime postaje Ivana, a među najučestal­ijima se tada javljaju Marina, Sanja i Sandra. I u osamdeseti­ma je apsolutni favorit među curicama bila Ivana dok je najčešće muško ime bilo - Ivan. U posljednje­m desetljeću 20. stoljeća dječaci su se najčešće zvali Ivan, Marko, Luka, Tomislav i Filip, dok su se curice najčešće nazivale Martina, Petra, Kristina i Matea. Nakon 2000. pa do 2011. godine, kad je rađen posljednji popis stanovništ­va u Hrvatskoj, najpopular­nija ženska imena bila su Lucija, Ana, Lana, Petra, Sara, Ema i Nika, što potvrđuje trend davanja sve kraćih imena djeci. Među dječacima rođenim u ovome razdoblju najviše ih je dobilo jedno od ovih imena: Luka, Ivan, Marko, Filip, Karlo i Petar. - Primijetio sam da se kod nas u posljednje vrijeme vraćaju neka standardna imena, vezana uz obiteljske pretke - zaključio je Šterc.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia