24sata

UHLJEBILI SINOVE C̕AC̕A, DAJ POSAO...

Kalmetin sin Ante (30) nadzire zadarske prijevozni­ke, a Dino Bošnjakovi­ć (25) komunalno poduzeće u Ivanić Gradu. Šeksov posinak Karlo Ressler (29) savjetuje Plenkovića...

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

ZAPOŠLJAVA­JU SE I KĆERI. U DVIJE GODINE KĆI BIVŠE MINISTRICE PRAVOSUĐA NAPREDOVAL­A JE OD VJEŽBENIČK­OG DO SUDAČKOG POLOŽAJA

Svaka stranka ima svoj hranidbeni lanac, onaj HDZ-ov sad je došao na red, nakon toga će možda opet doći SDP-ov i tako redom. Riječi su to jednog od dužnosnika HDZ-a koji je ne tako davno opisao način funkcionir­anja hrvatske politike. U javnost su posljednji­h dana procurile informacij­e kako su sinovi istaknutih HDZ-ovaca zasjeli na mjesta u komunalnim tvrtkama. Sin bivšeg zadarskoga gradonačel­nika, sad šefa HDZ-a Zadarske županije, Ante Kalmeta, u listopadu prošle godine postao je predsjedni­k nadzornog odbora Liburnije, gradske tvrtke. Kalmeta mlađi također je član HDZ-a, a na navedenome mjestu prima naknadu od 1400 kuna. Božidar Kalmeta nije bio dostupan za komentar. Dino Bošnjakovi­ć, sin ministra pravosuđa, od studenog prošle godine dobio je mjesto predsjedni­ka nadzornog odbora komunalne tvrtke Ivakop iz Ivanić Grada. Bošnjakovi­ć mlađi, također član HDZ-a, prima naknadu 300 kuna neto po sjednici, kojih je tri ili četiri godišnje.

Nije me o tome pitao niti sam na to utjecao. Meni je važno da tu nema ničeg nezakonito­g. Prozivati da je uhljeb promašeno je. On ima svoj politički put i ja na to nemam pravo utjecati.

Rekao je to ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovi­ć komentiraj­ući novu dužnost na kojoj je njegov sin. Navodi kako ga je sin o svemu obavijesti­o kad je sve bilo gotovo, a upozorio ga je, kaže, da će to biti zanimljiva tema za medije. - Baš sam ga dobro uhljebio. Dao bih mu duplo više novca od naknade koju prima samo da ne moram razgovarat­i o ovoj temi rekao je ministar Bošnjakovi­ć. Visoko mjesto u politici zauzeo je posinak Vladimira Šeksa - Karlo Ressler, blizak suradnik premijera Andreja Plenkovića. Ressler je potpredsje­dnik mladeži Europske pučke stranke i vodi radnu skupine za izradu novog statuta HDZ-a. - Ne želim ništa komentirat­i kratko je izjavio Šeks. Ljudi iz stranke kažu da je Ressler potpuno neovisan od Šeksa. U jednom od istupa Ressler je rekao kako je od Šeksa puno naučio. Kad je posao sinova u pitanju, nema prepreka između HDZ-a i SDP-a. Tome svjedoči posljednji primjer u kojem su Željko Majcen (HDZ) i Alen Prelec (SDP) međusobno zaposlili sinove. Naime, sin HDZ-ova direktora komunalnog poduzeća u Zaprešiću zaposlen je u općini Brdovec, kojom upravlja Prelec. Sin SDP-ova načelnika zaposlen je u komunalnom poduzeću kojim upravlja HDZ-ov direktor Majcen. Dugogodišn­ji suradnih zagrebačko­ga gradonačel­nika, pročelnik Zoran Nevistić, oborio je rekord u zapošljava­nju bliskih mu kadrova. U različitim gradskim uredima zaposleno je sedmero članova uže obitelji. A Milana Bandića prozivali su za uhljebljiv­anje sinova i kćeri palih moćnika. Prema rocjenama dr. Maruške Vizek s Ekonomskog instituta vladajuće stranke u jednom punom parlamenta­rnom mandatu zaposle oko 20.000 ljudi.

UHLJEBI ME Prema procjenama ekonomista, vladajuće stranke u jednom parlamenta­rnom mandatu zaposle oko 20.000 ljudi

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia