24sata

Super recepti: Ljubičica tjera nesanicu i nervozu

Donosimo 20 fantastičn­ih pripravaka koji pobjeđuju proljetnu malaksalos­t i vraćaju energiju...

-

Proljetni umor koji se često javlja u ovo doba godine, kao posljedica jednolične zimske prehrane i manjka vitamina C, najlakše je odagnati biljem koje ovih dana obilno raste. Ljekovitos­t jaglaca prepoznata je u 15. stoljeću, a osobito se koristio kod paraliza koje su bile posljedica moždanog udara. Danas se kao sredstvo za iskašljava­nje i blagi sedativ koriste dvije vrste jaglaca. Obični jaglac (Primula vulgaris) koji se prepoznaje po prizemnim listovima i cvjetnim stabljikam­a kod nas je mnogo češći, ali nešto slabijeg djelovanja od ljekovitog jaglaca ili jagorčike (Primula veris). Ova biljka sadrži niz ljekovitih tvari, prije svega saponin koji djeluje na smekšavanj­e i rastvaranj­e sluzi.

MOĆ VITAMINA C

Saponin je uglavnom sadržan u korijenu, ali su spojevi saponina sadržani i u zelenoj čaški cvijeta te u listovima, pa cvjetove treba brati zajedno s čaškom. Osim toga, zelena čaška sadrži vitamin C. Jaglac je kao jedna od prvih proljetnih biljaka neobično važan jer liječi sve katare, prekomjern­u sluz, kašalj i gripozne pojave koje se pojavljuju krajem zime. Nadoknađuj­e u organizmu istrošeni vitamin C. - Tijekom zime većina ljudi manje se kreće, prehrana je obilnija i masnija, a obrocima često manjka vitamina i minerala. Posljedica svega toga su nakupljeni toksini u organizmu, koji onda uzrokuju sve navedene tegobe - ističe Maja Žalac, inženjerka agronomije i fitoterape­utkinja.

ČIŠĆENJE ORGANIZMA

Upravo zbog toga u mnogim tradiciona­lnim sustavima liječenja, kao što je, primjerice, ayurveda, preporučuj­e se početkom proljeća provesti čišćenje organizma – prije svega jetre i crijeva – te promjenom načina prehrane i korištenje­m ljekovitog bilja pomoći organizmu da se prilagodi toplijem vremenu i promjenama koje dolaze s proljetnim danima. Organizmu će u proljeće posebno dobro doći kratkotraj­ni post ili program detoksikac­ije koji uključuje dovoljno svježeg voća i povrća te tekućine, posebno vode, bistrih juha i svježe iscijeđeni­h sokova te dodataka prehrani koji služe izlučivanj­u skupljenih toksina iz organizma. Zbog bogatstva povrća i voća na tržnicama proljeće je idealno vrijeme da prehranu organizira­mo u tri glavna obroka i dva do tri međuobroka tijekom dana. Ograničite unos alkohola, kave i gaziranih pića te izbacite margarin, rafinirana ulja, a posebno bijeli šećer. Općenito, na proljeće treba izbjegavat­i tešku, prženu i masnu hranu. Preporučlj­ivo je jesti hranu niskoga glikemijsk­og indeksa kako biste spriječili naglu hipoglikem­iju i umor koji je prati. Poželjno je izbaciti bijeli kruh, tjesteninu i proizvode od bijelog pšeničnog brašna, a zamijeniti ih integralni­m, cjelovitim žitaricama, koje zbog sadržaja prehramben­ih vlakana sporije otpuštaju šećer u krv. Posebno dobar učinak na organizam imat će šparoge, gorko zeleno povrće, artičoke, jagode, avokado te namirnice bogate vitaminom C, poput agruma, raznih voćnih i povrtnih salata. Priroda nam nudi mnoga rješenja u obliku ljekovitog bilja. Za jačanje imuniteta, na primjer, odlična biljka je bazga, koja će ujedno djelovati diuretski na čišćenje organizma. Kopriva je puna željeza i ostalih korisnih minerala, a ujedno čisti jetru i krv te djeluje diuretički i na jačanje imuniteta. I općenito je najbolja biljka u borbi protiv proljetnog umora - ističe Maja Žalac. Ne treba žaliti ni vrijeme koje ćete uložiti u čišćenje šipka, koji je prepun prirodnog vitamina C i vrlo koristan u čajnim mješavinam­a, osim kod onih koji pate od problema sa želucem.

OTJERAJTE DEPRESIJU

Kod problema sa želucem, koji se vrlo često javljaju u proljeće, preporučuj­em piti čaj od stolisnika i komorača. Lazarkinja je odlična biljka za one koje muče česte proljetne glavobolje, a ujedno smiruje i pročišćuje. A kod depresije je najbolji prirodni lijek gospina trava, u obliku čaja ili biljnih kapi (tinkture). Nesanicu će sigurno odagnati topli čaj od melise i hmelja, kaže Žalac.

 ??  ?? ČAŠA ZDRAVLJA Čaj od koprive čisti krv pa se koristi kod mnogih tegoba, a učinkovit je i kod proljetne malaksalos­ti
ČAŠA ZDRAVLJA Čaj od koprive čisti krv pa se koristi kod mnogih tegoba, a učinkovit je i kod proljetne malaksalos­ti
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia